PhDr. Zdeněk Zbořil: Konec války na Ukrajině nemusí být vojenský, ale ekonomický

Mohli bychom si něco málo popovídat o plynu, co se v poslední době děje. Americký novinář Hersh zjistil, že za výbuchem Nord Streamu stojí USA, a trvalo asi 14 dní tajným službám než to celé obrátili a opět už za tím stojí Rusko.

A u nás se objevila zpráva, že ten plyn který dovážíme, samozřejmě už ne z Ruska, ale z Norska, a zkapalněný z USA, nám ničí plynové kotle.

Vlastně pro nás je nejzajímavější zpráva, že právě toto zasahuje do soukromí lidí, a že si mají dát pozor na to, jestli topí plynem a nebo dřevem. A to, co vzniklo okolo té paniky, že Gazprom omezil dodávky plynu, a naopak našim hrdinstvím proti tomu bylo, že my to od nich nechceme, tak to se zdá být jako téma vyčerpané pro vyvolání nějakého napětí, které je zapotřebí, aby politické elity snadněji ovládaly lidi. Ale málo platné, je to pobuřující, ta obava do jaké míry zasáhne tato „špína“ každého jednotlivce tady je, přesto že vlastně není tak důležitá jak si ty všemocné koncerny nebo vlády, které s touto informací pracují, předpokládaly.

Nekončící historie výbuchů na plynovodu Nord Stream…

Případ Nord Stream má zřejmě nekonečné množství interpretací. Nejdříve to udělali Rusové, vypadalo to, že snad to udělal dokonce sám Vladimír Vladimírovič, ale pak se zjistilo, že to udělal někdo jiný a že se do toho zamotala paní předsedkyně vlády Velké Británie, která navíc ještě, aby potvrdila vážnost svého obvinění, odstoupila po 14 dnech ze své funkce. Pak přišla další verze, že na tom měla zájem Polská republika nebo také ty společnosti, které dopravují do Evropy norský plyn, ale přitom se neřeklo, která z těch takzvaných norských společností, které jsou nadnárodní, má konkrétního vlastníka, tedy kdo je ovládá. Pokud já vím, ale mohu se mýlit, ještě před třemi lety v nich měl velký podíl Gazprom. Právě na exportu plynu z norských nalezišť.

Takže to stále pokračuje. Poslední poplašná zpráva Seymoura Hershe, který prostřednictvím New York Times vypustil do světa informaci, kterou se, málo platné, musí zabývat vlády a musí na ni reagovat. A už tady máme zase jinou zprávu, že to jsou div ne Ukrajinci, ale pan ministr zahraničí nebo předseda vlády Ukrajiny v žertu upozorňuje na to, že Ukrajina takové zařízení nemá, které by mohlo způsobit tak velkou ekologickou, ekonomickou a politicko-vojenskou katastrofu.

A jedna z těch nejnovějších podivných zpráv říká, že na Ukrajině jsou naleziště plynu nebo ropy, které je jen třeba začít obhospodařovat. Jestli je to pravda, vlastně nikdo neví, ale je to jedna z informací nebo dezinformací, které šíří ukrajinští politici. Zřejmě v jejím podtextu se skrývá sdělení, že by evropská pomoc Ukrajině mohla být kompenzována platbami nebo dodávkami surovin přímo z Ukrajiny. A také, že by to muselo být v nějakých podnikatelských rukou, které jsou schopné plyn nebo ropu těžit,“ shrnul tyto legendy a pověsti Zdeněk Zbořil.

Konec války na Ukrajině proto může být podmíněný
i ekonomicky touto nebo podobnou úvahou…

Můžeme očekávat další podobnou zprávu, protože válka na Ukrajině směřuje k nějakému rozuzlení, přichází z vojenské fáze do té ekonomické a už dneska se mluví o tom, že vítězem na Ukrajině bude ten, kdo „ovládne logistiku“. Ale ono to může být také tak, že válku ukončí nebo o ní rozhodnou ti, kteří na tom mají ekonomický zájem, nejenom vojenský, ale právě toto ekonomické angažmá může být krokem k deeskalaci války na Ukrajině.

Podrobnější analýzu si můžete vyslechnout v následujícím rozhovoru:

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *