Marek Řezanka: Moudré rozhodnutí

Jednou Moudrá Horákyně
z nepatrné říše,
vysvětlila téměř plynně,
proč co podepíše.

Podepsala ortel smrti,
s nímž však nesouhlasí.
Odsouzencův skon ji zdrtí,
jsou prý těžké časy.

Je mu třeba setnout hlavu,
současně však vnímá,
že by mohl i být v právu
(hledí na ni zpříma).

Prý až kat se díla chopí,
bude přezkoumáno,
zdali správné byly stopy,
věří však, že ano.

Pokud ne, tak odškodnění
dojdou pozůstalí:
Nad spravedlnost že není,
ať ji všichni chválí.

Signál vyslala všem rázný,
řečí takřka vzletnou:
Buď jsou lidé s ní – či s blázny,
které klidně setnou…


Petr Pavel podepsal vládní novelu o nižší valorizaci důchodů. Současně se obrací na Ústavní soud ČR, neboť má údajně o schválené novele pochybnosti.

Jestliže máte o něčem pochybnosti, pak to patrně nepodpoříte – a nejprve, než se pod takovou věc podepíšete, necháte zákonnost daného dokumentu prověřit. Petr Pavel ale postupoval opačně – nejprve podepsal – potom prověřuje.  

Představme si, že jsme uzavřeli nějakou obchodní smlouvu za předem stanovených podmínek. A pak ty podmínky někdo změní v náš neprospěch, ale bude se tvářit, že je vše legální. Asi každý z nás dojde k závěru, že se jedná o nekalé a podvodné jednání, které poškozuje jednu ze stran kontraktu.

Do toho se chystá tzv. důchodová reforma, jejíž parametry budou nastaveny v neprospěch většiny občanů České republiky. Mimo jiné se počítá s tím, že lidé, kteří studovali po roce 2009, nebo nyní studují, nebudou mít toto studium započítané jako náhradní dobu do důchodu. Zároveň se bude zvyšovat důchodový věk.

Ministr financí, Z. Stanjura, usiluje o snížení či dokonce zastavení státní podpory stavebního spoření.

Tyto kroky jednoznačně postihnou mladší ročníky, tedy populaci, z níž se převážně rekrutují voliči stávající vládní pětikoalice. Tito voliči by se tak měli konečně zamyslit, jaký je jejich skutečný zájem. Brzy totiž nedosáhnou na samostatné bydlení ani omylem – budou dlužit, kam se podívají, a o jejich výhledech na úděl ve stáří snad ani raději nemyslit. Do toho je třeba připočítat problém na trhu práce a hrozící růst nezaměstnanosti.

Není ale báječné, že tito mladí lidé mají konečně hlavou státu člověka, který platí rekordní pokutu za netransparentní údaje o dárcích a že jeho tým zamlčel výdaje na agenturu 3D Security, kteréžto výdaje v kampani se jaksi nezveřejnily? Tuto agenturu navíc pan Pavel nazval nedůvěryhodnou.

Nemusím ani dodávat, co mediálního povyku by podobné jednání vyvolalo v případě exprezidenta, Miloše Zemana. Rudými kartičkami by se to v ulicích jen hemžilo.

Nyní se však v médiích dočteme pouze to, jakou máme nóbl první dámu a jaký je pan generál štramák. Horšího pokrytectví již asi dosáhnout nelze.

Skutečně se kdokoli domnívá, že občané zde nemají důvod demonstrovat a vyjadřovat odpor vůči vládním krokům, které je silně poškozují – a které jsou svévolné, arogantní – a podle všeho za hranou legálnosti?

Já jsem toho názoru, že jako občan nemohu být k této vládě loajální ani náhodou. Jde o naši budoucnost – a budoucnost celé naší společnosti. Mysleme na to, prosím.

Příspěvek byl publikován v rubrice Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *