JUDr. Jiří Vyvadil: Čínsko-ruské vztahy jsou pevné jako skála

Podle portálu Al Jazeera vrcholný čínský diplomat Wang I (kombinující, jak stranické, tak státní postavení v čínské vládnoucí administrativě) přivezl do Moskvy sérii strategicky příznivých zpráv.

V úterý Wang znovu zdůraznil úzké vazby obou zemí na setkáním s Nikolajem Patruševem, tajemníkem Ruské rady bezpečnosti, blízkým důvěrníkem Putina a podle mnohých fakticky druhým mužem Kremlu a tedy i Ruska a prohlásil svým charakteristicky

Čínský politik a diplomat Wang I

květnatým, ale o to výstižnějším způsobem, že čínsko-ruské vztahy jsou zralého charakteru: jsou pevné a odolávají jakémukoli testu v měnící se mezinárodní situaci.

Rovněž je známo, že čínský vůdce Si Ťin-pching v nadcházejících měsících chystá navštívit Moskvu na summit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle The Wall Street Journal jsou přípravy na cestu v rané fázi a načasování nebylo dokončeno, uvedl časopis a dodal, že návštěva Si se může konat v dubnu nebo začátkem května, kdy Rusko slaví své vítězství ve druhé světové války nad nacistickým Německem. Očekává se, že ve středu Wang I potká ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a není vyloučeno, že se setká i s Putinem.

To je dobrá zpráva. Potřebujeme vyvážený svět, zejména, když Západ nyní vyostřuje eskalaci na nejvyšší dosud uskutečněný stupeň.

Pevná soudržnost Číny a Ruska silně vyvažuje jestřábí snahy Západu o totální porážku Ruska a připojíme-li k tomu ideovou blízkost v rámci BRICS, tj. Brazílie, Ruska, Indie a Číny a JAR, jde o společenství států minimálně stejně silné, ba možná silnější než je dnešní Západ.

Na Západě fakticky žijeme, většina má z toho radost, byť jsme zavaleni jeho propagandou, která se opírá o značné množství lží a překrucování pravdy.

Podle západních médií Ukrajina zjednodušeně trvale vítězí a za viděním světa podle jeho představ stojí celý svět. Ovšem potom se například ukáže, že jen 30 národních delegací (samozřejmě těch západních) je proti účasti ruských a běloruských sportovců na olympiádě ve Francii, zatímco všechny ostatní země tento postoj odmítají. Přesto hysterie pokračuje.

Ještě, že je zde pevný tandem Rusko-Čína s vazbou na Indii, Brazílii a vůbec celý globální jih.

Můžeme se cítit bezpečnější.


Pozn. Naší Pravdy:
Optimismus ohledně jakési soudržnosti mezi RF a ČLR nesdílíme, jelikož se jedná o koloniální vztah Číny vůči Rusku, nikoli o rovnocenný vztah. Vládnoucí ruská strana Jednotné Rusko táhne zemi po Gajdarových liberálních kolejích. Vládnoucí strana Jednotné Rusko nenabídla obraz budoucnosti, Putin může velkolepě řečnit cokoli a jakkoli, ruská ekonomika a s ní spojená sociální politika se hroutí. Tempo růstu asi 1 % HDP ročně v RF bylo přibližně stejným tempem za posledních 30 let. Zatímco svět jako celek se v tomto období vyvíjel 3-4x rychleji. V důsledku toho se HDP Ruska od začátku 90. let zvýšil pouze o 30 %, zatímco HDP západních zemí o 250 % a HDP Číny rekordně 14.5x! (Podrobněji ZDE)

Zejména Čína doslova drancuje surovinové zdroje na Sibiři (viz video níže), stejně jako i jiné země platí Rusku hluboko pod cenu ve srovnání s EU. Tento vazalský vztah nemůže Rusko dlouho ustát, protože se stává nejen pro Čínu, ale už i pro Indii doslova surovinovou kolonií, jako tomu bylo donedávna v Africe, kdy tamější bohatství doslova zadarmo drancoval tzv. morální Západ, aby si z toho vybudoval svou vysokou životní úroveň, o které se může běžnému Rusovi akorát tak jen zdát.

Rusko prodalo Sibiř Číně aneb Čína má Rusy za idioty:

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *