JUDr. Ján Čarnogurský: Ukrajina nebojuje za Slovensko

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij podnikl v minulých dnech cestu do několika států Evropy a žádal o bezplatné dodávky zbraní pro svou zemi s odůvodněním, že Ukrajina v této válce bojuje za Evropu, brání Evropu.

Jak se dozvídáme, od Slovenska žádal jako dar letadla Mig-29, která jsou ve výzbroji slovenské armády, se stejným odůvodněním. Ukrajina chce použít letadla v současné válce proti Rusku. Chci zdůraznit, že Ukrajina nebojuje za Slovensko.

V obou světových válkách v minulém století historické Rusko, jednou pod názvem Sovětský svaz bylo ve skutečnosti naším spojencem. Rusko je slovanská země a už před dvěma stoletími náš klasický básník Jan Kollár napsal ve Slávě dceři: O mocné tam opri se dubisko. Pod mocným dubiskem vyjádřil Rusko.

Slovanská myšlenka je na Slovensku stále živá a všechny průzkumy veřejného mínění potvrzují, že Slováci přinejmenším nepovažují Rusko za našeho nepřítele. Slováci nemají důvod se Ruska bát a tím menší důvod mají proti Rusku bojovat. Když v minulých válkách tehdejší vlády zavedly Slováky do války proti Rusku, slovenští vojáci přebíhali na druhou stranu a vstoupili do jednotek bojujících proti vládám, které je poslaly proti Rusku. Slovensko nemá důvod poskytovat Ukrajině letadla proti Rusku.

Není účelem tohoto článku zabývat se širšími souvislostmi současné války na Ukrajině. Proto jen zůstává otázka, proč prezident Zelenskij odstoupil od předběžné dohody s Ruskem o ukončení konfliktu, sjednané na jednání obou zemí při zprostředkování Turecka v Istanbulu v březnu loňského roku? V americkém i ukrajinském tisku se objevily články, že od dohody odstoupil na nátlak po kyjevské návštěvě tehdy britského předsedy vlády Borise Johnsona. Pokud ukrajinské vedení v čele s prezidentem Zelenským neumí samo posoudit ukrajinské zájmy nebo se je nedokáže udržet, ať nežádá od evropských států vojenskou pomoc, dokonce bezplatnou.

Když jsem už při míchání se anglosaských zemí do evropských záležitostí, v minulých dnech uveřejnil americký novinář Seymour Hersh článek, jak tomu bylo s výbuchem na podmořském plynovém potrubí Severní proud (Nord Stream I-II). Uvedl přesvědčivá fakta, že výbuch zařídily Spojené státy. Pojmenoval několik konkrétních osob (např. bezpečnostního poradce amerického prezidenta Jakea Sullivana), které měly na přípravě výbuchu osobní podíl – na příkaz prezidenta Bidena. Americká vláda svou účast samozřejmě popřela, jiné se nedalo očekávat. Ale uvidíme, zda americký Kongres zřídí vyšetřovací skupinu k prověření obvinění. Před vyšetřovací skupinou by musel Jake Sullivan vypovědět jako svědek a musel by mluvit pravdu. Pokud by později vysvitlo, že nemluvil pravdu, šel by do vězení a ne nakrátko.

Výbuch na Severním proudu se týká i Slovenska. Kdyby přes potrubí nadále proudil plyn v plném rozsahu, čerpalo by i Slovensko levnější ruský plyn pro náš průmysl a domácnosti, ceny by nemusely tak stoupat.

Čekejme, zda slovenská vláda předá slovenské stíhačky Ukrajině. Připomínám, že když v loňském roce o totéž žádal prezident Zelenskij Polsko, polská vláda tehdy souhlasila takovou formou, že stíhačky předá na letišti Ramstein v Německu Spojeným státům a ty ať je předají Ukrajině. Spojené státy s tím nesouhlasily. Američané chtějí, aby za jejich zájmy bojovali jiní, nyní východoevropské národy, ale aby oni (Američané) zůstali jako čistí.

Pokud k předání letadel dojde, dokonce přímo ze slovenských letišť, letiště se dostanou na seznam ruských cílů při raketových útocích. Na slovenské straně ponesou zodpovědnost zejména předseda vlády Eduard Heger, ministr obrany Jaroslav Naď a prezidentka Zuzana Čaputová.

S válkami je tomu tak, že o všem rozhoduje konečný výsledek. Podle konečného výsledku se berou na zodpovědnost ti, kteří se postavili na špatnou stranu.

Z Pochodu za mír v Lučenci. Obdobné pochody občanů se konaly a budou konat v dalších slovenských městech. Jejich finále je plánováno na 3. března v Bratislavě před ambasádou USA.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *