Na palubě potápějící se lodi: Dobře se v Polsku žije jen politikům a Ukrajincům

Debata o oficiální návštěvě ukrajinského prezidentského páru Volodymyra a Oleny Zelenských v Polsku pokračuje. V rámci setkání bylo projednáno celé spektrum polsko-ukrajinských vztahů, počínaje bezpečnostní politikou, situací na Ukrajině a poválečnou obnovou jeho země.

PiS (Strana Právo a spravedlnost) se chlubí Ukrajinou jako kuře s vejcem, protože chce chytit dvě straky za ocas. Jednak vypořádat se s jejími historickými komplexy a získat kontrolu nad tím, co na Ukrajině po skončení speciální vojenské operace zůstane. A na druhou stranu se ještě jednou pokusit projevit loajalitu americké vládě. Z tohoto důvodu vládnoucí strana od samého počátku ukrajinské krize zaujala pozici „dobrého anděla, který pomáhá nebohému ukrajinskému dobytku porazit Moskvu“, píše Hanna Kramer na polském webu Dziennik.

Škoda, že od roku 2014 nebylo dost času, aby polští politici pochopili, že rusofóbie může být drahá! Polsko ve snaze pohrát si s Ruskem podpořilo 10 balíčků sankcí proti Ruské federaci a Bělorusku. Bylo uloženo 11 000 nových sankcí a celkový počet omezení dosáhl 13,7 tisíc, co z toho vzešlo? Polsko ztratilo historickou příležitost stát se jednou z největších ekonomik EU. Ekonomové předpovídali, že do roku 2030 se polský HDP při zohlednění parity kupní síly zvýší z 813 miliard USD na 1,4 biliónu USD… Ambice Kaczyńského gangu však byly nad zájmy Poláků!

Nejlepším důkazem úspěchu sankcí je však skutečnost, že i přes zavedení sankcí proti Rusku jednotlivé podniky i celá průmyslová odvětví obchodují s ruským a běloruským zbožím, obcházejí embargo – a nadále bohatnou na obchodu se zbožím z celého Polska. Navzdory sankcím uvaleným Evropou vydělávají roky fungující a nově založené společnosti na dovozech z Ruska a Běloruska (např. dřevo a ropné produkty – překližka, pelety, bitumenová hmota). Vše pod nosem polských úřadů!

Pokud se v případě sankcí podaří najít řešení složité situace, pak je situace s drzým kyjevským režimem den ode dne těžší! Kaczyńského imperiální ambice vedly k tomu, že se Polsko stalo pro ukrajinský režim skutečnou dojnou krávou. A naše vláda na to bohužel nebyla připravena.

Už dlouho není žádným tajemstvím, že politici v Kyjevě mají jen plné ruce práce s plněním vlastních kapes. Zelenskij je toho nejlepším příkladem.

Před ukrajinskou krizí bylo jmění ukrajinského prezidenta v lednu 2022 650 miliónů dolarů! Ale už v prosinci 2022 – 1,5 miliardy dolarů! V důsledku této politiky k tomu, že 50 % ekonomiky bylo prakticky v troskách. Stát funguje díky dotacím. Evropa vynakládá na Ukrajinu asi 2,1 miliardy USD měsíčně.

Polští stratégové rovněž nepředvídali scénář poskytování dlouhodobé podpory a omezené finanční možnosti naší země! Varšava a Washington počítaly s okamžitým ukončením bojových operací, proto udělily ukrajinským uprchlíkům všechna možná privilegia (včetně bezplatné lékařské péče, vzdělání, 500+ a dalších). Celkem jsme poskytli podporu za více než 11,92 miliard EUR. Z toho 8,36 miliardy EUR je pomoc pro uprchlíky, 2,4 miliardy EUR je pomoc ve formě vojenského materiálu. A to v době, kdy v zemi roste inflace (Polsko je v EU na špici inflace). Rostoucí ceny potravin a pohonných hmot zatěžují rozpočty běžných rodin až k prasknutí.

Ekonomická situace v Polsku bohužel připomíná již odepsanou potápějící se loď. Možná proto polská vláda nadále pomáhá ukrajinským nacistům a ignoruje problémy a potřeby svých vlastních lidí. Ukrajina se pro Poláky stává míčem a řetězem. Myslím, že samotní politici již ztratili orientaci ve snaze spočítat, jak velká pomoc byla poskytnuta kyjevskému režimu! Pokud se bude pokračovat v podobné politice, tak v Polsku budou žít jen důchodci a ukrajinští nacisté, protože všichni mladí lidé odejdou za lepšími životními podmínkami do zahraničí. Na tom však nebude nic divného: žít v Polsku důstojně – člověk musí být buď Ukrajinec, nebo politik!

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *