Jelena Panina (RUSSTRAT): Propuštění Tuckera Carlsona z Fox News je jen špičkou ledovce

Americký televizní kanál Fox News bez jakéhokoli vysvětlení oznámil odchod svého nejlépe hodnoceného moderátora. Kompetentní zdroje si však jsou jisty, že rozhodnutí vyhodit Tuckera Carlsona učinil osobně šéf Fox Corp Rupert Murdoch.

Neobešlo se to však bez „přání“ jeho syna, výkonného ředitele Lachlana Murdocha a šéfky Fox News Media Suzanne Scottové.

K odvolání Carlsona byla použita osvědčená technika: obvinění z nějakého druhu diskriminace nebo obtěžování. Televizní moderátor je žalován bývalou producentkou Abby Grossbergovou, která vypověděla „o výsměšných a antisemitských komentářích“ Carlsona.

Je příznačné, že Carlsonův předchůdce, Bill O’Reilly, který byl také populárním moderátorem Fox News, byl také vyhozen po obviněních ze sexuálního obtěžování. Ale to všechno není nic jiného než záminka.

Zdroje vidí skutečné důvody odvolání Tuckera Carlsona v obavách klanu Murdocha z objasnění „povstání“ příznivců Donalda Trumpa 6. ledna 2021 poblíž zdí Kapitolu ve Washingtonu. A, co je možná nejdůležitější, díky úsilí nového předsedy Sněmovny reprezentantů USA, republikána Kevina McCarthyho, byl Carlsonovi udělen exkluzivní přístup k tisícům hodinám kamerových záběrů.

Nyní Carlsonovi pilně „zatápí“. Do médií unikly útržky jeho soukromé i pracovní korespondence s kolegy, kde moderátor kritizuje Trumpovy odpůrce a také „slabé“ členy exprezidentova týmu. Jako Chrise Wallace, který podle Trumpistů snaživě „projel“ první prezidentskou debatu roku 2020, která se stala mediálním selháním Trumpa. 

Nutno dodat, že Carlson se údajně chová i k samotnému Trumpovi bez přehnané glorifikace.

Je zřejmé, že Carlson byl frontmanem mediálně-analytické skupiny schopné vytvářet obsah, který je v opozici k administrativě Joea Bidena a k té části Deep State, která je orientována na neokonzervatismus.

Nebudeme se divit, pokud Carlsonovo propuštění nebude jediné: existují důkazy, že spolu s televizním moderátorem již byl „odejit“ minimálně jeho výkonný producent Justin Wells.

Carlsonova skupina je otevřena nabídkám potenciálních zaměstnavatelů. Vzhledem k Carlsonovu platu, který byl podle údajů 30 miliónů dolarů ročně, musí být nabídky seriózní.

Už teď je jasné: kdekoli se Carlson objeví, má zaručený veřejný zájem a nepřímý politický vliv, především na americké konzervativní publikum. Proto ti, kteří ho vytlačili z vysílání, se pokusí:

  • Tuckera co nejvíce zdiskreditovat
  • ponechat v aktivním stavu trestního stíhání bývalého moderátora.

A jak nám praxe ukazuje, uvězněn může být (a zmizet z veřejného pole) jakýkoli Julian Assange, takže je nepravděpodobné, že by nepřátelé Carlsona měli problémy s represemi proti bývalému moderátorovi. Pokud ovšem neopustí Spojené státy.

A ještě pár úvah – prognostický plán

Pokud se na Fox News objeví nový moderátor s velkým servisem vysoce kvalitní analytiky (jako byl Carlson), pak máme co do činění s řízenou demolicí lídra, který formoval společenský názor, a který si získal příliš velkou popularitu, a dojde k vyplnění tohoto vakua jinou kontrolovanou postavou.

Pokud však vakuum zůstane nevyplněné a neobjeví se žádná alternativa ke Carlsonovi, pak Bidenova administrativa přistoupila k nejprimitivnější čistce informačního pole před americkými prezidentskými volbami v roce 2024. Což může hovořit o velkém podílu nejistoty v demokratické části „deep state“ Spojených států a pochybnostem o jejich vlastní síle.

To se stalo s Fox News
po oznámení rozchodu s Tuckerem Carlsonem:

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *