Marek Řezanka: Čas na detoxikaci

Jan Palach měl dva naléhavé programové body: 1) Okamžité zrušení cenzury a 2) Zákaz rozšiřování okupačního deníku Zprávy. Je podle mě tragické, jestliže v roce 2023 zůstávají tyto Palachovy skrovné požadavky tristně aktuální.

Jen s drobnou kosmetickou úpravou, že ono štvavé médium, které je svým opakovaným porušováním jakýchkoli etických kodexů s demokratickým uspořádáním neslučitelné, se jmenuje Forum 24.

Jan Palach by dnes možná přišel na to, že sebeupálení nic neřeší – a že společnost je třeba burcovat k aktivnímu odporu jinak. Jeden každý z nás by si měl uvědomit, že mlčením k prohlubování cenzury si stavíme cely sami pro sebe. A že nelze tolerovat, aby jakýkoli pamflety produkující plátek nazýval výraznou část společnosti, patrně její drtivou většinu, „fašisty“ – a tyto občany veřejně pranýřoval a naváděl ostatní k jejich lynči.

Pokojní demonstranti z Václavského náměstí pouze deklarují svůj odpor proti kabinetu, který za sebou zanechává obří dluhy, jež rostou alarmujícím tempem – a jež nejsou investovány do rozvoje České republiky. Vyjadřují svůj bytostný nesouhlas s politikou vedoucí k jedné z nejvyšších inflací v Evropě a s destrukcí průmyslu, který je handicapován bezkonkurenčně vysokými náklady na energie, jež odsuzují tyto podniky k nekonkurenceschopnosti. Hlasitě projevují svůj nesouhlas s kroky ministra financí, který má větší vztah k loterii než k lidem, ministra zdravotnictví, jenž si stěžuje, že lidé kupují léky, neboť kdyby je nekupovaly, bylo by jich dost, ministra práce a sociálních věcí, který svou koncepcí důchodové „reformy“ žene mnohé seniory do chudoby a bezvýchodné situace, ministra vnitra, který s poštovními pobočkami zachází jako podezřelý v kauze Dozimetr či s kroky ministryně Černochové, která peskuje olympionika jako malého kluka – a která by po dopadu rakety na polské území hned válčila bez vyšetřování incidentu.

Pokud někdo jakékoli odpůrce Fialovy vlády nazývá „fašisty“, radikalizuje naši společnost, neboť takováto sprostota pochopitelně vyvolává v nařčených adekvátní reakci hněvu – a vede pouze k tomu, že takto nespravedlivě označení občané uvidí fašisty v těch, kdo tak na ně pokřikují. Spirála zášti tak nabírá na obrátkách. Myslí-li někdo vážně, že je třeba hrany rozdělení ve společnosti obrušovat, je třeba začít kultivací médií – a přísným dohledem na dodržování elementárních principů demokratické žurnalistiky. Plátky jako Forum 24 jsou dobré tak leda na vyhlašování války – ale rozhodně nepřispívají k informovanosti, ani zahlazování mezigeneračních a jiných rozdílů.    

Patřím mezi zastánce míru a sociálního konsensu. Z této pozice pak odsuzuji jak tvrdou vládní asociální politiku, tak její politiku zastrašování a cenzury – a vůbec ze všeho nejvíc odsuzuji její nadřazení válčení všem ostatním agendám. Takové vládnutí totiž má s demokracií společného tolik, jak Šafr, Hovorková či J.X. Doležal s demokracií.


Čas na detoxikaci

Tvrdíte, že když sledujete zprávy,
tak vás nic jiné tolik neotráví?
Je tady bomba – ukrajinská mouka:
Vláda vám do hlav, že je bezva, vtlouká.

Nekula traktát na tu mouku smolí,
že vám nic nedá sežrat bez kontroly.
On si tu mouku vládní volič koupí
s tím, že on přece „in“ je – a ne hloupý.

Co tato vláda dává vlastním lidem?
Buď vše moc drahé – nebo s pesticidem.
Otráví mnohé – a tím zmírní tenzi,
ubude lidí, co dožijí k penzi.

Dluh této vlády obří je jak vrata,
navíc je její činnost jedovatá.
Myslím, že čas je (když se humor ztrácí,
a člověk zvrací) na detoxikaci…

Příspěvek byl publikován v rubrice Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *