Marek Řezanka: Svět na straně pravdy

S nástupem Petra do prezidentské funkce si nemohu nevzpomenout na jeho dělení občanů na ty, kteří chtějí stát na „straně pravdy“ – a na „odpadlíky od světla“, kteří si dobrovolně zvolili „stranu temnoty“.

Je příznačné, že tento svůj pohled na občany prezentoval pan Pavel v České televizi. V těchto dnech projednával soud žalobu za nepravdivá tvrzení České televize v reportáži „Šlechtična z bulváru“ o Lucii Groene Odkolek. Více o této kauze lze najít ZDE.

Soudů však probíhá mnohem více. Zatímco si budeme muset počkat, zda nějaký rozsudek padne v kauze oslavné party na počest válečného zločince Bandery v Plzni, Josef Skála si již trest vyslechl (ZDE), třebaže nepravomocný. Pan Skála přitom nezpochybňuje zločiny, jako se tomu dnes a denně děje v případě mediální bagatelizace zločinů Banderových, ale na základě argumentů si dovolil zpochybnit roli Sovětského svazu v katyňském masakru.

Před soudem kromě komunisty stanul i bývalý disident, Jaroslav Popelka. Za to, že se opovážil sáhnout na ukrajinskou vlajku. Popelkův advokát, právník JUDr. Norbert Naxera, ve svém vyjádření uvádí:

Známý disident Slávek Popelka byl nepravomocně odsouzen Obvodním soudem pro Prahu 1, za to že chtěl z budovy Národního muzea strhnout ukrajinskou vlajku. Za to dostal trest odnětí svobody na 6 měsíců s podmíněným odkladem na 18 měsíců.

V odůvodnění stojí, že obžalovaný byl odsouzen k trestu odnětí svobody nepodmíněné v trvání 4 měsíců, a to rozhodnutím Městského soud v Brně ze dne 4.4.1989. Slávek Popelka byl v roce 1989 odsouzen ze šíření letáků, svolávání demonstrací, za výzvu k demisi KSČ a výzvu k založení strany Zelených. Kdybych chtěl být dostatečně ironický, poznamenal bych, že přispět k založení strany, která se bude prezentovat lidmi jako M. Bursíkem či J. Patočkou, si trest skutečně zaslouží.

Šestiměsíční podmínku dostali před lety u soudu i vandalové ze Ztohoven, kteří ukradli a poničili prezidentskou standartu. Osobně jsem přesvědčen, že jejich čin je mnohem závažnější a společensky nebezpečnější, než ten Popelkův.

„Standarta se na Hrad vrátí, ale až do rukou nového prezidenta. Jejich podmínkou vrácení je, že hlavou státu nebude Andrej Babiš. Mělo by tak dojít k naplnění hesla Pravda vítězí. Do vyhlášení výsledku voleb tedy bude standarta v úschově“, prohlásil ještě před prezidentskými volbami Petr Pavel. Uvedl, že neschvaluje, co tehdy členové skupiny Ztohoven udělali, ale že rozumí tomu, proč takový čin spáchali: „Věřím, že situace na Hradě se v březnu změní. Chci tam vrátit politiku založenou na hodnotách demokracie a svobody. Jsem rád za dnešní dohodu, že spolu s hodnotami se tam vrátí i prezidentská standarta.“ 

Rovněž vás těší, že konečně máme prezidentem muže, který přistupuje na vydírání a ultimáta?

Poté, kdy Simon Hersh přišel s odhalením (podrobněji ZDE), že za teroristickými útoky na Nord Stream 2 stojí představitelé USA, jsme mainstreamem zásobováni pohádkou o údajném tajemném muži v pozadí, který za vše může – a který má vazbu na Ukrajinu. Západní rozvědky prý o všem věděly – ale nic nevyzradily, aby nepřitížily ukrajinskému politickému vedení.

Z celé této pohádky však přec jenom jednu informaci vytěžit lze: Že Západ kryl teroristický čin, o němž věděl. To má být vzor hodný následování?

Když se dívám na všechny ty obří dvojí metry, nemohu si pomoct, ale na „straně pravdy“ s generálem Pavlem stát v žádném případě nedokážu.

Petr Pavel opakovaně popíral, že Petr Kolář hraje v jeho týmu důležitější roli. Skutečnost je taková, že to je jeho významný spolupracovník, jehož role bude klíčová. Petr Pavel se dušoval, že není vládním kandidátem. Půjde Fialovu kabinetu na ruku – a jmenuje problematického Hladíka (jehož hlad po ministerské funkci je nezměrný) ministrem – a co hlavně – schválí podobu tzv. penzijní reformy, která je formulována tak, aby bolela bezbranné?

Demonstrace 11. března v Praze na Václavském náměstí od 14:00 může Fialovu kabinetu ukázat, co si většina z nás o „straně pravdy“ myslí. Domnívám se, že je nezbytné, aby vysílač signálů, Petr Fiala, konečně také jednou nějaký ten signál obdržel. Totiž, že již je nejvyšší čas.


O straně pravdy

Že nám jdou vzorem v České televizi?
Lucii Groene soudit se s ní zbývá.
Lhal o ní Wollner – do Fora teď zmizí
(Forum je stoka vskutku odpudivá).
Popelku soudí – Ztohoven si zpívá.
Konečně s Pávkem pravda se nám vrací.
Zákon je u nás zřejmě pro legraci:
Standartu roky parta grázlů skrývá.
K lepšímu se to tady neobrací,
neb „strana pravdy“ vadu má: Je lživá.

Což na té straně stát nás nevybízí
Pávek, s nímž Kolář Petr v jedno splývá?
Zákon je ohnut – spravedlnost v krizi,
že Zeman končí, křepčí parta chtivá.
Paže se napnou – nad nimi se stmívá,
do té tmy louče za povyku hoří,
až černé slunce vpluje na nádvoří.
Atmosféra je mimořádně tklivá.
Důchodce pláče, na rakev si spoří,
neb „strana pravdy“ vadu má: Je lživá.
Od Hershe již jsem četl analýzy:
Proč se teď jimi mainstream nezabývá?
Proč k Nordstreamu nám fakta nenabízí?
Spojeným státům teror nezazlívá?
Ukazuje se, kdo je banda všivá:
O mocném muži vzletnou báji stvoří,
sám Monte Christo operoval v moři:
Uvěří ten, kdo mozkem neoplývá.
Logika tyhle mýty rychle zboří,
neb „strana pravdy“ vadu má: Je lživá.

Systém je v koncích – již se nezmátoří.
Když tupci mluví, mlčí profesoři.
Lež hraje pravdu – každý lhář ji vzývá.
Od paže níže režim neztopoří:
Neb „strana pravdy“ vadu má: Je lživá…

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *