Mgr. Miroslav Kavij: Mnichov – další zastávka válečných štváčů

Bavorská metropole byla ve dnech 17.-19. února 2023 místem konání další, od roku 1963, každoročně pořádané Mnichovské bezpečnostní konference. Hermeticky uzavřený luxusní hotel a tisíce příslušníků německé policie starající se o bezpečí „mocných“, kteří chtějí určovat a řídit politický světový vývoj, tak vypadal „pohled“ z jedné strany.

Pohled ze strany „druhé“ byl ve znamení obrovské demonstrace lidí z mnohých států s požadavkem na ukončení válek a nastolení mírového světového vývoje vyjádřené v hlavním požadavku demonstrace „Místo střelby vyjednávat – místo přezbrojení odzbrojit“.

Vyvrcholením sobotního protestu bylo od 14 hodin vytvoření protestního řetězce a obklopení místa válečných stratégů NATO, kde zazněly krátké zdravice přítomných zástupců mírových politických stran, hnutí a občanských spolků. Se svou zdravicí vystoupil také místopředseda Plzeňské krajské organizace KSČM Karel Kvit. Ten mimo jiné pozdravil ostatní účastníky protestního shromáždění, „které svou přítomností plzeňští komunisté podporují“ a následně vyzval „Nechť NATO a západní země iniciují diplomatická jednání o ukončení války na Ukrajině. Kdo dává zbraně, ten chce válku! Žádné americké vojenské základny ve východní a střední Evropě.“

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová

Hlavním tématem letošního mnichovského setkání byla pochopitelně Ukrajina. V době, kdy se Kyjev snaží nahradit své ztracené a chybějící vojáky „náborem“ z dalších zemí a kdy NATO počítá s další eskalací konfliktu. Není překvapením, že mezi „krvelačným uskupením“ se největší pozornosti těšilo sobotní vystoupení americké viceprezidentky Kamaly Harrisové, ve kterém prohlásila, že Rusko se na Ukrajině chová barbarsky a nehumánně a že během invaze páchá válečné zločiny a zločiny proti lidskosti.

Nezapomněla samozřejmě ujistit, že pachatelé těchto zločinů se budou za své činy zodpovídat. Co naopak opomněla – jako vždy, je sdělení, kdy se budou z válečných zločinů spáchaných nejen na území bývalé Jugoslávie, Iráku či Sýrie zodpovídat bývalí prezidenti a nejvyšší představitelé USA. V podobně válečném duchu se neslo i prohlášení šéfa „Mnichovské bezpečnostní konference“ Christopha Heusgena, že konference nebude o ukončení války na Ukrajině příměřím a vyjednáváním, ale o „vojenském vítězství Ukrajiny“, a tedy o ještě více zasílaných zbraních.

Letošní skončený mnichovský summit opět potvrdil lživý mýtus o obranném poslání vojenské aliance NATO. Bylo to NATO, které navzdory slibům se rozšířilo až k ruským hranicím. Německá vláda dala Ukrajině čas na přezbrojení taktickou podporou dohody v Minsku 2. Těmi, kdo zablokovali uzavření slibných mírových rozhovorů, jak nedávno prohlásil bývalý izraelský premiér Naftali Bennett, byli právě jestřábi Washingtonu. Představitelé vyspělého Západu na právě skončené bezpečnostní konferenci potvrdili svůj dlouhodobě prosazovaný militarizační kurs a sebemenší neochotu zahájit mírová jednání.

Mír potřebuje odpor – odpor vůči podobným konferencím a válečným štváčům, kteří je organizují. Zastavit válečné štváče však není možné bez tlaku ulice! Třetí světová válka musí být zastavena! Přejme si, aby v zájmu zachování světového míru nabíraly i nadále pořádané protiválečné aktivity veřejnosti na četnosti a intenzitě!


Zástupci plzeňské krajské organizace KSČM, autor článku Mgr. M. Kavij uprostřed.

Svobodu pro Juliana Assange!

Vyjednávání místo keců! Odzbrojování místo zbrojení!

Plakát Německé komunistické strany hlásá: Baerbocková musí pryč! Pozn. Naší Pravdy: podrobněji vystoupení Annaleny Baerbockové – vedeme válku proti Rusku.

Hermeticky uzavřený luxusní hotel a tisíce příslušníků německé policie starající se o bezpečí „mocných“, jakož i příznivců Ukrajiny.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *