Spisovatelka Lenka Procházková s hercem Ivanem Vyskočilem: Dojmy ze soudu s Dr. J. Skálou

Dne 3. března 2023 proběhlo druhé dějství soudního procesu (Pozn. Naší Pravdy: k druhému dějství 3. března ZDE) se třemi účastníky pořadu vysílaného na kanále Svobodné rádio.

Obvinění jsou celkem tři:

  • PhDr. Josef Skála, CSc.
  • Vladimír Kapal, editor a moderátor této stanice
  • Ing. Juraj Václavík

Tématem relace byla kauza zvaná Katyňský masakr, což byla masová vražda polských válečných zajatců počátkem 40. let na sovětském území okupovaném wehrmachtem hned na začátku tzv. „Operace Barbarossa“. Pořad byl na četné žádosti posluchačů vysílán už 2. července 2020. Po víc než jeden a půl roku sklízel jen řadu “lajků” a nulovou polemiku. Změna nadešla až v polovině března 2022, tedy dva roky po vysílání pořadu. Národní centrála boje s organizovaným zločinem předvolala účastníky relace, aby podali vysvětlení. Obvinila je z porušení paragrafu 405 Trestního zákoníku (“Popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia”).

Za popírání katyňského masakru v pátek 3.3.2023 Obvodní soud pro Prahu 7 potrestal bývalého místopředsedu KSČM Dr. Josefa Skálu osmiměsíční podmínkou se zkušební dobou na pět let. Dalším dvěma obžalovaným – Vladimíru Kapalovi a ing. Juraji Václavíkovi, soud uložil stejné podmíněné tresty.

Spisovatelka Lenka Procházková s hercem Ivanem Vyskočilem:
Dojmy ze soudu s Dr. J. Skálou, V. Kapalem a ing. J. Václavíkem

Další postřehy ze soudního přelíčení s Dr. J. Skálou,
moderátorem Svobodného rádia V. Kapalem a ing. J. Václavíkem

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Politika, Rozhovory se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *