Orbán: Rusko nemůže vyhrát, ale může zahájit jadernou válku

Maďarský premiér Viktor Orbán se domnívá, že Evropa v posledním roce oslabila, protože administrativa amerického prezidenta Joea Bidena „chrání své zájmy v Bruselu na úkor evropských zájmů.“

Důsledky sankcí EU proti Rusku podle něj začaly oslabovat evropskou ekonomiku, ale nezasáhly USA, které jsou „bohaté na levný plyn“.

Orbán, citovaný „Magyar Nemzet“, řekl, že během konfliktu Evropa ztratila svou nezávislost a její ekonomická a vojenská síla začala slábnout, protože se „nikdo nestaral“ o obnovu rezerv evropské armády.

Viktor Orbán upřesnil, že maďarská vláda diskutovala o postoji Maďarska k ukrajinskému konfliktu. V důsledku jednání se vláda rozhodla, že se bude řídit výhradně zájmy své vlastní bezpečnosti. „Nedodáme zbraně, nevstoupíme do žádné vojenské koalice“, vysvětlil Orbán.

Podle Orbána konflikt na Ukrajině nebude mít vítěze. Rusko nemůže vyhrát, protože celý západní svět podporuje Ukrajinu. Ale Rusko je jaderná velmoc a jaderná velmoc nemůže být zahnána do kouta, protože může začít jaderná válka, uzavřel premiér.

Maďarsko zaujímá neutrální postoj k rusko-ukrajinskému konfliktu. Loni v létě na několik týdnů zablokovala přijetí embarga na ruskou ropu v Evropské unii. Země si pro sebe dokázala zajistit výjimku a ruskou ropu bude nakupovat do roku 2024.

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó také vyzval Západ, aby ponechal otevřené komunikační kanály s Ruskem. Uvedl, že „sankce proti Rusku selhaly, protože vojenské akce na Ukrajině pokračují a ekonomická situace v Evropě se zhoršuje“.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *