JUDr. Jiří Vyvadil: Čína nabourala jednotnou válečnickou frontu Západu

Čína je klíčový spojenec Ruska a potencionální ekonomický hegemon světa. Takový subjekt může zesměšňovat jen ignorant, v daném případě Joe Biden či EU, či bezvýznamní čeští politici.

Překvapivě zareagoval na čínský mírový návrh prezident Zelenský, který prohlásil, že by se rád setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, aby prodiskutoval jeho návrhy k možnosti zvážení některých aspektů 12bodového „pozičního dokumentu“ zveřejněného čínským ministerstvem zahraničí.

Zato váleční štváči Biden, Ursula von der Leyenová či Jens Stoltenberg jen tvrdili muziku protiruské propagandy.

Peking je klíčovým strategickým spojencem Ruska, které považuje za užitečného partnera proti Západu a NATO. Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že čínské společnosti již dodávají Rusku „nesmrtící“ pomoc, ale dodal, že existují náznaky, že Čína zvažuje odeslání zbraní, což Peking popírá.

Dříve v pátek čínské ministerstvo zahraničí zveřejnilo 12 bodů, 892 slov „poziční dokument“ s cílem urovnat to, co nazývá „ukrajinskou krizí“, aniž by to nazvalo válkou.

„Pozice Číny staví na nemístném zaměření na takzvané ‚legitimní bezpečnostní zájmy a obavy‘ stran, což naznačuje ospravedlnění pro nezákonnou invazi Ruska a zamlžuje role agresora a agresora“, uvedla na tiskovém brífinku mluvčí EU pro zahraniční politiku Nabila Massraliová.

Poziční dokument nebere v úvahu, kdo je agresorem a kdo obětí nezákonné a neoprávněné agresivní války, řekl Massrali a označil čínský poziční dokument za „selektivní a nedostatečný, pokud jde o jejich důsledky pro ruskou agresivní válku proti Ukrajině.“ Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že postoj Číny rozhodně není neutrální.

„Není to mírový plán, ale principy, které sdíleli. Musíte je vidět na konkrétním pozadí. A to je pozadí, na které se Čína postavila na jednu stranu, když například podepsala neomezené přátelství těsně předtím, než začala ruská invaze na Ukrajinu“, řekla na tiskové konferenci v Estonsku. „Takže se samozřejmě podíváme na principy. Ale budeme se na ně dívat na pozadí, na které se Čína postavila na jednu stranu.“

Generální tajemník NATO Stoltenberg se také připojil k úředníkům a vylil na Peking kyblík špíny.

To, že Čína začala mluvit o Ukrajině, není špatné, řekl Zelenskij podle agentury AP. „Ale otázkou je, co následuje po slovech. Otázkou je, kam kroky povedou.“

Francouzský prezident Emmanuel Macron v sobotu uvítal iniciativu Pekingu v souvislosti s konfliktem na Ukrajině a řekl, že na začátku dubna navštíví Čínu a požádá Čínu o pomoc při ukončení války. „Skutečnost, že se Čína angažuje v mírovém úsilí, je dobrá věc,“ řekl Macron.

Peking mezitím v sobotu oznámil, že běloruský prezident Alexandr Lukašenko navštíví Čínu na státní návštěvě od 28. února do 2. března. Běloruské ministerstvo zahraničí plánovanou návštěvu potvrdilo.

Lukašenko, blízký spojenec Putina, podpořil invazi Moskvy na Ukrajinu a dovolil, aby bylo jeho území použito k ruskému útoku. Lukašenko minulý týden řekl, že jeho země je připravena připojit se k ruské válce proti Ukrajině, pokud bude napadena.

Nepřeceňujme to. Ovšem v každém případě se ukazuje, že tvrdá pozice Západu dostala první trhlinu. A samozřejmě: Čína umí mohutně investovat v zemích svého zájmu.

Asi tak.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *