Alois Andricki

2.7.1914 se v srbském Radworu narodil nejvýznačnější srbský duchovní – Alois Andricki. Z šesti dětí národně uvědomělého učitele Jana Andrického všichni čtyři jeho synové studovali teologii. Tři z nich dosáhli kněžského svěcení. Jeden syn padl v druhé světové válce.

Alois Andricki v roce 1934 skládá s vyznamenáním maturitu a v letech 1934-1937 studuje v Panderbornu teologii a filosofii. V roce 1936 se stal redaktorem časopisu „Srbský student“. Kněžské svěcení přijal 30. července 1939 v Budyšíně a 6. srpna 1939 slavil primici v chrámu „Svaté Marie, královny růžence“ v rodném Radworu.

První místo našel v Drážďanech. A. Andricky byl tělesně zdatný, sportovně aktivní muž. Stal se idolem mládeže, které věnoval hodně času. Stejně jako jeho strýc Páter Miklawš Andricki, předčasně zemřelý r. 1908, horoucně miloval svůj těžce zkoušený národ.

Po nástupu nacistů národnostní tlak sílil. Již od roku 1938 se nesmělo na školách učit srbsky ani náboženství. Dětem se sbírali srbské učebnice. Před jejich očima se pálily. Za pronesené srbské slovo muselo dítě za trest napsat stokrát německy „Nesmím mluvit srbsky“. 21. ledna 1941 byl Alois Andricki poprvé zatčen. Do 15. srpna 1941 byl držen ve vyšetřovací vazbě.

Na rok 1941 bylo připravováno vysídlení celé lužickosrbské inteligence na západ do čistě německých oblastí. Tomuto zabránila porážka německých vojsk pod Moskvou a obava z vyvolání masových protestů srbského obyvatelstva.

Přísný dohled nad lužickosrbskými aktivisty přinesl Andrickému „pro napadání státního zřízení a ústavy„ v říjnu r. 1941 nové zatčení a deportaci do koncentračního tábora Dachau. I zde ale s dalším duchovním založil liturgické kolo a o večerech předčítal Písmo svaté. Snažil se udržovat optimistickou náladu. Ošetřoval nemocné. Hlad a tyfus zlomil i tohoto sportovce. 19. ledna 1943 byl zařazen mezi vážně nemocné. Na smrt nemocný prosil o Božího Syna ve svaté eucharistii. Dozorce posměšně prohlásil: „Krista chce, injekci dostane“. 3. února 1943 ukončila smrtící injekce život tohoto statečného člověka a horlivého služebníka Božího. Kaplan Alois Andricki se stal prvním lužickosrbským světcem.

F. Truxa

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *