Přemysl Votava: Lid se probouzí. Pomalu, ale jistě

Pro politika není nic horšího, než se stát trapným. Tento citát přesně vystihuje dnešní postavení Fialovy vlády. Místo slibované vlády odborníků vládne amatérismus, nekoncepčnost, trapnost. Vláda klopýtá od jednoho trapasu k druhému.

Narůstající státní dluh vláda řeší škrty především v sociální oblasti. Narůstající výdaje na zbrojní zakázky se staly pro ni modlou. Protiruská rétorika vítězí nad slovem MÍR. A tak i ten provládní Seznam byl nucen veřejnosti sdělit, že dle březnového průzkumu CVVM má tato vláda nejhorší hodnocení od doby Petra Nečase (2013). Nespokojenost s Fialovou vládou vyjádřilo 71 % voličů. Jen pouhých 24 % dotázaných vyjádřilo svou spokojenost.

Ve svém výsledku to znamená, že vláda ztrácí podporu i u svých pravicových voličů. Ale abychom nezůstali jen doma, podobné hodnocení provedla mezinárodní agentura Morning Consult mezi vybranými světovými politiky. Z 22 hodnocených politiků Petr Fiala skončil jako předposlední, tedy 21. Tak to je ta tak proklamovaná Fialova světovost! I to ukazuje na bezradnost vlády, která nebere zřetel na zájmy svých občanů.

Český národ je hodně trpělivý, k vládě bývá často až příliš loajální. To ve Francii už měsíce milióny občanů demonstrují, nejezdí vlaky, neodváží se odpadky… Prezident Macron se vysmál občanům, obešel parlament a zvýšil odchod do důchodu z 62 let na 64. Lidé se zvedli a vyšli do ulic. Vedle stávek a demonstrací narůstá i brutalita francouzské policie. Svět mlčí! A jak u nás doma? Fialova vláda ještě v březnu připouštěla, že by v budoucnu vzrostl věk pro odchod do důchodu až na 68 let! Napjatá tětiva ale jednou praskne.

Již několik měsíců vidíme plná náměstí protestujících. Naposledy v neděli se Václavské náměstí rozvlnilo pod lesem českých vlajek. Po manifestaci na Václavském náměstí obklíčil řetěz nespokojených občanů sídlo vlády, Strakovu akademii. Opět vlajky, projevy. Desetitisíce lidí opět přijely ze všech koutů vlasti do Prahy vyjádřit svůj názor. Nikdo je nesváží, neplatí. Média jim nejsou nakloněna. Dokonce jiný názor, než je ten provládní, je označován jako velezrádný, proruský.

Se svými protesty vystupují mimo náměstí i zástupci univerzit, vysokých škol, odborových svazů, ale i dalších profesí. Protestují i zcela zaskočení starostové, hejtmani proti rušení pošt, finančních úřadů. Je to ale jen ta pověstná špička ledovce. Republika chudne, zadlužuje se. Také desetitisíce rodin bojují s chudobou, fronty žadatelů na sociální dávky se prodlužují, potravinové banky nestačí doplňovat sklady… 

Fialova vláda, respektive vládní pětikoalice, porážkou Andreje Babiše ztratila řeč i svůj terč. Prezidentem se stal jejich kandidát, také Poslaneckou sněmovnu a Senát Parlamentu ČR vedou členové koalice. Co více si mohl Fiala přát? Přesto se stává nejhorším politikem za posledních deset let, dokonce je i trapným. Jeho pověstné signály se staly terčem vtipů. Místo dialogu se zástupci veřejnosti, je dnes někde ve světě… Ani pořádně nevíme kde. Někde něco slíbí, někde dar předá …

Přesto cítíme změnu. Lidé ztrácí strach, brání svou vlast. Rodí se noví politici. Na pódiích mluví mladí lidé, studenti i umělci. České vlajky nad hlavami! Probouzíme se!


Pozn. Naší Pravdy: Vše uvedené v článku odpovídá pravdě. Nicméně, organizátor poslední pražské demonstrace Dr. Rajchl spojuje vizi své politiky nejen s EU, ale i s NATO. To je však naprosto zásadní protimluv oproti tomu, co sám hlásá. Jedná se o slepou cestu. Jen voj. neutralita a ekonomicky svéprávná republika vně EU, asi jako Švýcarsko, přichází v úvahu, jinak nás sešrotuje zkázonosná politika Německa.

Příspěvek byl publikován v rubrice Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *