Emisní povolenky zdražují a vláda zase jen čumí, říká Šnobr

Energetický expert a minoritní akcionář ČEZu Michal Šnobr zkritizoval záměry polostátního energetického gigantu i vlády a vyřkl podezření, že v ČEZu chtějí prodat uhelné elektrárny za hubičku, aby vydělávaly někomu jinému.

Emisní povolenky se zdražují. Podle hlavního ekonoma skupiny ČEZ Pavla Řežábka to znamená, že již od roku 2026 budou uhelné elektrárny nerentabilní. Tvrdí, že se v ČR musí postavit fotovoltaika, větrné a plynové zdroje, aby se překlenulo období, než budou dostavěny další jaderné zdroje.

S tím však nesouhlasí minoritní akcionář Michal Šnobr. Podle něj jsou tato slova scestná a nelze kvůli současným cenám počítat s tím, že výroba bude ztrátová. A má podezření, že v ČEZ chtějí prodat uhelné elektrárny za hubičku, aby vydělávaly někomu jinému. Nová vláda zase jen čumí, varoval Michal Šnobr.

Jak uvedly minulý týden Hospodářské noviny, konec uhlí jako rentabilního zdroje energie může nastat mnohem dříve než ve třicátých letech. Energetická krize prý polevuje a věci se vrací do starých kolejí, nárůst používání uhlí je dle článku jen dočasný.

Je řada bodů, které mohou pro dekarbonizaci znamenat významné urychlení, a to je ekonomika stávajících uhelných zdrojů. Při současných cenách povolenky a elektřiny se dostáváme do bodu, kdy se klasické elektrárny přestanou vyplácet výrazně dříve než v roce 2033, jak říká politické rozhodnutí, prohlásil člen představenstva a ředitel divize klasické a obnovitelné energetiky společnosti ČEZ Jan Kalina.

Hlavní ekonom skupiny ČEZ Pavel Řežábek očekává u hnědého uhlí vysokou ziskovost až do roku 2024. Ale zisk srazí cena povolenky. V roce 2024 bude 98 eur, v roce 2025 pak 103 eur za tunu zplodin a v roce 2026 107 eur.

Na rok 2024 máme fakt prima marži, naši akcionáři musejí mít radost. Na rok 2026 už ale zbude jen šest eur na megawatthodinu. A uhelná elektrárna potřebuje spíš 30 eur, aby se zaplatila. Musí zaplatit uhlí, zaměstnance, údržbu. Toto indikuje, že k odstavení uhelných elektráren může trh dospět mnohem dříve, míní hlavní ekonom.

Tento trend by ovšem mohlo zvrátit zlevnění povolenek nebo opětovné zdražení elektřiny. Zlevnění povolenek se však u současného europarlamentu nedá příliš očekávat a podle HN se nepředpokládá ani velký nárůst ceny plynu, což by ovlivnilo cenu elektřiny. Nicméně podle analýzy ČEPS hrozí při příliš rychlém konci uhelných elektráren nedostatek elektřiny. (Pozn. Naší Pravdy: z uvedeného plyne zásadní věc. Buď z EU jako republika zavčas vystoupíme, anebo nás tato černá díra doslova sešrotuje.)

Plán ČEZ na třicátá léta je, že v druhé polovině začnou fungovat jaderné zdroje. Jestli si chce tato země udržet nějakou energetickou soběstačnost v počátku třicátých let, tak potřebuje postavit fotovoltaiku, vítr a plynové zdroje, aby mohla balancovat výrobu, varoval Řežábek.

K těmto závěrům ze strany ČEZ je však kritický její akcionář Michal Šnobr a  označuje je za selhání:

Špatné dopočty, špatný předpoklad a hloupý závěr. Copak jde hodnotit ziskovost ČEZ uhelek na základě ceny současného kontraktu na elektřinu pro 2025? ČEZ snad prodá letos celou svou výrobu na 2025 za 110 EUR?

Aktuálně má ČEZ na rok 2025 prodáno 21 % své produkce, a to za průměr 128 EUR/MWh. Myslím, že v roce 2024 bude zbytek té elektřiny prodávat podstatně dráž (130–160 EUR/MWh), a to z jediného důvodu. Výkon těchto elektráren bude potřeba, a to v celém regionu! To ve skupině ČEZ nechápete ani základy? dodal ještě na svém twitterovém účtu Šnobr. 

Šnobr také kritizoval ČEZ i za plány na rozvoj jaderné energetiky, protože ceny jsou podle jeho názoru zřejmě podstřelené. A také napsal něco o zamlčování klíčových informací.

„Když Skupina ČEZ začne ‚produkovat‘ podobné prezentace záměrně ochuzené o klíčové info, a k tomu vedení nesmyslně rychle odepisovat uhelky navzdory jejich nezbytnosti, vždy to znamenalo jediné: Chystá se podraz na akcionáře, aneb Počerady. Asi už se ujistili, že i tato vláda trpí slepotou!“ napsal dále Šnobr a dodal, že vždy chvilku trvá, než ‚nové‘ politiky a jejich nastrčené chlebíčkáře pochytají do neodolatelných sítí a vysvětlí jim, že bez nich to nepůjde.

Ještě vysvětlil, co znamená odepsat:

Odepisovat jsem myslel jako pokus je označit za bezcenné a nikoli účetně. To co proběhlo s Počerady. Odevzdali nejen elektrárnu, ale i strategické sitě pro SMR skoro zadarmo a nový majitel nyní vydělává miliardy. Místo toho, aby je z ČEZ vykopali, tak nová vláda zase jen čumí!

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Energetika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *