Marek Řezanka: Kde vládnou zbraně…

Již mám dost vlády, jež prý všechno zvládne:
Na nás jen šetří – na zbraně však přidá.
Zdravotnictví nám před očima chřadne,
že nejsou léky, se nám nezajídá?
Není to jedna velká pyramida?

Věk do důchodu hrozivě se zvýší,
byty nám zdraží – dožijeme v chýši?
Snad každý krok nám Velký bratr hlídá.
Zvedá se bouře, již nic neutiší:
Kde vládnou zbraně, kvete pouze bída.

Čekáme na to, kdy raketa spadne,
a padne rozkaz, jenž hned kdosi vydá,
abychom v této době mimořádné
chcípli jak kdysi Kantorkova třída?
Západ chce válku: Pro něho jsme hnida.
Kanónenfutr: Ze všeho to čiší.
Nepůjdu zdechnout za hnijící říši
za oceánem, jež na nás hnůj kydá.
Před atomovkou nenajde se skrýší:
Kde vládnou zbraně, kvete pouze bída.

Chtějí nám zavřít ústa – je to snadné.
O čem všem Klímův úřad vypovídá?
Že oponenty nechtějí tu žádné
a jejich projev skolí artritida.
Člověk se žádná fakta nedozvídá
z médií, která propagandu píší.
Všechno je dražší. Každý z nás však slyší,
jak máme trpět, bledí jako křída.
Demokracie se od zdejších snah liší:
Kde vládnou zbraně, kvete pouze bída.

V pasti jsme jako ustrašené myši.
Změňme to, ať nám funus neuspíší.
Tank jaksi Múzám mluvit zapovídá.
Eskalaci ať lotři neuspíší:
Kde vládnou zbraně, kvete pouze bída…


Výbuch podmořského plynovodu Nord Stream nařídil Bílý dům, tvrdí investigativní novinář Seymour Hersh. Tajnou operaci podle něj měla na starosti CIA. Svolá snad kabinet Petra Fialy podobné divadélko jako svého času A. Babiš s J. Hamáčkem k vrbětické kauze, aby tento teroristický akt odsoudil? Dodnes jsem ostatně neviděl přesvědčivé důkazy, jež by podpořily teorii o tom, že za dvěma časově výrazně oddělenými explozemi v muničních skladech ve Vrběticích mohou dva ruští agenti.

Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett

Bývalý izraelský premiér, Naftali Bennett, pro změnu prozradil, že dohoda na mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou již dávno mohla být na světě, ale Západ tuto iniciativu zarazil. To Západ (především USA) chce válku za každou cenu. A proto konflikt eskaluje bez ohledu na počty mrtvých. To není ostatně nic nového. Kdyby Západ válku nechtěl, vrhl by své veškeré úsilí na prosazení minských dohod. Ty ale záměrně bojkotoval – a udržoval tak ničivou občanskou válku na Ukrajině.

Toto vše bychom měli mít na paměti, až 11. března (od 14:00 na Václavském náměstí v Praze) půjdeme demonstrovat proti vládě na akci „Česko proti bídě“. Jejími hlavními body jsou kritika vládní energetické politiky, kritika její otevřené podpory válečné eskalace, a v neposlední řadě kritika jejích kroků vedoucích k výraznému omezení svobody slova, kdy se šermuje s pojmem „dezinformace“ a přemýšlí se, jak ze šíření takové „dezinformace“, kterou bude z logiky věci jakákoli kritika vládní politiky, vyrobit trestný čin.

Ke zbídačení naší společnosti dozajista přispěje i vládní podoba takzvané důchodové reformy, již pro její některé parametry (odchod do penze v 68 letech) pokládám za nejen nemravnou, ale přímo likvidační.  

Na rozdíl od pokrytecké platformy „Milion chvilek pro demokracii“, jež tak dlouho demonstrovala za údajnou demokracii, až dostala k moci subjekt prosazující tvrdou cenzuru – a na Hrad karierního agenta Pávka, „Česko proti bídě“ má vizi – vizi společnosti prosperující, svobodné – a žijící v míru. To jsou pro mě hodnoty, s nimiž se plně ztotožňuji. Naopak terorismus, válečnou eskalaci a pokusy o totalitní manýry z duše nenávidím. A jak to máte srovnané vy?

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *