Marek Řezanka: Vysoce toxický kabinet

Nejen cesty Páně bývají nevyzpytatelné. Cesty putování ukrajinského obilí si s nimi v tomto ohledu příliš nezadají. Asi si vybavíme, jak nás loni mainstream děsil africkým hladomorem v případě, že se ukrajinské obilí na tento kontinent nedostane. Evropa pro ukrajinské obilí otevřela takzvaný koridor solidarity.

V květnu 2022 Evropský parlament schválil roční pozastavení všech cel a kvót na ukrajinský vývoz, včetně zemědělských produktů, zpracovaných zemědělských produktů a ovoce a zeleniny na jeden rok, aby se zboží dostalo do přístavů v Evropě.

Jenže do Egypta či Alžírska bylo nakonec dovezeno obilí z Ruska – a solidární Evropě zůstalo to ukrajinské – a navrch vyvstala nerudovská otázka: Kam s ním?

Asi nemá cenu dodávat, že pokud země jako Česká republika, která je čistým vývozcem obilovin, čelí přísunu levného nekvalitního obilí, je to pro místní zemědělce problém. Ale ten není jediný.

Prezident Agrární komory České republiky, Jan Doležal situaci zhodnotil ještě velmi diplomaticky: „Ve finále tak ukrajinská pšenice neskončila v zemích s vysokou závislostí na dovozu potravin, ale na evropském trhu, aniž by byla vypěstována s takovým ohledem na životní prostředí, jaký vyžaduje po pěstitelích EU. Vzhledem k tomu, že zemědělské komodity do EU nedovážejí zemědělci, ale obchodníci, nejedná se ani o faktickou pomoc ukrajinským zemědělcům, kteří sami dostávají zlomek skutečné ceny.“

Nemluvme však pouze o likvidaci domácích producentů tlakem na snižování cen při zachování extrémně drahých energií. Nehovořme jen o nekvalitním zboží, které odporuje normám EU. Je zde ještě mnohem horší aspekt celé věci.

Ministr zemědělství Samuel Vlčan poukázal na fakt, že v ukrajinském obilí byly zaznamenány zvýšené hladiny zakázaných pesticidů, jmenovitě chlorpyrifosu. V Evropské unii nebylo v lednu 2020 prodlouženo jeho povolení jako účinné látky v přípravcích na ochranu rostlin. Německé orgány připravily jménem EU nominaci chlorpyrifosu na zařazení na seznam zakázaných látek podle Stockholmské úmluvy. Příznaky otravy zahrnují koliku, nevolnost, průjem a zvracení, závratě, bolesti hlavy, rozmazané vidění (poruchy akomodace), stažené a nereaktivní zornice (mióza), bradykardii, pokles krevního tlaku až křeče a zástavu dechu. U dětí vystavených subtoxickým dávkám chlorpyrifosu v děloze byly zjištěny morfologické změny mozku, včetně pohlavně typických znaků, a zhoršená duševní výkonnost.

Slovensko, ale i Polsko a Maďarsko dovoz ukrajinského obilí zakazují (závadné mají být ale i další z Ukrajiny dovážené potraviny jako vejce či maso).

Fialův kabinet navzdory výše zmíněným okolnostem na dovozu ukrajinského obilí trvá. Ideologickou fanatičnost nadřazuje nad ochranu zdraví domácího obyvatelstva. Ministr zemědělství, Zdeněk Nekula, tvrdí, že ukrajinské obilí je údajně nezávadné a že jeho dovoz nelze zastavit. Jednostranné zákazy ze strany Polska, Slovenska a Maďarska jsou podle Nekuly v rozporu s podmínkami jednotného trhu EU (ač Ukrajina v EU není) – a přes to nejede vlak. Jinými slovy, Fialův kabinet se neřídí zájmy českých občanů, ale byrokratickými předpisy ze zahraničí. Více snad není třeba dodávat. Rozhodně pak Fialovu kabinetu nevěřím, že by v případě odhalení závadných vzorků jednal. Podezírám ho, že by nadále tvrdil, že obilí je nezávadné. Nemohu se totiž ubránit podivnému mrazení, že zatímco Slovensko, Polsko i Maďarsko závadnost odhalí, obilí dovozené do České republiky je bez jediného kazu.

V případě vlády, která nám sahá na důchody, ruší nám poštovní pobočky, a průmyslové a zemědělské podniky odsuzuje vysokými náklady na energie k nekonkurenceschopnosti, je velmi pravděpodobné, že nás nakrmí pesticidy. Tato vláda je vysoce toxická. Nechceme-li být totálně otráveni, je čas na detoxikaci. A to dříve, než bude pozdě.


Ryba smrdí od hlavy

Tahle Fialova vláda
všechny nás tu otráví:
Toxická je – ať už padá.
Pesticidy, je to zrada,
jsou teď součást potravy.

Maďarsko či Polsko právě
stoply dovoz obilí.
To jen u nás může hravě
vláda na té špíně stavět:
V EU by se zlobili…

Laboratorní jsme myši:
Koho z nás to pobaví?
Když si národ nepospíší,
zničí ho pro „zájmy vyšší“:
Ryba smrdí od hlavy…

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *