PhDr. Josef Skála a jeho simultánka 15.3.2023 + rozhovor s JUDr. Klárou Samkovou

PhDr. Josef Skála, CSc. (* 27. května 1952) je český politik a podnikatel, novinář a publicista, v letech 1986-1990 byl předsedou Mezinárodního svazu studentstva, v letech 2009-2010 a opět 2016-2018 místopředseda KSČM.

Od roku 2018 byl signatářem levicové platformy Náš Restart a počínaje říjnem 2021 je jedním z vedoucích představitelů sdružení pro obnovu národní suverenity „Kudy z krize“. Počátkem února 2022 ohlásil kandidaturu na prezidenta za KSČM.

Šílené sebepoškozování nebo většinový blok,
který mu zabrání?

JUDr. Klára Samková aneb Životní procitnutí:
KSČ nám lhala o socialismu, ale říkala pravdu o kapitalismu:

JUDr. Klára Samková v rozhovoru
s PhDr. Josefem Skálou podrobněji:


JUDr. Klára Samková, Ph.D. (* 23. března 1963 Brno), je česká advokátka se specializací na občanské a rodinné právo, obchodní právo, ústavní právo a lidská práva, občanská aktivistka a politička. Narodila se do rodiny historiků umění Bohumila a Evy Samkových. Její děd profesor Alois Zlatník byl lesnický botanik a praděd JUDr. Jindřich Vácha předseda trestního senátu Nejvyššího soudu Československa. Sama o sobě uvádí, že za její lehce exotický zjev může praprapředek – šafář italského původu, který se v době napoleonských válek usídlil na Vysočině ve Stránecké Zhoři.

Po ukončení brněnského gymnázia na Lerchově ul. absolvovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Od 1. ledna 1994 začala působit jako advokátka s vlastní praxí, od 10. ledna 2010 pak došlo ke změně formy kanceláře na obchodní společnost s ručením omezeným pod názvem Advokátní kancelář Klára Samková, s.r.o. Prezident republiky Václav Klaus ji navrhl v červenci 2003 do funkce ústavní soudkyně České republiky. 6. srpna téhož roku však Senát Parlamentu České republiky s návrhem nevyslovil souhlas.

Po sametové revoluci byla ve volbách roku 1990 zvolena do české části Sněmovny národů Federálního shromáždění (volební obvod Praha) za Občanské fórum, respektive za Romskou občanskou iniciativu (přestože není romského původu). Po rozkladu OF v roce 1991 přešla do poslaneckého klubu Občanské demokratické strany. Ve Federálním shromáždění setrvala do voleb roku 1992. V letech 1993-1999 byla členkou Občanské demokratické strany. V roce 2010 vstoupila do TOP 09, za kterou byla od října téhož roku členkou zastupitelstva Městské části Praha 2.

Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 měla vést kandidátku hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Byla právní zástupkyní Tomia Okamury a autorkou jeho ústavní stížnosti, kterou se domáhala odkladu voleb a prověření některých zákonných opatření, která se přímé prezidentské volby týkají. Součástí stížnosti byl i požadavek na zrušení změny související části ústavy, v níž je stanoven požadavek 50 tisíc podpisů občanů pro zaregistrování kandidatury. Tento požadavek kritizovala Samková i individuálně.

Poté, co se v květnu 2014 objevilo podezření, že se mohla při odkupu více než dvacetimiliónové pohledávky podílet na oklamání České spořitelny, však o pozici lídra na kandidátce Úsvitu přišla a ve volbách vůbec nekandidovala. Hnutí Úsvit ji stáhlo z kandidátky. Klára Samková v roce 2019 uvedla, že shledána vinnou byla v kauze oklamání České spořitelny její asistentka. V roce 2015 se viditelně angažovala v hnutí Blok proti islámu, jež spolupracuje s Úsvitem přímé demokracie, s nimiž sympatizuje nové hnutí Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie. Klára Samková se ostře vymezovala proti islámu a uprchlické vlně směřující z Afriky a Asie do Evropy.

Příspěvek byl publikován v rubrice Rozhovory se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *