Británie začala dodávat Ukrajině munici s ochuzeným uranem

Velká Británie již začala zásobovat Ukrajinu municí s ochuzeným uranem, potvrdil James Stephen Heappey, státní ministr ozbrojených sil, s tím, že britská armáda se ani nebude pokoušet vysledovat, kde se tyto zbraně používají.

Státní ministr ozbrojených sil Velké Británie James Stephen Heappey

V odpovědi na otázky skotského poslance Kennyho McCaskilla Heappey potvrdil, že tato munice určená pro britské tanky „Challenger 2“ již dorazila na Ukrajinu, přičemž odmítl sdělit, o jaké množství se přesně jedná.

Tisíce raket

Poslali jsme tisíce raket pro tanky „Challenger 2″, včetně munice s ochuzeným uranem, řekl Heappey a poznamenal, že tato munice je nyní pod kontrolou ukrajinské armády. Ministr řekl:

Ministerstvo obrany Spojeného království nebude monitorovat místa, kde se používá munice s ochuzeným uranem. Splnili jsme ukrajinské požadavky a nemáme žádnou povinnost pomáhat při čištění kontaminované oblasti.

Heappey tvrdí, že tato munice představuje malé zdravotní riziko, s odkazem na studii britských válečných veteránů z roku 2007. Nedávný výzkum však ukazuje, že riziko představuje. Spojené státy tuto munici masivně používaly ve dvou válkách v Iráku. V těchto regionech později prudce vzrostl počet dětí narozených s vadami.

Na ruské straně jako první na zásilku této munice na Ukrajinu reagovalo Velvyslanectví Ruské federace v Londýně:

Tento krok dokazuje bezohlednou politiku Západu vůči Ukrajině. To povede k eskalaci. Západ dělá z Ukrajiny jadernou skládku.

Andrej Mlakar, vojenský expert televize Kurir, říká, že posílání munice s ochuzeným uranem je krokem k eskalaci konfliktu, který se může ubírat nebezpečným směrem:

Tuto munici používají výhradně a pouze západní tanky, které Ukrajina obdržela od spojenců, a používá se k proražení pancíře na velké vzdálenosti, přes dva kilometry. Jde o jádro střely vyrobené z ochuzeného uranu, které při proražení pancíře uvolňuje velké množství tepla.

Po zásahu je tato nebezpečná látka rozprášena do okolí zničeného tanku. Používání této munice má především psychický nátlak na posádky ruských tanků. Oficiální Moskva bude použití této munice chápat jako překročení dvojité červené čáry. Jde o krok k další eskalaci a možné ruské hrozbě Velké Británii jadernou odvetou.

Krok k pokračování války

Na druhou stranu vojenský analytik Aleksandar Radić pochybuje, že dojde k eskalaci konfliktu, ale pouze k jeho pokračování:

Je to bojový kit určený pro tanky „Challenger 2“ a k tankům byla dodána munice a to je nyní fakt. Neočekávám radikální reakci z ruské strany. Ruská armáda je ve válce a bude mít příležitost tyto tanky zničit. Toto je krok k pokračování války, protože ať se v ofenzivě stane cokoliv, neexistují žádné náznaky, že by došlo k obratu.

Pozn. Naší Pravdy: Aleksandar Radić říká pravdu, protože ruská elita s rodinami má v Londýně v bankách uloženy miliardy dolarů. Nebude tedy bojovat proti dolarovým spojencům. Toky peněz určují dnešní morálku, ne ideologie vyššího principu mravního.

Si Ťin-pching: Vyjednávání je jediná cesta z války!

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij na Twitteru oznámil, že měl telefonický rozhovor s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Řeč je o rozhovoru, o který Ukrajina žádá už delší dobu a spekuluje se o něm od návštěvy Si Ťin-pchinga v Moskvě minulý měsíc.

Měl jsem dlouhý a důležitý telefonický rozhovor s prezidentem Si Ťin-pchingem. Věřím, že toto pozvání, stejně jako jmenování ukrajinského velvyslance v Číně, dá silný impuls rozvoji našich bilaterálních vztahů.

Čínská strana zdůraznila, že rozhovor iniciovala Ukrajina

Čínská státní televize CCTV potvrdila, že oba vůdci spolu telefonovali. Během rozhovoru Si Ťin-pching Zelenskému řekl, že „rozhovory a jednání jsou jedinou cestou z války, uvádí CCTV. V jaderné válce nejsou žádní vítězové. Všechny strany by měly zůstat klidné a zdrženlivé při řešení jaderné otázky, řekl Si. Uvedl také, že Čína je ochotna nadále poskytovat humanitární pomoc Ukrajině. Oficiální Peking tvrdí, že je neutrální, pokud jde o válku. Čínský prezident se od začátku konfliktu sešel s Vladimirem Putinem dvakrát. Z Pekingu bylo dále oznámeno, že Čína vyšle na Ukrajinu zvláštního vládního vyslance.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *