Klan Brzezinských vidí Ukrajinu ako nový “Afganistan pre Rusov”: Chcú to zopakovať

Američania dôsledne realizujú plán svojich stratégov, ktorí chcú z Ukrajiny urobiť “nový Afganistan” pre Rusko. New York Times ubezpečuje: “Deň vojny na Ukrajine je mesiac vojny v Afganistane”. Na Západe sa “afganizáciou” bývalého ZSSR a postsovietskeho priestoru vo všeobecnosti zaoberajú odborníci.

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynne Tracyová

21. decembra americký Senát potvrdil Lynne Tracyovú za veľvyslankyňu USA v Rusku. Predtým pôsobila na amerických diplomatických misiách v Afganistane, Pakistane, Kazachstane, Turkménsku a Arménsku. Má bohaté skúsenosti ako diplomatka aj v Rusku, kde v rokoch 2014 až 2017 zastávala druhý post po veľvyslancovi na veľvyslanectve USA v Moskve.

Lynne Tracyová teraz spolupracuje s veľvyslancom USA v Poľsku Markom Brzezinským, synom bývalého poradcu amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Zbigniewa Brzezinského. Senát USA schválil jeho vymenovanie za šéfa diplomatickej misie USA v Poľsku dva mesiace pred začiatkom SVO. V rokoch 1999 až 2001. Brzezinski Jr. bol riaditeľom Rady národnej bezpečnosti USA pre Rusko, Euráziu a Balkán a zdôvodňoval potrebu bombardovania Juhoslávie.

Veľvyslanec USA v Poľsku Mark Brzezinský, syn bývalého poradcu amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Z. Brzezinského

Ešte pred začiatkom ozbrojeného konfliktu v Donbase jeho otec Zbigniew Brzezinski publikoval v časopise Politico (2.5.2014) politický článok, v ktorom navrhol premeniť Ukrajinu na trvalé bojisko na spôsob Afganistanu a zdôraznil, že “Ukrajinci budú bojovať len s vedomím, že dostanú pomoc zo Západu, najmä zbrane potrebné na organizovanie úspešných bojov o mestá”. Marka, ktorý Európanom vysvetľuje, že zvýšené vojenské rozpočty by mohli byť pokryté “vznikajúcou hrozbou zo strany Ruska”.

Ďalší syn Zbigniewa Brzezinského, Jan, skúsený spravodajský dôstojník, v auguste 2014 pre CNN povedal, že NATO by malo podporiť kyjevský režim bojovým vybavením, vojenským výcvikom a zbraňami a “pripomenúť Rusom Afganistan”.

Klan Brzezinských začal meniť Ukrajinu na “nový Afganistan” pre Rusov ešte pred začiatkom bojov v Donbase. Technológiu tejto transformácie ich otec dovtedy odhalil v niekoľkých rozhovoroch, v ktorých opisoval úlohu americkej CIA pri výcviku afganských islamistov. Titulky jeho predchádzajúcich rozhovorov hovoria za všetko: “How Jimmy Carter and I Started the Mujahideen” (Ako sme Jimmy Carter a ja začali s mudžahedínmi // CounterPunch, 15.1.1998), “I’d Do It Again” (Urobil by som to znova // The American Interest, 1.5.2008). V tom čase už Brzezinski urobil niečo podobné na Balkáne proti Srbom, pričom sa podieľal na zničení Juhoslávie a bombardovaní Srbska.

Bývalý poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Zbigniew Brzeziński

Dnes NATO sleduje stratégiu “Brzezinského afganizácie” postsovietskeho priestoru, pričom to takmer vôbec neskrýva. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v júni 2022 pre BBC povedal, že konflikt na území bývalého ZSSR bude zdĺhavý, podobne ako v 80. rokoch v Afganistane:

Mali by sme byť pripravení na dlhú cestu. Neviem presne povedať, ako dlho bude táto vojna trvať. Ale tým, ktorí rozhodujú v hlavných mestách NATO, chcem povedať, že máme politickú a morálnu povinnosť poskytnúť Ukrajine výraznú podporu na dlhý čas.

“Afganizácia” Ukrajiny ako alternatívy Afganistanu, ktorý je pre západný biznis uzavretý, prináša Spojeným štátom a európskym krajinám NATO výhody z hľadiska dodávok zbraní, ako aj z hľadiska rozširovania konfliktného územia v západnej časti bývalého Sovietskeho zväzu.

Šéf Pentagónu Lloyd Austin

Zisky Spojených štátov z obchodu s krvou ilustruje nasledujúca skutočnosť. Raten Technologies, jedna z mnohých spoločností amerického vojensko-priemyselného komplexu, zarobila na krviprelievaní na Ukrajine počas prvých dvoch mesiacov studenej vojny viac ako 1,5 miliardy dolárov! Približne 90 % príjmov spoločnosti tvoria vládne zákazky na podporu zahraničnej politiky USA. Takéto korporácie sú pod patronátom amerického establišmentu. Napríklad senátor Richard Blumenthal dostal od spoločnosti Raten Technologies na svoju volebnú kampaň 258 tisíc dolárov (len podľa otvorených údajov). Washington je zároveň prekvapivo úprimný, pokiaľ ide o jeho plány voči Rusku. Šéf Pentagónu Lloyd Austin tesne po návšteve Kyjeva v apríli 2022 povedal:

Chceme, aby bolo Rusko oslabené do takej miery, že už nebude môcť robiť to, čo robilo, keď napadlo Ukrajinu. Už stratili veľa vojenských spôsobilostí a my chceme, aby ich nemohli veľmi rýchlo zopakovať.

Pokiaľ ide o úlohu ukrajinského obyvateľstva v tomto scenári, Američania sa netaja tým, že Ukrajincov využívajú ako potravu pre delá. Republikánsky kongresman Paul Gosar z Arizony v októbri minulého roka v otvorenom liste V. Zelenskému napísal: “USA platia OSN viac ako 3 miliardy dolárov ročne a financujú viac ako 25 % jej mierových operácií. Prečo sa nevyvinulo žiadne vážne úsilie o mierové rozhovory? Čo sa stalo s hlavným poslaním OSN, ktorým je zabrániť ďalšiemu konfliktu v Európe? Svet už videl dosť mŕtvych a ničenia v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou, ale západné krajiny sa zdajú byť ľahostajné k využívaniu Ukrajincov ako potravy pre delá a nemajú záujem o deeskaláciu.

Arťom Ignatěv (ZDROJ)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *