Doc. PhDr. Petr Sak, CSc.: Neslavné výročí cenzury

Psát v souvislosti se současnou vládou pouze o cenzuře, bych považoval za nedostatečné, protože cenzura je součást systému. Co se týče zaměření, vláda se chová vůči české společnosti jako nepřítel v dobytém území, které musí co nejrychleji vykrást a zplundrovat.

O tom, že se necítí jako součást společnosti a českého národa, vypovídá svým chováním. Konec konců demiurg této vlády a pětikoalice předseda Ústavního soudu Petr Rychetský sám deklaroval, že se necítí být Čechem a tomu také dlouhodobě odpovídá jeho působení v čele Ústavního soudu.

Nejsou zdroje hlásá vláda

  • Ovšem, pro sebe má statisícové platy, které si neustále zvyšuje. Pro neomezený počet náměstků, kteří nejsou odborníci, má půlmiliónové odměny.
  • Podpora Ukrajiny a Ukrajinců nemá žádné ekonomické limity.
  • Zatímco ve světě klesají ceny potravin a inflace, v Česku rostou ke spokojenosti vlády, protože to pro ni znamená vysoké příjmy. Ač forma je odlišná, v podstatě se jedná o výpalné české populace. Toto výpalné je pro 40 % chudší populace obtížně slučitelné se životem. Kdybych měl ze skupiny vládní politici, Ukrajinci a důchodci vybrat parazity, důchodci by to nebyli.
  • V Česku levně vyrobená elektřina a uměle zdražená přes Lipskou burzu pro české spotřebitele, nabyla charakteru organizovaného zločinu bílých politických límečků. Dlouhodobá nečinnost vlády vypovídá, že je součástí tohoto komplotu. I když právě zde by mohl konečně ministr financí Z. Stanjura uplatnit také vzdělaní (elektronické). Výsledek komplotu s elektřinou je pro 40 % chudší populace obtížně slučitelný se životem, podobně jako pro existenci řady firem.

Zelený úděl a veškerá omezení z něj vyplývající jsou pro vládu prioritou, ovšem pouze, pokud se netýkají jí a jejich lidí. Zvláště Markéta Pekarová si vychutnává panský život bez ohledu na zelená omezení.

Co je na této vládě pozoruhodné, je trvalé budování nového využívání moci a vládnutí, v němž jsou minimalizovány možnosti ovlivňovat dění ve společnosti jak občana, občanské společnosti, tak i opozice.

Manuálem pro nové vládnutí je dystopie „1984“ s jazykem newspeak. Jejich přibližování k nacistické tradici kompenzují osočováním jiných politických stran jako fašistických. Označují se jako neoliberálové a demokraté, ale principy, na nichž se v 19. století budoval liberalismus potlačují. Tato pojmová schizofrenie je možná díky pokročilé debilizici společnosti a kvalitě vzdělávacího systému, který vypouští absolventy bez odpovídajících znalostí.

Součástí nového vládnutí je budování systému ovládání občanů. Tento systém si můžeme představit jako obal kolem společnosti s možnými slupkami. Součástí systému je:

  • podřízenost Velkému bratru a odevzdání státní suverenity;
  • udavačství, doporučované občanům přímo premiérem Petrem Fialou;
  • cenzura;
  • tlak policie, státního zastupitelství a justice na šíření nepovolených názorů;
  • transformace Ústavního soudu v instituci neústavních politických aktivit;
  • neziskové organizace financované G. Sorosem, z dalších zahraničních zdrojů, ale i ze státního rozpočtu;
  • školství a vzdělávací systém, včetně vysokých škol a vědeckých pracovišť společensko vědního charakteru. Namísto kvalitní výuky dějepisu a společenských věd pronikají do škol mise neziskových organizací, navazující na tradici studentů Rudých gard v Čínské kulturní revoluci, mladých stalinistů na vysokých školách po únoru 1948 (Ivan Klíma, Rita Klímová, Pavel Kohout ….) a studentů v listopadu 1989, v roli užitečných idiotů, přibližujících venkovu státní převrat STB v Praze. Toto působení má dočasný charakter, do té doby, než se BIS a řediteli Michalu Koudelkovi podaří výuku dějepisu zakázat.

V poslední době, zvláště od zásadního útoku na weby před rokem, je prioritou v útoku na společnost, lidská práva, zvláště svobodu slova, národ a občana cenzura. Z této konkrétní události lze vyvodit metodiku útoku na společnost. Jedná se spolupráci tří útočících speciálních jednotek. Rozvědka, vláda a nezisková organizace. Každá ze tří organizací provede dílčí operaci, která sama o sobě působí tak nevině, že je zmatena i justice a za touto aktivní spoluprací není schopna odhalit porušení základních lidských práv a svobody slova. Vláda provádí průzkum bojem a při tomto průzkumu zjistila nedostatečné právní pokrytí, proto couvla a připravuje neprůstřelnou legislativu.

Smutné je, že pro většinu mladé generace jsou takovéto procesy a jevy za jejich horizontem události. Od tohoto faktu se odvíjí řetězec dalších poznávacích faktů a událostí. Nejsou schopny sociální a politické jevy pravdivě reflektovat také proto, že svým reprodukováním pouze oficiálních názorů a informací, šířených systémovými médii, se nemohou dostat do hledáčku cenzorů, a tedy také represe. Žijí proto v iluzi, že žijí ve společnosti, v níž je svoboda slova. Žijeme ve společnosti oživlé Orwellové dystopie s ministerstvem pravdy a newspeakem.
 
V poslední době stoupenci lidských práv byli potěšení rezignací hlavního budovatele cenzury Michala Klímy. Je však třeba se mít na pozoru, vládní cenzoři byli jen zaskočeni odporem, který M. Klíma a cenzurní úřad vyvolali. Lze očekávat, že pouze přeskupí síly a půjdou opět do útoku. To přece nemohou dopustit, aby v Česku měli lidé vlastní názor a navíc ho mohli sdílet. Vždyť přeci mají za sebou Velkého bratra a Evropskou komisi s Věrou Jourovou, a to není málo.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *