Pravda o obilí z Ukrajiny je taková, že před ním varovala již v roce 2018 i OSN

Závadné mají být i ukrajinské vejce a drůbeží maso. V těchto případech mohou dokonce nastat i podvody v podobě přebalování tohoto zboží v Polsku.

Polsko, Maďarsko, Slovensko. Tyto tři země řeší ukrajinské obilí, které je jednak levnější než domácí konkurence a také podle kontrolních úřadů obsahuje nelegální pesticidy a jiné zakázané látky. Začaly dovoz zakazovat. Zákazy se nelíbí EU a kvůli tomu i ministru Nekulovi. Celá pravda o obilí z Ukrajiny je taková, že před ním varovala v roce 2018 i OSN. Závadné mají být i ukrajinské vejce a drůbeží maso. Zde mohou dokonce nastat i podvody v podobě přebalování tohoto zboží v Polsku.

Ukrajina je nazývána obilnicí Evropy, ovšem její obilí před válkou směřovalo spíše do rozvojových zemí. S příchodem války však Ukrajina přišla o velkou část přímořského území a Černé moře není v současné době bezpečné. Proto se tedy Ukrajinské zemědělské produkty začaly dopravovat po souši. Jenže místo toho, aby nakrmilo hladovějící v Africe, ukrajinské obilí zůstávalo v Evropě, kde je konkurencí pro unijní zemědělce.

Zákaz dovozu ukrajinského obilí už zavedlo Polsko a Maďarsko. K nespokojenosti na ukrajinské straně. Proti tomu začala v prohlášení protestovat Evropská unie, řka, že jednostranné kroky bez předchozí dohody jsou nepřijatelné. Mluvčí polské vlády však namítl, že klauzule o bezpečnosti (zřejmě výrobků) jim tento jednostranný zákaz vydat umožňuje. Zákaz platí od neděle večer a vztahuje se i na přepravu obilí, má trvat až do 30. června tohoto roku. Ozval se také bulharský ministr zemědělství, že Bulharsko zákaz dovozu ukrajinského obilí taktéž zvažuje.

S ukrajinským obilím má problémy také Slovensko, které zakázalo zpracovávat naskladněné obilí a z něj vyrobenou mouku. Již vyrobené výrobky nesmějí na trh. Ministr zemědělství Samuel Vlčan uvedl, že v nich byly zaznamenány zvýšené hladiny zakázaných pesticidů, jmenovitě chlorpyrifosu.

Již na začátku dubna maďarský národní úřad pro bezpečnost potravin uvedl, že v několika případech bylo z Ukrajiny do Maďarska dovezeno obilí kontaminované toxiny a geneticky modifikovanými organismy. Kontaminovaných bylo dle úřadu například 29 tun kukuřice.

A co na to česká vláda? Jak prohlásil český ministr zemědělství Zdeněk Nekula, v Česku se žádné zákazy nechystají.

To na twitteru okomentoval politický komentátor Petr Holec. „Maďaři a Poláci stopli dovoz ukrajinského obilí, protože to ničí jejich zemědělce a EU nebyla schopná to včas vyřešit. Fialova vláda ho nestopla, protože šéfka Evropské komise říká premiérovi Petře a bylo by to ošklivý. Tak hlavně hodnotově.“

Pesticidy na Ukrajině jsou téma, které se řeší již delší dobu. Program OSN pro životní prostředí (UNEP) o nich informoval již v roce 2018. Vjačeslav Džulaj, ukrajinský zemědělec obhospodařující 370 hektarů tehdy uvedl, že v rámci opatrnosti odebírá pesticidy jen od originálních výrobců. Občas zemědělci používají levné pesticidy, což pak může mít negativní následky.

Dle UNEPu v roce 2018 používala Ukrajina 100 tisíc tun pesticidů ročně, které stály celkem 2 miliardy dolarů. Taková poptávka nevyhnutelně přitahuje podvodníky, konstatuje pak UNEP a dodává: „Nedokonalost právních předpisů, korupce, nedostatek zkušeností s bojem proti celkovému množství pesticidů a všeobecně obtížná hospodářská situace činí Ukrajinu zranitelnou vůči oběhu nelegálních přípravků na ochranu rostlin.“

Problémy přiznali i ukrajinští představitelé. V létě 2018 ukrajinská policie odhalila skupinu, která na Ukrajinu pašovala pesticidy z Číny. Zkonfiskovali celkem 139 tun chemikálií bez řádných povolení. Složení i původ byly neznámé. Co víc, v roce 2018 nebylo na Ukrajině žádné zařízení na bezpečnou likvidaci pesticidů. Zabavené pesticidy byly skladovány ve špatně hlídaných skladech, takže se pak objevily na trhu. Ukrajina kvůli tomu povolila export pesticidů do jiných zemí EU k recyklaci. Kromě toho na Ukrajině nefunguje ani recyklace obalů od pesticidů, což v praxi znamená, že se pašované pesticidy balí do pravých obalů.

Odhad UNEPu je, že 25 % ze všech obchodovaných pesticidů na Ukrajině jsou ty nelegální, ať už dovezené, nebo podomácku vyrobené. Nepřekvapivě jsou levnější. Nejde však jen o ukrajinské obilí. Agrární komora České republiky varuje též před ukrajinskými vejci.

V poslední době zaznamenáváme, že se k nám ve zvýšené míře vozí vejce a drůbeží maso z Ukrajiny. Bez ohledu na současný válečný konflikt musíme konstatovat, že produkce vajec a drůbežích výrobků na Ukrajině bohužel nesplňuje stejné standardy, jaké jsou v zemích EU.

Doporučujeme proto jíst tuzemské produkty a raději se vyhnout dovozovým výrobkům ze států mimo EU, tedy i z Ukrajiny. Zákazník to ale vždy nemusí poznat, protože leckdy dochází k přebalování zboží v Polsku či na Slovensku, a tím i k fiktivní změně původu.

Reakce politiků z různých stran nejsou pro vládu příliš lichotivé. Např. poslanec za SPD Radovan Vích je přesvědčen, že rozhodnutí naší vlády není správné:

Pokud jsou jasné důvody zákazu dovozu ve třech státech Visegrádské čtyřky, nevidím žádný důvod, proč jejich rozhodnutí, které má své důvody, nepodpořit.

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová k tomu řekla:

Česká republika se měla k zákazu dovozu obilí k ostatním zemím ihned připojit, a to minimálně do předložení hodnověrných, tedy především nezávislých, podkladů o kvalitě toho obilí. Jde-li o zdraví občanů, musí jít absolutně vše stranou. Každý jiný přístup je nutné odsoudit jako neodpovědný. Umím si představit i právní zodpovědnost. Konkrétně by mohlo jít o trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

A zaznívá i kritika z vlastích řad. Podle senátora za ODS Tomáše Jirsy není správné, že EU a nekontrolovaným přílivem sporného zboží dotčené země včas nezabránily kolapsu evropského obilného trhu v důsledku neúnosného navýšení nabídky o ukrajinskou produkci. „Údajně se k nám přes Polsko a Slovensko dostává i ukrajinské drůbeží maso a vejce“, prohlásil senátor za ODS Tomáš Jirsa.


Moldavští farmáři požadují omezení dovozu ukrajinského obilí
kvůli hrozbě bankrotu zemědělství země

V prohlášení stojí:
Požadujeme, aby se Ministerstvo zemědělství a potravinářství urychleně zapojilo do jednání kompetentních orgánů zemí východní Evropy o otázce krize cen zemědělských produktů a vyvinulo veškeré potřebné úsilí k dosažení přidělení dotací zemědělcům, resp. dočasně omezit dovoz obilí a olejnin do naší země v budoucí zemědělské sezóně.

Podle moldavských farmářů přivedl pokles cen obilí a olejnin tisíce malých a středních farmářů na pokraj bankrotu, kteří dříve trpěli suchem a ekonomickou krizí, aniž by dostali jakoukoli státní podporu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *