Erik Best: Sebevědomé zabavování majetku

Vláda Petra Fialy včera s odvoláním na český Magnitského zákon zařadila na vnitrostátní sankční seznam moskevského patriarchu Kirilla, jehož světské jméno je Vladimir Michajlovič Gunďajev.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, jenž tento krok navrhl, na tiskové konferenci po jednání vlády prohlásil, že je rád, že se Česko vrací k sebevědomé zahraniční politice, která staví lidská práva na první místo. Ve svém tiskovém prohlášení později uvedl, že:

Gunďajev na sankční seznam patří, a to právě proto, že víru nelze zneužívat k ospravedlnění zvěrstev, kterých se ruští vojáci na Ukrajině dopouštějí. Vzhledem k častým veřejným výstupům této osoby jsou všechny informace dostupné ve veřejných zdrojích. Mohu vás ujistit, že důkazní balík má přes sto stran.

Česká republika tak zašla dál než Evropská unie, co se zabavování (v principu, byť ne fakticky) osobního majetku týče, aniž by předložila konkrétní usvědčující materiál. Jedná se o přelomové rozhodnutí, které potvrzuje, že Česká republika je evropským lídrem v oblasti prosazování lidských práv.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *