Přemysl Votava: Kradou lidem poštu

Je to dokonalá loupež za bílého dne. Ta zpráva nás všechny zaskočila. Vyděsila nás občany, ale i starosty, primátory našich obcí i měst. Vyděsila i ty nebohé pošťáky. Nikdo nic netušil.

Ten seznam ukradených poboček České pošty je předlouhý, mnohé z těch 300 poboček byly po desetiletí součástí našeho života. Pošťák pravidelně zazvonil u našich dveří, s úsměvem předal zásilku. Doručoval balíčky, dopisy, přání vánoční i narozeninová, přinášel těm invalidním i starším důchody i úsměv.

Po staletí pošta patřila ke službám státu. Pošta byla téměř v každé větší vesnici. Postilióny brázdily českou zem. Podnikatel jménem Špaček si z těch postiliónů koupil hrad Kokořín. Zaměstnání na poště bylo tzv. „pod penzí“. Bylo tomu za císaře pána, bylo tomu za první republiky, ale i později. Ne tak pro Fialovu vládu, ta zvolila jednoduché řešení. Co nevynáší prodat. 

Vládní úředníci tuto službu občanům poměřili jakousi rentabilitou, neohlížejíce se na to, že ji platíme v daních. Stejně jako platíme policisty, lékaře, učitele, dopravce, ale i vládní politiky, či úředníky. Také tyto služby jsou nerentabilní, přesto nezrušíme policii, železnici, nemocnice, nebo domovy seniorů. Stát prostě musí garantovat tyto služby.

Rozhodnutím vlády končí jedna dlouhá tradice. Ministerstvo vnitra seškrtalo, co se dalo – bez ohledu na obslužnost občanů. Na tento přístup doplatí zejména ti naši starší senioři, mnozí již těžko pohybliví. Právě oni byli zvyklí na svou poštu, na své místo, kde dostávali důchod, posílali složenky, vybírali doporučené zásilky. Jakési ministerské povídání o datových schránkách, o elektronickém bankovnictví, či o elektronické poště, jsou pro ně pohádkou na dobrou noc. Dnes stojí bezradní, často zoufalí nad tou zprávou o své zmizelé poště. Už nyní jim přibývají další starosti, rostou nájmy, inflace, vláda jim ukrajuje i z těch malých důchodů.

Strach panuje i mezi zaměstnanci České pošty. Jako aprílový žert se jeví pracovní nabídka pana ministra pro ty nešťastné propuštěné pošťáky. Místo na poště jim zařídí nástup do zaměstnání ve věznicích.

Česká vláda hledá peníze, kde se dá, škrtá bez ohledu na své spoluobčany. Drtivé zadlužení státu v posledním roce nabralo na rychlosti. Na každého z nás, tedy včetně nemluvňat, již připadá 300 tisíc korun státního dluhu.

Vláda má své priority, jednou z nich je bobtnající rezort obrany. Miliardy z rozpočtu se vynakládají na nové super moderní, tedy i super drahé zbraně. Nejmodernější letadla, obrněnce… Tyto miliardy naopak schází na poště, na důchodech, tak i ve školství, sociální oblasti, zdravotnictví, či v dopravě… Denně slyšíme, jak na desetitisíce mladých rodin dopadá inflace, jejich děti nemají na obědy, na kroužky, ani na letní prázdniny, třeba jen někde v Čechách u rybníka. Sociální nůžky se rozevírají stále více… Fialova vláda ze strachu před jiným názorem dokonce omezuje občanské svobody.

Jak dlouho si to občané nechají líbit?


Pozn. Naší Pravdy: Zpětná vazba mezi politikou vlády ČR a lidem ČR zcela zřetelně byla zahlušena. Národ je očividně spokojen s politikou Fialovy vlády. Asi jako byl  spokojen i německý dělník ve 30. letech 20. století s politikou Adolfa Hitlera. Nakonec musela vše vyřešit až Rudá armáda, za nepředstavitelně krutých obětí mnohých národů Evropy ze strany fašist. Německa.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *