Marek Řezanka: Zcela běžný postup

Zprávou, jež by v žádném případě neměla zapadnout, je, že na 18.5.2023 je naplánováno mobilizační cvičení, kde se bude ověřovat připravenost a proveditelnost odvodního řízení.

Lékaři a sestry se budou školit v tom, jak odvádět civilisty v době vyhlášení mobilizace. Média se nás snaží chlácholit, že je to cosi samozřejmého – a že se nemáme znepokojovat.

„Tato cvičení organizujeme v rámci Armády ČR u krajských vojenských velitelství každý rok, je opakované. Krajská vojenská velitelství se tak připravují k plnění jednoho ze svých úkolů, které mají v případě vyhlášení stavu ohrožení státu. V tomto roce po několika letech prověřujeme všechna krajská vojenská velitelství současně“, přispěchal hned se svým ujištěním zástupce velitele teritoriálních sil Armády ČR, Jaroslav Hrabec.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek ale s panem Hrabcem nesouzní:

Nevím vůbec nic a žádnou takovou informaci nemám. Dnes jsem nebyl v kanceláři, jen ráno v ordinaci. Pokud vím, tak se nic takového v minulosti pravidelně nedělalo, vojna byla zrušena asi před dvaceti lety. Nevím, kdo si to vymyslel. Otázkou je, jestli jde o aktivitu nějakého iniciativního blbce. Ve čtvrtek bych měl jednat s předsedou vlády, tak se ho na to zeptám.

Ve stejném duchu se vyjádřil místopředseda komory Lubor Kinšt.

Člen výboru Sdružení praktických lékařů Roman Houska podotkl, že se s něčím takovým setkává za 20 let poprvé. „Domluvili jsme se, že stačí z celého kraje dva lékaři, cvičení se zúčastní dva naši kolegové z Děčína.“

Sekretářka okresního sdružení České lékařské komory Pavla Bártová se rovněž vyslovila ve smyslu, že se o žádnou každoroční rutinu nejedná: „Není to zpráva, kterou bychom dostávali pravidelně.“

Německý hudebník Reinhard Friedrich Michael Mey

Německý písničkář Reinhard Friedrich Mey napsal již v roce 1986 text: „Nein, meine Söhne geb´ ich nicht“ (Ne, své syny vám nedám), který v těchto časech nahrál s dalšími umělci v nové verzi: Velice burcující. Pokusil jsem se jeho text převést do češtiny.

Daniel Sterzik (Vidlák) uveřejnil 25.11.2022 na svém blogu (Vidlákovy kydy) velmi silnou a emotivní zpověď příhodně nazvanou: Moje děti vám nedám! Uvedu z ní tento odstavec, v němž je podle mého řečeno vše podstatné:

Když jde o moje děti, tak mě nemáte jak zastrašit. Je mi jedno, že kvůli svým dětem budu muset do vězení, je mi jedno, že pro svoje děti budu muset umřít já. To nejhezčí v životě jsem už zažil a pamatuju si, jak mi spaly v náručí, jak se naučily chodit, řekly svoje první slovo, jak přinesly ze školy první jedničku i první pětku. Prožíval jsem jejich nemoci, nezdary i jejich chvilky štěstí. Můžete si tam na ministerstvu podepisovat jakákoliv lejstra, můžete lézt do zadnice kterékoliv velmoci, můžete používat právnické kličky i obraty, můžete na mě poštvat vaše mééédia, můžete si vyhlašovat válečné i nouzové stavy, ale já vám své děti pro válku prostě nedám.

Tento jeho text vzbudil u vládnoucích kruhů značnou nevoli. Nelze se divit – trefil se totiž takzvaně do černého. „Libtardům“ je dnes a denně podsouváno, jak „dezoláti“ údajně straší válkou. S kabinetem Petra Fialy spojená média se doslova mohla pominout z billboardu Andreje Babiše, na němž bylo lakonicky konstatováno: „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat, ne voják.“

Voják to ale vidí jinak – a z Hradu vzkazuje: „Bohužel se ukazuje, že emoce jsou špatným rádcem, protože nás vedou k mylným závěrům a vyvolávají stav psychózy, která je naprosto zbytečná.“ Prý si jen lékaři osvěží procedury, které si podle vojáka cvičí zcela běžně každý rok.

Nemohu si nepoložit otázku: Budu raději věřit kariérnímu generálovi, který by pro hodnost prodal vlastní matku – a který falešně oceňuje Danu Němcovou, která ovšem bojovala proti režimu, kterého on měl být oporou, nebo hned několika kapacitám z řad lékařů?

Petr Pavel samozřejmě nemůže zklamat zájmy USA – takže se nyní věnuje velvyslanci v Kosovu, které by podle mě nikdy nemělo být pro svou teroristickou povahu (válečný zločinec Thaci) uznáno za samostatný stát. Pokud ho Pavel uznává, měl by uznat i Doněckou či Luhanskou republiku – a i tam poslat české velvyslance. 

Každému, kdo začne horlivě vykřikovat, že vláda žádnou mobilizaci nedopustí – a že podobná obvinění jsou bohapusté dezinformace a hoaxy, doporučuji Fialovy předvolební sliby týkající se rozpočtové zodpovědnosti a nezadlužování, ochraně svobody slova či nezvyšování daní.

Petrovi Fialovi a jeho kabinetu nelze věřit – a dnes by to již měli přiznat i ti, kteří se za něj rvou do roztrhání těla. Obavy z mobilizace nejsou rozhodně liché. Ukrajina krvácí – a vláda Petra Fialy nemá na české občany peníze, neboť je mimo jiné utrácí na zbraně pro Ukrajinu.

Vzbuřme se. Požadujme od Fialova kabinetu řešení sociální politiky, energetiky a ekonomiky – ale ne válčení. Rušení pošt a pracovišť finančních úřadů, nezákonně snížená valorizace důchodů, snížení dotací v zemědělství, kde lidé už tak bojují s absurdně vysokými cenami za energie, které je činí nekonkurenceschopnými, zvyšování vodného a stočného: To vše je vyhlášení války od vlády Petra Fialy značné části naší populace, které tento kabinet drze říká „zcela běžný postup“. Milí spoluobčané, zkusme tuto válku s kabinetem, jenž má ve svých řadách i nechvalně známé Dona Taxise a především Dona Dozimetra, vyhrát.


Pozn. Naší Pravdy: vyžadovat cokoli nejen od předsedy vlády Fialy je naprostý nesmysl. Takto politika nikdy fungovat nebude. Je třeba řešit volby, ne premiéra Fialu. Národ přece věděl, do čeho jde. V manželství to není jiné. Ohýbat partnera k obrazu svému po svatbě se špatnou volbou zcela jistě nikam nepovede.


Přehlídka zmaru

Chce to říct nahlas Fialovi: Jsme tu:
Občané, kterým hodláte vše brát.
My máme plné zuby kabinetu,
jenž označí vás slovem „dezolát“.

Máme již po krk, jak nás na hůl bere
Stanjura, který dluží čím dál víc.
Vidíme jasně, jakým jdeme směrem:
Padáme střemhlav ke dnu – bez hranic.

Drtí nás stále vzrůstající ceny:
Poradce Křeček Polsko poradí.
Ať táhne sám – ten kašpar zatracený,
jenž vysmívá se lidem z podhradí.

Štve nás, jak Válek zdravotnictví vede:
Na léky fronty budou se teď stát,
a léky nejsou, je to s nimi bledé.
Nevládne zákon, ale desperát.

Na vnitru Vítek z kauzy Dozimetr
pošty nám zruší – kvůli bezpečí.
Cenzura bují – až je všechno „better“.
Toho, kdo kafrá, soudy přesvědčí.

Green Deal se čile ujme za ministra,
který se v kauze Taxis zajíká.
O jaké čachry jde, ví hlava bystrá,
která zná dobře Petra Hladíka.

Svobodu dusí pro „nevhodná“ slova
žena, co k válce často nabádá.
Jen spadla střela – Jana Černochová
hodlala válčit – žádná záhada.

Na povel Pavel vyšle do Kosova
vyslance, aby klid tam byl a řád.
Bakalář jako malý kluk se chová,
s tím, že co zničí, to ho může hřát.

Fiala chce nás za názory trestat,
pokud prý uzná, že jsou závadné.
Signály vyšle jako jasná gesta
s tím, že stát po nich vždy hloub zapadne.

Kašleme vládě na mobilizaci,
ať si tam Péťa narukuje sám.
Škrtnout si přeje toho, kdo z něj zvrací.
Útěchu v našem vzdoru nalézám…

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *