Videorozhovor s americkým ekonómom Jeffrey Sachsom, ktorý TA3 stiahla zo svojej webovej stránky

Profesor z Harvardu hovoril o dôležitosti okamžite riešiť konflikt na Ukrajine mierovými rokovaniami a prostredníctvom diplomatického úsilia namiesto zasielania zbraní.

Uznávaný americký ekonóm a poradca vlád po celkom svete Jeffrey Sachs bol hosťom debaty v televízii TA3 na tému súčasnej situácie ohľadne konfliktu na Ukrajine. Onedlho uplynie rok od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine. Za ten čas sme svedkami masívnej pomoci Ukrajine od štátov západného sveta. Prezident Ukrajiny Zelenskij žiada Európu aj Ameriku o ďalšie dodávky zbraní. Rusko v tlaku nepoľavuje a hovorí sa o ďalšej ofenzíve.

Na jednej strane existujú úvahy, že sila zbraní Ukrajine zabezpečí silnú pozíciu pri rokovaniach. Na strane druhej sa objavujú varovania, že čím dlhšie sa vojna bude naťahovať, tým vyššie je riziko eskalácie, ktorá povedie k otvorenému konfliktu Ruska a NATO.

Rusko neprestane bojovať a nedovolí, aby sa NATO rozšírilo po Ukrajinu. Obe strany musia prestať provokovať, komentuje vývoj na Ukrajine americký ekonóm Jeffrey Sachs, ktorý tvrdí, že existuje spôsob, ako vojnu ukončiť a vyčíta diplomatom, že sa z nich stali zástancovia vojny.

  • Má niektorá zo strán konfliktu šancu vyhrať? Existuje mierové riešenie?
  • Aká je udržateľnosť ukrajinského hospodárstva pri ďalšom predlžovaní vojny?
  • A dá sa vyčísliť, koľko už táto vojna stála bojujúce strany, ale aj Európsku úniu a Spojené štáty?

Rozhovor TA3 neskôr z neznámeho dôvodu bez vysvetlenia stiahla a v súčasnosti sa nenachádza ani medzi archivovanými časťami tejto relácie.

Viac vo videu:

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Kauza Ukrajina, Rozhovory. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *