PhDr. Zdeněk Zbořil: Můžeme vůbec ještě nějakým informacím věřit?

Mohli bychom se zamyslet nad tím, jaké dostáváme informace o světovém dění, jaké přebírat nebo nepřebírat, protože ty, které před pár lety byly označeny jako dezinformace, tak teď platí a je to všechno naopak.

Já bych si dovolil razit dokonce takovou velmi radikální tezi, kterou považuji za důležitou: „Já čtu, poslouchám a dívám se proto, abych věděl, co nemám vědět.“

Dneska když vypnu zvuk u televize, jakékoliv, tak mně obraz vypráví něco úplně jiného než je v textu nebo slyším ve slovech reportérů. Také to není důležité, protože se z Ukrajiny dozvím, že se tam střílí do domů na sídlištích, a to se do nich střílí už rok, a jsou to skoro pořád ty stejné domy, jsou to ta stejná nebo nápadně podobná bydliště, které jsou vlastně lživě vydávány za něco jiného než ve skutečnosti jsou.

Začarovaný kruh…

Člověk je zmatený, neví, čemu věřit nebo nevěřit. Kupodivu se to týká i komentářů nebo politických komentátorů, kteří nám neustále vyprávějí, kolik kdo vystřelil patron, kterým směrem (ale to samozřejmě nevidíme) a už nám o těch místech nikdo neřekne, ani kde jsou. To ale jde skoro vzápětí se zprávou, že ruské armádě dochází munice a ukrajinská armáda musí dostat víc munice, protože ruská armáda jí má zatím víc než ti naši.

Vypadá to tak, že zpravodajové a komentátoři s námi žertuji, ale ono to souvisí s tím, že jsou na té válečné straně, nebo na těch válčících stranách, stanoveny dávno úkoly, kolik se té munice má vyrábět, kolik se jí má někam posílat a kolik za to máme zaplatit.

Takže skutečně zpravodajství, nemluvím jenom o zpravodajství v českých médiích, ale z celého světa, je zavádějící a spíše nám říká, co nemáme poslouchat, vidět a číst, než abychom tyto informace brali vážně a snažili se je ověřit. Což v podstatě zase není možné, protože média nám možnost ověřování informací svou selekcí a restrikcí odnímají.

Podrobnější analýzu si můžete vyslechnout v následujícím rozhovoru:

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *