Marek Řezanka: Koráb před útesy

Zkouším se zamyslet, proč jsme z bláta v louži.
Proč hltá půda žal, na živiny chudá:
Ten, kdo dřív hrbil hřbet – zas v předklonu slouží,
kdo druhé udával – opět s gustem udá.

Není mi veselo – když to vidím zblízka:
Namísto debaty povely se razí.
Uragán nese loď rovnou na skaliska.
Stěžně jsou přeťaty – námořníci nazí.

Stěžně jsou zlomené – kapitán však tleská,
posádka paluby oddaně se přidá.
Kdo z nich si vzpomene na Titanic dneska?
Všechny nás zahubí vzorná první třída?

Že teče do lodi, podpalubí vnímá,
sžíráno bezmocí, jak orchestr šmidlá.
Vědí, jak pochodí – mokro je jim, zima:
Chtěli by přemoci toho u kormidla.

Padají povely, jež jsou nesmyslné.
To nikdo neřekne, že jim nevyhoví?
Kam jsme jen dospěli? Kam se to vše hrne?
Ční kříže nepěkné kdesi nad hřbitovy.

Chaosu přibývá – sebevrahů také:
Útes tak blízko je: Kdo nás popohání?
Proč je zas líbivá stužka s vlčím hákem?
Mohutní příboje – hrozí ztroskotání.

Kormidla vzdali se – prý je nepotřebné.
Jenom smích šílený nad vlnami zazní.
Bez žuly s nápisem bezejmenný zhebne.
Když spustí sirény, radují se blázni.

Jediná záchrana je, že se kurs změní.
To je vzkaz pro příští krok – jaký se zvolí:
Buď bude zahnána hrozba potopení,
nebo se roztříští koráb jakýkoli.


Jsem bytostně přesvědčen, že ve vztahu k vládě Petra Fialy je třeba projevit občanskou neposlušnost. Tuto vládu pokládám za neslučitelnou se základními principy demokracie, a proto se domnívám, že by měla podat demisi co nejdříve, respektive měla by být k této demisi donucena. Důvody jsou následující:

  • 1) Ministerstvo vnitra bagatelizuje a přehlíží zcela jasné nacistické symboly (černé slunce, vlčí hák) či podporu masovému vrahovi Banderovi. Co hůře, vyjadřuje podporu akcím, kde se tyto symboly zcela prokazatelně objevují. Současně totéž ministerstvo označuje za extremisty lidi, kteří nehajlují a nacismus nepropagují, ale stavějí se za mír a proti válečné eskalaci – a bouří se proti asociálním krokům Fialova kabinetu.
  • 2) Ministerstvo vnitra podniká kroky k utužení cenzury a významnému potlačení svobody projevu, kdy jakékoli informace odporující vládnímu kursu jsou šmahem prezentovány jako „dezinformace“, bez ohledu na svou fakticitu. Opozice je nálepkována jako „dezoláti“, je dehonestována, a objevují se snahy o kriminalizaci některých projevů, které současné vládě vadí. Mnozí občané mají strach vyslovovat své názory nahlas, což je memento.
  • 3) Učitelé nemohou učit na školách svobodně, což je zejména při výkladu o nacismu a jeho kořenech, formách a jeho historii značný problém.
  • 4) Vláda Petra Fialy se zpronevěřuje vlastním volebním slibům a programovému prohlášení. To lze demonstrovat na případu tzv. penzijní reformy, kdy jsme ministrem práce a sociálních věcí i premiérem byli ujišťování, že v tomto volebním období vláda ke zvyšování věku odchodu do důchodu nepřistoupí. Šířila tedy vláda dezinformaci?
  • 5) Fialův kabinet podniká kroky, které ohrožují existenci čím dál větší skupiny obyvatel (vysoká inflace, tzv. penzijní reforma, energetická politika vlády ohrožující mnohé podniky, fatální selhání ministerstva zdravotnictví, kdy se nedostávají na trhu důležité léky či případné zvyšování daně z nemovitostí).
  • 6) Fialův kabinet dlouhodobě podporuje eskalaci války na Ukrajině přímými dodávkami zbrojního materiálu – a jakékoli výzvy k míru vydává za údajnou ruskou propagandu. Nepřeji si v čele státu válečné šílence, kteří mohou náš stát zavléct do zhoubného konfliktu. Ukrajina nám budiž jasným mementem, jak dopadnout nechceme.
  • 7) Fialův kabinet sestává z osob, které jsou nedůvěryhodné pro své napojení na dosud nevyřešené podvodné kauzy. Jako příklad lze uvést Víta Rakušana a kauzu Dozimetr (kauz by se v jeho případě našlo více) či Petra Hladíka (kauza Taxis), který se má stát ministrem životního prostředí. Zastávám názor, že gauneři do vlády nepatří.

Z výše uvedených důvodů naprosto podporuji demonstraci dne 11.3. (Česko proti bídě), jež se má uskutečnit na Václavském náměstí v Praze od 14:00. Vláda potřebuje zpětnou vazbu, že nemá neomezenou moc. Že je tady značná síla, a to síla občanská. A že tato síla si již nenechá líbit nálepkování do extremistů či „dezolátů“. Buď Fialova vláda zásadně změní svůj politický kurs, nebo bude donucena odstoupit, jelikož tento kurs se neslučuje se zájmy většiny z nás, občanů České republiky.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *