Sergej Lavrov: Se Západem jsme skončili, obracíme se k Číně a Indii

Rusko se již nebude ve své energetické politice spoléhat na západní země a nedovolí Západu znovu „vyhodit do povětří plynovody“. Na mezinárodní politologické konferenci „Raisina Dialogue“ to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Válka, kterou se snažíme zastavit a kterou proti nám rozpoutal Západ pomocí Ukrajinců, přirozeně ovlivnila ruskou politiku včetně energetické. Změnilo se to, že už nebudeme spoléhat na žádného partnera ze Západu. Nesmíme jim dovolit znovu vyhodit do vzduchu plynovody.

Ministr připomněl, že když Rusko požádalo o vyšetření výbuchů Nord Stream, „žádost byla okamžitě zamítnuta“. „Američané tomu říkali ‚nesmysl‘, a když Seymour Hersh oznámil svá zjištění, viděli jste reakci Evropanů a Američanů“, dodal šéf ruské diplomacie. Německo bylo ponižováno fyzicky, morálně a ve všech ostatních smyslech.

Poznamenal, že všechny dnešní akce USA mají za cíl udělat z Evropy „podřízeného hráče“ Washingtonu. Ruská energetická politika se zaměří na spolehlivé a důvěryhodné partnery. Mezi ně určitě patří Indie a Čína.

Loni 27. září společnost Nord Stream AG ohlásila „bezprecedentní destrukci“, ke které došlo o den dříve „na třech liniích pobřežních plynovodů Nord Stream a Nord Stream 2.“ 26. září švédští seismologové zaregistrovali dvě exploze podél tras potrubí. Ruská federace po poškození plynovodu zahájila řízení pro čin mezinárodního terorismu.

8. února 2023 americký investigativní novinář Seymour Hersh s odkazem na zdroj ve svém článku uvedl (Pozn. Naší Pravdy: podrobněji ZDE), že výbušná zařízení pod ruskými plynovody Nord Stream a Nord Stream 2 byla nastražena v červnu 2022 pod záštitou cvičení Baltops potápěči amerického námořnictva s podporou norských odborníků.

Podle Hershe rozhodnutí provést operaci učinil prezident Joe Biden po devíti měsících diskusí s představiteli národní bezpečnosti v administrativě. Šéf tiskové služby Národní bezpečnostní rady Bílého domu Adrian Watson v reakci na žádost agentury TASS označil verzi předloženou Hershem za „úplnou lež a úplnou fikci“.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *