Manlio Dinucci: Putinova jaderná červená linie

Rusko oznámilo předání jaderných zbraní Bělorusku. Navzdory tomu, co by se mohlo zdát, nejde ze strany Ruska o nijak zvlášť agresivní postoj, ale spíše o obranné protiopatření proti rozmístění jaderných zbraní ze strany Spojených států na hranicích Ruska.

Kdyby Moskva chtěla reagovat stejně, instalovala by své jaderné hlavice na Kubě. Ve skutečnosti, upřesnil Manlio Dinucci, dělá Rusko vše, co Spojené státy dělají již desítky let.

Pozn. Naší Pravdy: Opravdu si vedení Ruska myslí, že Bělorusko nahradí Kubu či Venezuelu? Ani náhodou! USA již dávno jsou připraveny obětovat celou Evropu pro další světový válečný požár, aby střet s RF zvládly bez účasti válečných hrůz na svém vlastním území. Jak chce Rusko zvládnout mohutný protitlak NATO v Evropě, když očividně nezvládá mnohem slabší ukrajinskou armádu?

Silně asymetrická vojenská situace v Evropě, bez přímé ruské vojenské účasti ve Venezuele a na Kubě, v případném střetu NATO-Rusko, již předem odsuzuje Rusko do role poraženého.

Mobilní strateg. ruské rakety

Moskva poukazuje na to, že Spojené státy umístily své taktické jaderné zbraně v Evropě, a to v šesti zemích NATO: Itálie, Německa, Nizozemska, Belgie, Turecka a Řecka (v Řecku se v současné době nenacházejí, ale je tam připraven sklad, který je přijme).

Jaderné bomby B61 jsou v Itálii umístěny na základnách Aviano a Ghedi – byly nyní nahrazeny novými B61-12 a americké letectvo je již převáží do Evropy.

Díky svým vlastnostem jsou mnohem smrtonosnější než ty předchozí: každá bomba má 4 varianty výkonu v závislosti na cíli, který má být zasažen, na cíl je naváděna satelitním naváděcím systémem a může proniknout zemí a zničit bunkry velitelských center nepřítele. USA pravděpodobně rozmístí B61-12 také v Polsku a dalších zemích NATO, které jsou ještě blíže Rusku.

Na operaci Baltic Air Policing ve vzdušném prostoru Lotyšska, Litvy, Estonska a Polska se podílejí tři jaderné mocnosti NATO – USA, Velká Británie a Francie – a čtyři země NATO s americkými jadernými zbraněmi – Itálie, Německo, Belgie a Nizozemsko – s letouny, které mohou nést taktické jaderné zbraně. Kromě těchto letounů provádějí americké strategické bombardéry B-52H Air Force výcvikové mise v oblasti předpokládané jaderné války v Pobaltí a v dalších evropských oblastech sousedících s ruským územím.

Evropští spojenci poskytli pro tyto mise 19 letišť. Spojené státy po roztržení smlouvy INF připravují rovněž rozmístění jaderných raket středního doletu v Evropě.

K tomuto útočnému rozmístění se přidávají základny a lodě systému „protiraketové obrany“ Aegis, který USA v Evropě rozmístily. Lodě i pozemní zařízení systému Aegis jsou vybaveny vertikálními odpalovacími zařízeními Lockheed Martin Mk 41, která, jak sám výrobce doložil, mohou vypouštět nejen střely se záchytnými hlavicemi, ale i řízené střely vyzbrojené jadernými hlavicemi.

Poté, co USA a NATO odmítly všechny ruské návrhy na zastavení této stále nebezpečnější jaderné eskalace, Rusko reaguje rozmístěním jaderných pum a raket středního doletu v Bělorusku v blízkosti základen USA a NATO v Evropě, které jsou připraveny být vyzbrojeny jadernými hlavicemi.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *