Marek Řezanka: Co vyvolává ve společnosti silné znepokojení…

Tak nám v České republice policie zahájila stíhání ve více než sedmi desítkách případů takzvaných dezinformací. Co si máme pod pojmem dezinformace představit? Třeba vysílání České televize, kdy nám bylo vštěpováno, že Rusové ostřelují elektrárnu pod vlastní kontrolou?

Nebo když premiér Fiala nazývá oficiální datové výstupy týkající se růstu cen plynu v České republice matením veřejnosti a podlamuje důvěru veřejnosti v nezávislé instituce? Nebo když prezident Pavel zcela v rozporu s realitou dehonestoval protivládní demonstranty výrokem: „Na čepici si dají ruskou trikoloru a vykřikují hesla, že je potřeba, aby k nám Vladimir Putin přišel udělat pořádek, takové lidi nemůžete brát úplně vážně…“ Nabízelo by se to, ale není tomu tak. Souzeni jsou jiní.

Aktivista Ladislav Vrabel

Ladislav Vrabel si vyslechl čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl. Za co? Za údajné šíření poplašné zprávy. Jeho výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku a následném ruském útoku na ČR, byly podle soudce Lukáše Svrčka schopné vyvolat v části společnosti obavy a znepokojení. Aha – takže souzen má být každý, kdo vyvolává v lidech pocit znepokojení? To aby se začala třást celá Fialova vláda – a to v základech.

Pojďme si Vrabelův výrok z listopadu 2022 rozebrat:

Naše vláda velice jasně říká, s kým budeme ve válce. Naše vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi ze stíhaček… Jestli tohle naše vláda udělá, tak ruská strana ten útok bude opětovat a pošle jaderné hlavice na Českou republiku. Takže jestli vám nedochází, o co se snaží paní ministryně Jana Černochová, a nechává vás to klidnými sedět na židli, tak seďte na gauči a užijte si posledních pár měsíců života.

Tento výrok nelze posuzovat jako vědeckou analýzu. Tyto ambice jeho autor nemá a neměl. Na první pohled jde o rozčilené zkratkovité vyjádření člověka, který má strach – a jenž chce druhé burcovat z letargie. Na to by měl mít v demokratické společnosti právo.

Nyní se zaměřme na fakticitu jeho vyjádření: Hodlá Česká republika kupovat americké letouny F35? V červenci 2022 proběhla médii zpráva, že kabinet Petra Fialy o letouny F35 jeví vážný zájem.

Co k letounům F35 napsala S. Cohenová?

Atomové ambice F-35 jsou součástí plánu jaderné modernizace země – jen v letech 2021 až 2030 má tento projekt stát 634 miliard dolarů.

(Viz Rachel S. Cohen, The F-35 is one step closer to carrying nuclear bombs. What’s next?, 27.10.2021)

Odhodlání Fialovy vlády dodávat Ukrajině jakékoli zbraně, jimiž bude disponovat, není žádným tajemstvím. Bude-li mít F35, dodá i tyto letouny, což vzhledem k výše popsanému může být opravdu veliký problém.

Takže se vraťme ke zkratkovitému výroku Ladislava Vrabela. Nelze ho brát doslovně – ale rozhodně ho není možné odsoudit jako naprosto lživý, což by měl uznat i soudce Svrček. Obsahuje celou řadu momentů, kterým by se měly věnovat hlubší vědecké analýzy, a to dříve, než dojde k nákupu letounů F35. To, že je pan Vrabel souzen za něco, co má k pravdě rozhodně blíže než Fialův výrok, že „Česká republika je s Ruskem ve válce“, je z mého pohledu nepřijatelné. Přitom opakované vládní tvrzení, že je Česká republika s Ruskem ve válce (což není a co premiér vysvětluje jako metaforu) vyvolává dle mého v české společnosti mnohem větší obavy a znepokojení – a to již proto, že tuto „metaforu“ ze svých úst vypouštějí nejvyšší ústavní činitelé naší země – a v žádném případě nejsou souzeni. U pana Vrabela však jeho slova za metaforu považována nejsou, což je mimochodem učebnicový příklad aplikace dvojího metru.  

Pan Vrabel reagoval mimo jiné právě na tento veřejnosti stále podsouvaný obrat, který odporuje realitě. Česká republika Rusku válku nevyhlásila – a ani Rusko nevyhlásilo válku České republice. Tečka. Česká republika tedy není s Ruskem ve válce. Kdo říká opak, šíří poplašnou zprávu.

V listopadu 2022 pronesla ministryně obrany Černochová hrůzostrašnou větu, že „Ruský útok nesmí zůstat bez odezvy.“ Přitom raketu na polské území odpálila armáda ukrajinská, nikoli ruská – oficiálně omylem. Paní Černochová ale na žádné vyšetřování incidentu nečekala – a rovnou mluvila. Souzena však není ona – ale před soudem se zpovídá pan Vrabel.

Dostáváme se do bodu, kdy cokoli protivládního získává bez ohledu na fakticitu nálepku „dezinformace“. Petr Fiala se nechal slyšet, že: Extrémismus a populismus, který jsme společně porazili ve volbách, totiž nikam nezmizel. Naopak, vlivem současných krizí je ještě troufalejší a jeho nebezpečnost stále stoupá. Ten, který dnes lidem bezostyšně nabízí nerealistické, škodlivé, ale líbivé a jednoduché odpovědi, ten je v jistém smyslu ve výhodě, před námi, kteří si naplno uvědomujeme tíhu odpovědnosti politika v demokratické zemi. A v diskuzi a v racionálním hledání toho správného řešení se snažíme nabídnout tu správnou cestu pro tuto zemi.

Jinými slovy: Pravda je na straně Fialova kabinetu – a opozice tím, že ho kritizuje, „šíří dezinformace“, „rozděluje společnost“ a „ohrožuje demokracii.“ Co to člověku jen připomíná? Dobu, která rovněž nesnesla odlišné názory od oficiálních. Lišila se ovšem cenami plynu.

Pokládám za naprosto neúnosné, abychom tolerovali novodobé politické procesy, které lidem zakazují myslet jinak, než to nakazuje vláda. Proti tomu je naopak nutné se vzbouřit.


Co nesedí?

Fiala už ruské šváby
vidí nejspíš všude.
Své signály nezeslabí,
chystá nový úder.

Vadí mu i statistika,
tak bojuje s čísly.
Vadí mu, kdo pravdu říká,
nejvíc ten, kdo myslí.

Zpochybňuje různá data,
že prý, zda-li sedí.
Jeho vláda je prý svatá,
dodá v odpovědi.

V čem je tady hlavní malér?
Ať každý z vás hádá:
Čísla sedí dokonale.
Co nesedí? Vláda…

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *