Michail Cházin: O zradcoch vo vedení Ruska

V minulom týždni vystúpila šéfka centrálnej banky Nabiullina so správou v Štátnej dume (12. apríla) a rozšírenej rady ministerstiev financií a hospodárskeho rozvoja (14. apríla). Inými slovami, hovorili presne tí istí ľudia, ktorých som opakovane označil za politických oponentov premiéra Mišustina.

Ten bol, mimochodom, na komisii prítomný a dokonca vystúpil, pričom správu Nabiullinovej si musel pozrieť. Vystúpenia týchto pánov nebudem komentovať z hľadiska ich obsahu, je tu veľa odborníkov, ktorí to už urobili, nebudem to opakovať. Ale vrelo odporúčam pozrieť si Mišustinovu tvár, keď hovorili Siluanov a Rešetnikov. A tiež na tváre poslancov počas prejavu Nabiullinovej. Hneď sa všetky komentáre stanú zbytočnými.

Ředitelka Centrální banky Ruské federace Elvíra Nabiullinová (od 24. června 2013). 22.3.2017 ruský prezident Vladimír Putin ji jmenoval podruhé. 18.3.2022 již potřetí.

Pokúsim sa vysvetliť, čo nepovedali. Ako mal vyzerať prejav každej z týchto troch postáv? Opis situácie, aké boli hlavné problémy, ako sa ich podarilo prekonať. Aké problémy pretrvávali (a pretrvávali, oficiálne ešte nie je hospodársky rast a do jesene určite nebude, to je špecifikum našej štatistiky, tá naozaj nevidí rast v segmente malých a stredných podnikov). Ako sa dajú riešiť, čo je pre to potrebné urobiť. Je potrebné vysvetľovať, že nič také nebolo povedané.

Nebolo povedané, prečo sa odlev kapitálu takmer zdvojnásobil (bľabot, ktorý Nabiullina vykreslila, môže vyvolať len smiech), prečo klesla úroveň mimorozpočtových investícií (pretože zahraničné investície sa skončili a domáce sa neobjavili). Prečo podniky v reálnom sektore stále krachujú a ničia sa? Prečo klesá životná úroveň?

Odkiaľ sa vezme dlhodobý hospodársky rast (aj keď len 1,5 % ročne, ako vypočítali Rešetnikov a Mišustin), ak sa musia znižovať rozpočtové investície a iné jednoducho nie sú?

Samozrejme, na tieto otázky nebude možné odpovedať, hlavným cieľom spomínanej trojice je za každú cenu zostať na svojom mieste a naďalej plniť ciele stanovené MMF. A tí sú len dvaja a od začiatku 90. rokov sa nič nezmenilo (resp. zmenilo sa počas krátkeho obdobia riadenia centrálnej banky Geraščenkom-Paramonovom). Tieto úlohy:

Zabezpečiť čo najvoľnejší odlev kapitálu z Ruska (a tu je účinnosť tejto trojice vynikajúca) a zabezpečiť investičný proces výlučne prostredníctvom zahraničných investícií. A keďže nie sú zahraničné investície, nemal by byť ani rast.

Existuje však úplná závislosť od MMF, ktorý môže, ale nemusí otvoriť kohútik. Samozrejme, úspech vlády Gajdara-Čubajsa-Dubinina (ktorý stál na čele centrálnej banky) sa nemôže zopakovať, pretože vtedy prakticky neexistovali žiadne rozpočtové investície.

Dnes však sú, čo tých troch rozrušuje. Keďže však samotné ministerstvo financií má veľkú kontrolu nad rozpočtovými výdavkami, aktívne podporuje rôznych regionálnych a sektorových úradníkov, ktorí s radosťou “škrtajú” rozpočty, veľa som o tom písal. Dá sa teda povedať, že kým budú sedieť na svojich miestach, hospodársky rast mať nebudeme, malý výhonok spojený s prerozdeľovaním peňazí na obranu do ekonomiky už chradne (aj za pomoci daňovej služby a kontrolných opatrení ministerstva financií). Takže je tu najjednoduchší prípad tzv. klamstva. Čo ponecháva len jednu otázku: prečo ich Mišustin nevyhodí?

Aj preto, že stále sedíme v brettonwoodskom dolárovom systéme, že deti a rodiny ruských úradníkov majú zahraničné občianstvo a/alebo povolenie na pobyt, že stále odmietame pracovať mimo dolárového systému. Bez ohľadu na to, čo hovorí Putin.

A kým je to tak, vyhodiť túto trojicu znamená dostať totálnu sabotáž na všetkých úrovniach štátnej mašinérie. Nie je vylúčené, že dôjde k sérii teroristických útokov, pretože v našej krajine sú skryté bunky, dokonca začínajú pracovať, hoci zatiaľ opatrne. A to znamená, že s touto pohromou sa nebude možné vyrovnať čisto hardvérovými prostriedkami, je príliš silno zakorenená v štruktúre štátneho aparátu. Budeme musieť tvrdo pracovať, akokoľvek to bude nepríjemné. Všetky pokusy presvedčiť ich nikam nevedú.


Pozn. Naší Pravdy: podrobněji o zrádné a doslova rozkladné funkci ruské Centrobanky pod vedením zrádné ředitelky Nabiullinové jmenované Vladimírem Putinem do své funkce již třikrát (!) – ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Ekonomika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *