Marek Řezanka: Lišky v kurníku

Státní dluh České republiky se meziročně zvýšil o 429 miliard korun, a na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 275 033 korun. Dostal se totiž na hodnotu rekordních 2,895 biliónů korun.

Státní rozpočet skončil v březnu 2023 ve schodku 166,2 miliardy korun. Jedná se o jednoznačně nejhorší výsledek prvního čtvrtletí od vzniku České republiky. V roce 2022 činil pro srovnání schodek ve stejném období schodek 59,1 miliardy korun.

Signál Petra Fialy na tento děsivý trend, který nemá v našich dějinách obdoby, je neméně hrůzostrašný: „Co už není tak pozitivní, je růst výdajů v sociální oblasti.“

Fialův kabinet tedy nemíní přehodnotit vývozy vojenské techniky na Ukrajinu či nesmyslné zadlužování pod hlavičkou ideologicky čistých, ale nesmírně drahých, energetických zdrojů. Rovněž nehodlá revidovat výdaje na ukrajinské občany v České republice. Ne – hodlá šetřit na samotném chodu naší společnosti: Na sociálním zabezpečení, na zdravotnictví, na vědě.

Za vše hovoří drastické rušení 300 poštovních poboček po celé zemi. Státní podnik Česká pošta skončil v roce 2022 ve ztrátě 1,37 miliardy korun. Měli bychom se ptát, kdo je za tento tragický výsledek zodpovědný.

Vít Rakušan odvolal generálního ředitele České pošty, Romana Knapa, který ve funkci skončil ke konci února 2023. O jeho odvolání rozhodl ministr vnitra již v červnu 2022 – a jako důvod uvedl jeho schůzku s lobbistou Michalem Redlem. Tehdejší šéf civilní rozvědky, Petr Mlejnek, přitom s panem Redlem pěstoval vztahy dlouholeté – ale to panu Rakušanovi nijak nevadilo – a snažil se ho udržet ve funkci za každou cenu.

Je třeba si říct, že za hospodaření České pošty nese přímou zodpovědnost ministr vnitra. Ministr, který by vzhledem ke kauze Dozimetr dávno ministrem být neměl, neboť jsou zde podezření z nekalého jednání, které ho ve výkonu této funkce diskreditují.  

Robert Šlachta (Přísaha) napsal ministrovi vnitra otevřený dopis, v němž mu klade otázky, na něž čeká zveřejněnou odpověď. Jeho klíčový dotaz zní: „Na závěr Vás, pane ministře, žádám o odpověď na otázku, jak stát naloží s objekty ve vlastnictví České pošty, ve kterých budou rušeny pobočky? V případě jejich prodeje, na co budou vynaloženy utržené peníze?“

Tato otázka by měla zajímat nás všechny.

Enormní zadlužování v kombinaci s rušením důležitých institucí pro chod státu pokládám za jeden z hlavních důvodů pro masový nenásilný, ale setrvalý a nepolevující, odpor vůči Fialovu kabinetu.

V předvolebních debatách v roce 2021 nynější premiér Petr Fiala (a další politici současné pětikoalice) strašili krachem kvůli zadlužování státu: „Řítíme se do velikého průšvihu, ale obrovské dluhy lze zastavit i bez toho, aniž by se zvyšovaly daně.“ Pravdou je, že skutečný sešup k bankrotu zažíváme až za vlády Fialovy. A není zde nikdo, kdo by se aspoň pokusil zatáhnout za pomyslnou záchrannou brzdu.

Byl to Petr Fiala, kdo své voliče získal strašením z Babiše. Dodnes si asi vzpomeneme na jeho slogan: „Babišova drahota“. Proti cenám za vlády Petra Fialy se jednalo o pohádkovou láci. Ale někteří voliči zřejmě léčbu šokem potřebují. Škoda jen, že následkům tohoto šoku musíme čelit i my ostatní, kteří jsme si plně uvědomovali, co po převzetí moci ze strany pětikoalice hrozí.

Vládní novelu o omezení valorizace pokládám za sprostou krádež za bílého dne, jejíž obětí jsou ti, kteří se nemohou bránit – senioři. Tím je tento čin odpornější.

Do toho nám Fialův kabinet chystá takzvanou důchodovou reformu, kterou podpoří i „vládní prezident“, Petr Pavel, jenž s vládou souzní jak v tom, že existuje jediná podoba penzijní reformy – a to ta vládní – a za druhé, že musí občany bolet.  

Jak dlouho budeme trpět stav, kdy nás, občany, bere vláda jako rukojmí své sebevražedné asociální politiky, která má za následek zbídačení mnohých z nás?

Přirovnal bych nás ke slípkám, které jsou nuceny přijmout mezi sebe lišku. Snad ani nemusím dodávat, jak to s takovými slípkami v kurníku dopadne, pokud lišku nevyženou.


Liška slípkám neprospívá

Chcete, ať banky vedou kasaři,
nebo ať němý na koncertu zpívá?
Aby se vězni stali bachaři,
či aby sjetí budovali zdiva?
Chcete, ať vládne banda loupeživá?
Nebo ať hasí hlavně pyromani?
Ať pedofil se k dětem v školách sklání?
Chcete, ať léčí nemoc nakažlivá?
Pokud ne, buďte těmi, kdo se brání:
V kurníku liška slípkám neprospívá.

Chcete mít hlad a zimu na stáří?
Chcete, ať čestné zatkne tlupa křivá?
Chcete, ať skalpel vezmou hrobaři?
Vidíte všichni, co nám ještě zbývá?
Když skvostný palác získá svině z chlíva,
změní ho na chlív, až je k nepoznání.
Chceme, ať normou úlisné je lhaní?
Ať policii vede mrcha mstivá?
Svoboda mizí kamsi do ústraní:
V kurníku liška slípkám neprospívá.

Zločinec trest vám brzy napaří.
Hranice dobra se zlem v jedno splývá.
Ti dobří jsou – však hlavně v žaláři,
kdejaký zmetek se pak na ně dívá.
Dávno se pravda pravdou nenazývá:
Dezinformací zvou ji bez váhání
ti, kteří mocně pokrytectví straní.
Křivdou se dávno nikdo nezabývá.
Chudí dál chudnou – tloustnou mocipáni:
V kurníku liška slípkám neprospívá.

Rychlý je ortel – žádné dovolání.
Asociálnost snad i dech vám zdaní.
Korunu všemu nasadí lok piva.
Eskaluje nám pro-válečné štvaní:
V kurníku liška slípkám neprospívá…

Příspěvek byl publikován v rubrice Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *