Marek Řezanka: Nebuďme jelimany

Před prezidentskými volbami jsem opakovaně vysvětloval, proč je pokládám za zásadní – a co jejich výsledek může přinést. Viz ZDE a ZDE. Bohužel zde stále existuje z mého pohledu nesnesitelně početná skupina občanů, kteří věří mainstreamovým médiím. Ta v prezidentské volbě v roce 2023 sehrála klíčovou roli.

Bagatelizovala skandální minulost kandidáta Petra Pavla – a očerňovala a dehonestovala jeho hlavní protivníky, jak jen mohla. Právě tato média přesvědčila rozhodující část naší populace, že pan Pavel je symbolem pravdy a že je to kandidát občanský, nikoli vládní. Samozřejmě, že je pravdou pravý opak tohoto tvrzení, což pan Pavel dokazuje každým svým činem (Připomeňme si například jmenování pana Hladíka ministrem, podepsání novely zákona o důchodovém pojištění, hodnocení protivládní demonstrace, atd.).

Mnoho lidí právě nyní (s křížkem po funuse) zjišťuje, že žádného prezidenta nemá. Že jejich práva ani zájmy nikdo nehájí – a že právo se ohýbá podle libosti vládní moci.

Ústavní právník, docent Zdeněk Koudelka, označil návrh novely zákona o důchodovém pojištění, který má letos důchodcům snížit zákonnou valorizaci penzí, za protiústavní. A to z následujících důvodů:

  • 1) Důchodci mají na penzi právo ze zákona. Stejně tak platí, že mají právo na valorizaci těchto penzí s tím, že valorizační mechanismus byl dlouhodobě znám. Nejedná se o nějaký vládní milodar, ale o zákonný nárok.
  • 2) Vláda Petra Fialy je zodpovědná za inflaci, která se musí projevit i na valorizaci penzí. Zpětná úprava valorizačního mechanismu není nic jiného než podvod. Určité skupině osob je zde upíráno něco, na co mají samozřejmé právo. Pokud jim je toto právo odnímáno, nejde na takový akt nahlížet jinak než jako na vládní zvůli a nebetyčnou aroganci moci, která porušuje platné zákony.
  • 3) Důchody mají odrážet zásluhovost. Tento princip ale Fialova vláda svou politikou ničí, a silně znevýhodňuje občany, kteří si za celý svůj dosavadní profesní život na důchod přispívali. Tito občané si mohou připadat být okradeni.

A to ani nemluvím o takzvané důchodové reformě jako celku, která vychází z jediného parametrického nastavení jako realizovatelného. Což je další vládní lež.

Mainstream bude svým obětem vtloukat do hlav, že Petr Pavel je konečně „důstojnou hlavou státu, na kterou může být hrdý každý slušný člověk.“ Slovo „slušný“ bude zdůrazněno ve všech pádech a dvakrát podtrženo.

Časy minulé se nám připomínají i s přeřeknutími potentátů. Jen místo brojlerů a bojlerů tu máme nově zákony modifikované na záchody. Média ale projev pana Pavla, který je pravým opakem rétora Miloše Zemana, pochopitelně nezkritizují. Kdyby se takto přeřekl Miloš Zeman, žila by z toho tato média dalších deset let.

Je ale pravdou, že zákony se za vlády kabinetu Petra Fialy záchodům čím dál více podobají. Respektive papíru v nich používaném, jehož funkce je jasná: Utřít a spláchnout.

Mnozí z nás se touto vládou cítíme být dnes a denně stíráni a splachováni. Jak dlouho tento proces ještě vydržíme? Možná by nebylo od věci si s vládou role prohodit – a po vzoru prince Velena z pohádky Princ a Večernice odpovědět na dotaz: „Co si to dovoluješ, jelimane?“: „Dovoluji si již nebýt jelimanem.“


Spojme se…

Hluboko pod kůži nás tato vláda řeže,
drze nám upírá, nač plné právo máme.
Prý jak nás oddluží – pak došlo na krádeže:
Krev láká upíra – to je již dávno známé.

Kdo se nás zastane? Již musíme my sami.
Jen ať nás označí jak velké „dezoláty“.
Setmí se nad STANem látaným nevýhrami.
TOP žena s koláči má výraz jedovatý.

Číše se naplní – již přes lem náš hněv stéká.
Vláda je na trní – a kašle na člověka:
Pohrdá každým z nás – a najevo to dává.

Probuďme uspané. Směr je teď jednostranný.
Staňme se průvanem – nebuďme jelimany.
Spojme se – jde to snáz zpět získat svoje práva…

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *