Donald Trump: Bidenova politika voči Ukrajine môže viesť k tretej svetovej vojne

Trumpove vyjadrenia prichádzajú po Bidenovej pondelkovej ceste do Kyjeva, ktorou demonštroval neochvejnú „podporu“ USA Ukrajine.

Takmer rok po vojne na Ukrajine, ktorú podnietili USA, bývalý americký prezident Donald Trump v utorok varoval, že politika prezidenta USA Joea Bidena na Ukrajine môže vyvolať tretiu svetovú vojnu.

Trump napísal na svojej platforme Truth Social, ktorá je však dostupná len v USA: „Ak sledujete a chápete kroky, ktoré Biden robí v súvislosti s Ukrajinou, systematicky, ale možno nevedome nás tlačí do niečoho, čo by čoskoro mohlo byť treťou svetovou vojnou. Aké je to šialené?“

V pondelok Trump skupine svojich priaznivcov na Floride povedal, že v prípade znovuzvolenia sa spojí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Vladimirom Zelenským, aby našli rýchle riešenie ukrajinskej krízy.

„Tretia svetová vojna ešte nikdy nebola bližšie“, povedal bývalý americký prezident Donald Trump. Podľa neho súčasný americký prezident Joe Biden svojimi krokmi na podporu Ukrajiny tlačí svet do vojny.

Sľúbil tiež, že „vyčistí“ Biely dom od všetkých „vojnových štváčov a posledných amerických globalistov v hlbokom štáte, Pentagóne a ministerstve zahraničných vecí. 

Trump povedal:

V Amerike sa musíme zbaviť predstaviteľov skorumpovaného establišmentu, ktorí zničili každé dôležité rozhodnutie v oblasti zahraničnej politiky. Patrí sem aj prezident Biden, o ktorom jeho ľudia hovoria, že neurobil žiadne dobré rozhodnutie v súvislosti s inými krajinami a vojnami.

Ako zdôraznil, kým bol prezidentom, odmietal „katastrofálne rady“ washingtonských generálov, byrokratov a „takzvaných diplomatov“, ktorí vedia len to, ako zatiahnuť USA do konfliktu, ale nie to, ako sa z neho dostať.

Trump v tejto súvislosti spomenul námestníčku amerického ministra zahraničných vecí Victoriu Nulandovú a mnohých ďalších jej podobných, „ktorí sú posadnutí tlačením Ukrajiny do NATO“.

Militantná neokonzervatívka Nulandová sa „preslávila“ tým, že verejne potvrdila, že USA do podpory nelegálneho prevratu na Ukrajine investovali 5 miliárd dolárov prostredníctvom mimovládiek a tajných operácií, že de facto rozhodovala o novej ukrajinskej vláde po prevrate, a výrokom „Fuck the EU“ (Vyserme sa na EÚ) v tejto súvislosti.

Počas vypočutia v Kongrese USA priznala existenciu tajných biologických laboratórií na Ukrajine a vyjadrila obavu, aby sa nedostali pod kontrolu Ruska a rovnako ako Biden uviedla, že v prípade ruskej invázie na Ukrajinu plynovod Severný prúd prestane existovať.

Trump v roku 2018 dostal otázku, či verí hodnoteniu spravodajskej komunity, že Rusko zasahovalo do volieb v roku 2016, alebo Putinovmu popieraniu. Trump sa vyjadril dvojznačne a zdalo sa, že Putinovi verí:

Mám veľkú dôveru vo svojich spravodajských pracovníkov, ale poviem vám, že prezident Putin bol dnes vo svojom popretí mimoriadne silný a dôrazný.

K tomuto vyjadreniu dodal:

Pamätáte si, keď ma médiá prekvapili otázkou: Komu veríte viac: … vašim ľuďom zo spravodajských služieb, Comeymu, McCabeovi, Strzokovi, Lise Pageovej alebo Putinovi? A ja som odpovedal: Viete, to bola najťažšia otázka, akú mi kedy ako politikovi položili. A potom, keď som im naozaj nedal veľmi dobrú odpoveď, pokiaľ ide o presnosť… ach, rozpútalo sa peklo. Ale to je v poriadku, viete, to je v poriadku. A ukázalo sa, že som mal pravdu. Aj v tomto som mal pravdu.

Títo ľudia už dlho hľadajú konfrontáciu. Teraz balansujeme na pokraji tretej svetovej vojny.

Trump varuje: Třetí světová válka nikdy nebyla blíž

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *