Ing. Jiří Paroubek: Cesta ke společnému postupu levice ve volbách

V minulém týdnu byla na Městském soudu v Praze zaregistrována občanská iniciativa (spolek) Nespokojení, z.s.

Co je smyslem této iniciativy?

Zhruba před 14 dny se sešlo několik desítek členů různých levicových stran i příznivců levice. Na tomto jednání došli účastníci k závěru, že k tomu, aby levice byla zastoupena po příštích volbách do sněmovny v českém parlamentu, je potřebný její společný postup.

Ani jedna z těch větších levicových stran, kdysi nejsilnější politická strana v zemi ČSSD a kdysi velmi silná KSČM, nejsou dnes schopny se dostat samostatně do sněmovny.

Podle členů iniciativy Nespokojení, rozumí se nespokojení se současnou vládou, je potřeba zahájit kroky ke společnému postupu levicových stran. Ne k jejich organizačnímu slučování, ale podobně jako je tomu ve Francii k vytvoření podmínek k jejich příští předvolební alianci, jak do voleb do Evropského parlamentu, tak do voleb do Poslanecké sněmovny.

Spolek v současné době pracuje na vytváření organizačních struktur v krajích celého Česka. Soustředí se mj. na pořádání diskusních večerů. A protože jsem byl zvolen předsedou spolku, předpokládám, že budu hodně jezdit po českých a moravských krajích.

V příštích dnech a týdnech budou samozřejmě představitelé spolku hovořit s vedením jednotlivých levicových politických stran. V zásadě existuje neformální dohoda o společném postupu s předsedkyní KSČM, K. Konečnou. Ve spolku jsou zahrnuti vedoucí představitelé dalších levicových politických stran – Suverenita, Národní socialisté, Domov.

Podle první reakce místopředsedkyně ČSSD je zřejmé, že zatím příliš nepochopila smysl vzniku spolku, který by se po dohodě s dalšími levicovými stranami mohl po prázdninách transformovat do hnutí. Tedy, pokud toto budou strany považovat za rozumný postup k vytvoření společné kandidátky nejprve pro volby do Evropského parlamentu.

V žádném případě nám nejde o to, zasahovat do identity jednotlivých politických stran na levici, ale jde o to najít cestu ke společné akci. A první takovou příležitosti je demonstrace na Malostranském nám. u sněmovny v úterý 28.2. v 16 h, kde budeme protestovat proti plánu vlády na podstatné snížení valorizací důchodů.

Proč jsme nespokojení?

Jsme nespokojeni se stále hlubším zatahováním Česka do války, protože to způsobuje nejen nekonečné utrpení a morální úpadek, ale také ekonomickou zkázu na obou stranách konfliktu. Nám a našim partnerům Česka to vyneslo energetickou krizi, rozpad trhů a nevídanou inflaci. Požadujeme proto co nejrychlejší ukončení války na Ukrajině. Mírové urovnávání sporů je přece tím nejvyšším závazkem, který Česká republika podepsala přistoupením k OSN, EU a dokonce i k NATO, kde je to stanoveno hned v úvodní větě Washingtonské smlouvy.

Jsme nespokojeni s astronomickým růstem cen základních surovin, protože si musíme nechat dovážet mnohonásobně dražší zkapalněný plyn z USA a dalších vzdálených zemí místo levného ruského plynu z plynovodů. Požadujeme, aby vláda využívala jen ty nejlevnější zdroje, a pokud jsou v Rusku, je třeba jednat s ním. Není v národním zájmu Česka definitivně rozbít možnosti hospodářské spolupráce s východními mocnostmi, Čínou a Ruskem.

Jsme nespokojeni s šíleným tempem zvyšování zbrojních výdajů, protože si to stát nemůže dovolit, a jde navíc o nákupy útočných zbraní, což nezvyšuje, ale naopak snižuje naši bezpečnosti. Požadujeme zmrazit rozpočet ministerstva obrny na úroveň výdajů roku 2022, kdy činil 92 miliard korun, a to nejméně do roku 2030, do doby plné hospodářské konsolidace země. Přednost musí dostat stabilizace české ekonomiky a veřejných rozpočtů.

Jsme nespokojeni s budováním expediční armády v cizích službách místo zabezpečení teritoriální obrany v souladu se žádoucí mírovou orientací vztahů naší vlasti s okolím i širším světem. Požadujeme proto jasnou definici obranné strategie našich ozbrojených sil a prosazování našich mírových závazků do reálné politiky. Pokud NATO odmítne svůj mírový charakter, ke kterému se zavázalo, nechť je to u nás předloženo k referendu, zda je o přání občanů, nebo jen zájmových skupin, které na tom vydělávají.

Jsme nespokojeni s koloniální podřízeností naší ekonomiky a dlouholetým zanedbáváním domácích zdrojů pro vlastní využití. Typickou známkou přeměny Česka na krmelec zahraničních společností je každoroční odvod v některých letech 300 miliard korun v podobě dividend pro zahraniční akcionáře. Požadujeme progresívní zdanění korporátního zisku a využití těchto zdrojů na podporu rozvoje domácích malých a středních podniků, což je jediná cesta, jak z tohoto koloniálního jha vybřednout.

Jsme hluboce nespokojeni s bohorovným přehlížením domácích potřeb, když Česko vyrábí nejlevnější elektřinu, ale lidem se dodává ta nejdražší nakoupená na zahraniční burze. A děje se to i v ČEZ s většinovým vlastnictvím státu! Požadujeme vykoupení minoritních akcionářů ČEZ a převedení společnosti pod plnou státní kontrolu, abychom vyváželi jen přebytky a doma si mohli ceny elektřiny určovat sami.

Jsme nespokojeni s nekonečnými odklady práva obcí a městských čtvrtí na snížení cen elektřiny a tepla také cestou vlastní výroby z obnovitelných zdrojů, jak je to běžné v Rakousku nebo Německu a jak je to ostatně zakotveno i v evropských směrnicích, které jsme podepsali. Dokud občané nemohou energii vyrábět a sdílet, přicházejí nejen o peníze, ale také o svobodu čelit tlaku monopolů a scestným centrálním řešením. Požadujeme rozvoj komunitní a decentralizované energetiky, aby do roku 2030 byl alespoň každý druhý dům osazen solárními panely.

Jiří Paroubek, předseda spolku Nespokojení, z.s.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *