Marek Řezanka: Občanova volba

Rozkvetla zvůle, až z ní kapal hnis.
Chudákům páni zvalchovali hřbety.
Co vaří vláda, to se nedá jíst:
Ve šlichtě jsou i hleny rozemlety.

Před soudem stane ten, kdo bude bit,
jiní si zatím hajlují až běda.
Zhrozen se táži, jak to může být,
že je tu všude kolem temně hnědá?

Důchodcům kradou to, co jejich jest,
jen aby bylo na dodávky zbraní.
Proč máme lotry v teplých křeslech snést?
Proč jenom verbež tady zákon chrání?

Nouzový stav je symbol všech těch hrůz,
kdy arogance ohne paragrafy.
Namísto míru válka bude růst,
a český občan živen bude blafy.

Cenzura raší, ústa zacpou ti:
Povinná chvála se jen všude hlásá.
Svobodě krkem povel zakroutí,
chrochtáním vydán nenažraných prasat.

Rozkvetla zvůle v sytě černý květ,
z něhož jed tuhé totality kape.
Občan má volbu: Vzít si práva zpět,
či lehnout doma k bedně na kanape…


Vládní zvůle – tato dvě slova podle mě plně vystihují, co se v posledních měsících a dnech na naší domácí politické scéně odehrává.

Naší pozornosti by rozhodně neměl ujít způsob, jakým si vláda snaží prosadit svou: Překrucuje legislativu, a testuje, jaké porušení zákona jí projde. Svévolně si prodlužuje jakési nouzové stavy na projednávání zákonů – i když v minulosti právě její představitelé proti nouzovým stavům za epidemie nejvíce protestovali.

Fialova vláda porušuje vlastní předvolební sliby i své programové prohlášení. To, co nyní předvádí v oblasti penzí, je podle mě nehorázná krádež a ožebračování občanů naší země. Proti takovému jednání je třeba ostře vystoupit.

Pamatujete, jak Petr Fiala a celý ten spolek ze současné vládní pětikoalice strašili své voliče rostoucím dluhem? Jsou to právě oni, za nichž státní dluh roste obludně a bez omezení. Navíc je třeba dodat, že se vláda nezadlužuje na podporu rozvoje našeho státu a na zlepšení podmínek nás samotných, ale proto, aby mohly být na cizí bojiště dodávány „flintičky“. Zbrojní materiál se brzy stává nepotřebným šrotem – ale za tento šrot Fialovu kabinetu nikdo nezaplatí. Fialova vláda tak neustále zvyšuje výdaje, aniž tomu odpovídají příjmy – a navrch neinvestuje tam, kam by primárně peníze dávat měla. Z toho logicky vyplývá, že aby mohla dále utrácet na dluh, musí někoho okrádat. Nás. Důchodce, učitele, lékaře, zaměstnance, podnikatele.

Počíná si jako hazardní hráč, který je schopen během jedné noci přijít na mizinu. Ano, je to metafora – ale řekl bych, že výstižná. Tragickým rámem celého tohoto obrazu je fakt, že za dodanými zbraněmi jsou tisíce a tisíce zbytečně mrtvých lidí. Kdybychom raději jako Evropa tlačili na dodržování minských mírových dohod, že? Jenže „kdyby“ nejsou.

Za zpochybňování role Sovětského svazu v katyňském masakru si Josef Skála, Vladimír Kapal a Juraj Václavík u soudu vyslechli zatím nepravomocně udělené podmínečné pětileté tresty. Jak to, že u soudu nestojí všichni ti, kdo dnes a denně bagatelizují odporné masové zločiny vraha Bandery a jeho jednotek? Ti, kteří na počest válečného zločince Bandery pořádají zvrácené orgie v Plzni? Ti, kteří veřejně propagují nacistické symboly jako například černé slunce či vlčí hák – a ti, kteří ve veřejném prostoru používání těchto symbolů omlouvají?

Přijde mi absurdní, kam jsme se za působení kabinetu Petra Fialy dostali. Této absurdnosti by měla být učiněna přítrž – a to co nejdříve. Neboť totalitní praktiky vládní moci nabývají na síle – a pro mnohé z nás takové prostředí přestává být k životu snesitelným.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *