Zakázané pesticidy z EU se vyvážejí na brazilské farmy dodávající produkty společnosti Nestlé

Vyšetřování společností Lighthouse Reports a Repórter Brasil zjistilo, že brazilské farmy dodávající produkty společnosti Nestlé dostávaly z EU zakázané pesticidy spojené s rakovinou.

Tyto pesticidy bylo zakázáno používat v EU, protože jsou spojovány s rakovinou, reprodukčními problémy a neurodegenerativními onemocněními, ale místo toho jsou tisíce tun těchto chemikálií dodávány na mezinárodní trh s cukrem v Brazílii.

Z dokumentů brazilského ministerstva zemědělství vyplývá, že fungicid na bázi zakázané chemické látky epoxikonazol, vyráběný německou chemickou společností BASF, byl používán na dvou cukrových plantážích, které dodávají produkty společnosti Nestlé – jednou z nich je obří brazilská cukrovarnická společnost Copersucar, která v roce 2020 prodala do Evropy cukr za 1 miliardu eur. Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) klasifikovala epoxikonazol jako podezřelý karcinogen.

Brazilská cukrová plantáž Usina Atena je vyšetřována v důsledku stížnosti na zdravotní účinky chemických látek používaných na farmě, po jejímž vyřízení ministerstvo spravedlnosti zjistilo, že byl používán fungicid Priori Xtra od švýcarské společnosti Syngenta, který obsahuje zakázaný cyprokonazol.

Zvláštní zpravodaj OSN pro toxické látky a lidská práva Marcos Orellana označil pokračující vývoz za „odpornou praxi“ a vyzval EU, aby prosadila úplný zákaz těchto chemických látek.

CropLife International, zástupce agrochemických společností včetně BASF, Bayer a Syngenta, uvedl, že „platná registrace použití“ se vztahuje na účinné látky v „několika zemích OECD.“ Dodává:

Neregistrace nebo zrušení registrace v Evropské unii automaticky neznamená, že výrobek nelze používat v jiné zemi. Pesticidy nejsou automaticky ‚nebezpečnější‘ nebo ‚méně potřebné‘, protože nejsou v Evropě povoleny.

Společnosti Bayer a BASF v reakci na to stojí za svým slovem, že všechny jejich výrobky jsou bezpečné pro životní prostředí a člověka.

Mluvčí společnosti Nestlé uvedl, že standard odpovědného získávání produktů společnosti Nestlé musí splňovat všichni dodavatelé: „Nadále pečlivě sledujeme vývoj právních předpisů všude, kde působíme, abychom zajistili jejich plnou shodu u všech našich výrobků. Společnost Nestlé se neúčastní kampaně proti zákazu vývozu pesticidů a účinných látek zakázaných v EU.“

Úředníci orgánu EU odpovědného za regulaci pesticidů, DGSante, prohlásili, že vývoz zakázaných pesticidů bude projednán v souladu se strategií pro udržitelnost v oblasti chemických látek, ale nebyl stanoven žádný časový plán realizace.

ZDROJ (překlad)


Pozn. Naší Pravdy: Ono je to s tou chemií v naší stravě asi jako s tzv. bojem s CO2 ve vzduchu. Tedy ve stylu pro smítko břevno v oku nevidí. Takto Evropská unie se zbavuje použitých pneumatik – vyveze je do Afriky a tam je pálí na volném prostranství, avšak v EU se brzy zakáže topit dřevem v kamnech:

Příspěvek byl publikován v rubrice Ekologie, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *