Marek Řezanka: Tak jsme tam…

Mnohý člověk zavzpomíná
(zděšen vlastním platem),
v čem je tato doba jiná,
nežli před převratem.

Jenom jeden názor zazní:
Držet krok a ústa?
Opět nás tu učí kázni:
Sednout, lehnout, zůstat.

Kdo chce funkci, nevyčnívá,
zpívá svorně s těmi,
jejichž povaha je křivá.
Rovný má být němý?

Čí že kariéra stoupá?
Toho, kdo dost umí?
Otázka je vcelku hloupá:
Toho s hřbetem z gumy.

Toho, který bez mrknutí
prodá vlastní matku.
Toho, který druhé nutí
šplhat v cizím zadku.

Jiný, jenž je vzdělán, přímý,
říká-li, co nemá,
skončí mezi posledními:
Stane se z něj téma.

Bude příklad k odstrašení,
jak skončí, kdo zlobí.
Opět kvete donášení
jako symbol doby.

Na rozdíl však od minulé,
jistoty nám vzali.
Z písmenek se razí kule,
my jsme za vazaly…


Nic nedokumentuje stav soudobé české společnosti výstižněji, než ideologická semknutost mainstreamových médií, která se od vládní propagandy neodchýlí ani o chlup. V takovém případě nás nemůže překvapit, že o lidmi zaplněném Václavském náměstí ze dne 11.3.2023 tato média píší jako o sešlosti pár tisíc lidí. Ve skutečnosti se jich shromáždily minimálně desetitisíce – a pravděpodobně byl překročen počet sto tisíc osob, navzdory nepříznivému počasí.

Další mediální lež spočívá v charakteristice demonstrantů jako nízkopříjmových nevzdělanců. On někdo prováděl mezi demonstranty socio-ekonomický průzkum? V opačném případě lze předpokládat, že se dostavili lidé různé životní úrovně, různého stupně dokončeného vzdělání a odlišných příjmových kategorií. Nedivil bych se, kdyby proti záměru vlády výrazně zvyšovat daň z nemovitostí protestovali lidé bohatí.

Po lži o počtu demonstrujících a lži o jejich profilu vyrukovala mainstreamová média se lží nejsprostší – a to o povaze dané demonstrace. Její název byl jednoznačný: Česko proti bídě. Přesto ji média onálepkovali jako „proruskou“, ač neexistuje jediný důkaz, že by ji Rusko sponzorovalo či jakkoli jinak podporovalo. Ať se dívám, jak se dívám, žádné proruské neziskové organizace, které by ji propagovaly, nevidím. Máme-li zde nějaké zahraniční neziskové organizace, jež ovlivňují názory části naší populace, a že tu takové organizace jsou v počtu nemalém, v žádném případě nejsou ruské.

Pořadatelé demonstrace jednoznačně avizovali, že obsahem této demonstrace je nespokojenost občanů s tvrdě asociální politikou Petra Fialy, která se projevuje například ve sféře energetické či v přípravě takzvané penzijní reformy. Kromě toho se demonstrace zaměřila na vládní podporu cenzury v různých oblastech našeho života – a v neposlední řadě hájila mír jako nejvyšší z lidských hodnot s tím, že Česká republika má usilovat o diplomacii, ne o eskalaci válečného konfliktu. Tento požadavek je naprosto v souladu s politikou současného papeže, a toho snad za proruského neoznačí ani ta nejfanatičtější média.

Nemůžeme pominout ani aspekt, kdy média usilují o dehonestaci demonstrujících jejich kriminalizací – údajně to byli výtržníci, kteří napadli policii. Autentická videa demonstrantů ukazují jiný obrázek. Každá podobná akce musí počítat s výskytem sabotérů a provokatérů, kteří ji mají za úkol diskreditovat. Faktem je, že demonstrace proběhla v klidu a bez násilností. Jenže to se mainstreamu do krámu nehodí. Tak si objektivní realitu upraví po svém.

Doc. Miroslav Ševčík

Je skandální, že bez jediného doložitelného důkazu o jakkoli nevhodném způsobu chování docenta Miroslava Ševčíka, je tento mediálně kriminalizován a haněn. Fanatičtí studenti pořádají demonstraci za jeho odvolání – že si dovolil mít jiný názor než oni. Zná někdo výstižnější popis totalitního smýšlení a jednání?

Vláda Petra Fialy se snaží vygumovat jakoukoli opozici – a za pomoci spřátelených médií ji démonizovat a kriminalizovat. Pokud se jí výše postavený člověk zastane či se k ní dokonce přidá, je okamžitě perzekuován a suspendován. Kdo chce dělat kariéru, musí držet s vládou ústa a krok. Je jedno, jestli je daný člověk k výkonu funkce kompetentní, jak je erudovaný a jaký má morální profil. Přednost dostane klidně bezpáteřní darebák, ale musí být plně loajální – a svolný ke všemu, co dostane povelem.

Vláda Petra Fialy lhala o tom, že se nebude za jejího současného působení zvyšovat věk odchodu do důchodu. Vláda Petra Fialy nebrání zájmy českých občanů proti tzv. Green Dealu, ale naopak dělá vše pro přijetí této ve své podstatě tvrdě asociální ideologie. Vláda Petra Fialy zadlužuje naši zem tempem, které nemá obdoby – ale média k tomu mlčí. (Pozn. Naší Pravdy: Nejen český premiér lhal o věkové hranici odchodu do důchodu. Ruský prezident v r. 2018 jakbysmet.)

Po více než třiceti letech od listopadu 1989 jsme tam, kde jsme byli, jen více zbídačení a s větší deziluzí – a rovněž pod mnohem větší kontrolou. Tedy my, kteří nepatříme k establishmentu. Ten ve snaze udržet se ve svých postech za každou cenu již volá po policejní represi a násilí.

Ne, takto nevypadá dialog v demokratické společnosti. Ani jedno ani druhé tu totiž není na skladě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *