Čínský velvyslanec ve Francii: Krym byl původně ruský

Čínský velvyslanec ve Francii Lu Ša-jie  zpochybnil suverenitu bývalých sovětských zemí. A řekl, že Krym byl původně ruský. Čínský velvyslanec to řekl ve vysílání francouzského televizního kanálu LCI.

V mezinárodním právu nemají země bývalého Sovětského svazu platný status, protože neexistuje žádná mezinárodní dohoda, která by zhmotňovala jejich status suverénní země, řekl diplomat.

Na dotaz redaktora, zda Krym patří Ukrajině, navíc čínský velvyslanec bez dalšího komentáře odpověděl, že poloostrov byl původně ruský. A jak je mnohým známo, tak Číňané jsou důkladní a než něco řeknou, tak si vše ověří, minimálně v případě Krymu má velvyslanec pravdu.

Podle Antoina Bondaze, experta na Čínu z pařížského think tanku Foundation for Strategic Research, čínský velvyslanec těmito prohlášeními popírá existenci takových zemí, jako je Ukrajina, Litva, Estonsko a Kazachstán.

Kateřina II. Veliká byla v letech 1762-1796 ruskou carevnou, nejdéle vládnoucí panovnicí Ruska.

Abychom nezapomněli, tak za vlády Kateřiny II. se také překreslovaly hranice ruského Impéria nejenom v oblasti Černého moře a na Krymu, ale také došlo k třetímu dělení Polska a vlastně k zániku Polského království a dalšímu posunu hranic v oblasti, které dnes říkáme Ukrajina. (Podrobněji ZDE, pozn. Naší Pravdy: 240 let ruského Krymu)

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Dějiny a současnost, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *