List Čaputovej, Hegerovi a Naďovi v súvislosti so streľbou v Donecku: Z úlomkov vyplýva, že ide o slovenské výrobky

Predseda Slovensko-ruskej spoločnosti Dr. Ján Čarnogurský st. doručil do podateľne prezidentskej kancelárie list, ktorý zároveň zaslal poverenému premiérovi Eduardovi Hegerovi a poverenému ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi. List zverejňujeme v plnom znení.

Dr. Ján Čarnogurský a prezidentka Zuzana Čaputová

Vážená pani prezidentka, vážený pán predseda vlády, vážený pán minister,

v sobotu 29. apríla v ranných hodinách dopadli v meste Doneck granáty, prípadne rakety, vystrelené z územia ovládaného ukrajinskou armádou na civilnú štvrť. Jeden zásah dopadol na civilný autobus mestskej dopravy a usmrtil v ňom všetkých 6 cestujúcich, z nich jedno dieťa. Ďalší zásah dopadol do civilnej nemocnice a usmrtil v nej dve osoby. Ďalšie osoby boli zranené. Toľko je zatiaľ o obetiach známe.

Z úlomkov granátov, resp. rakiet vyplýva, že ide o slovenské výrobky. Tieto slovenské výrobky boli dodané Ukrajine bez výhrady, že ich nemožno použiť na obce a mestá, kde žijú civilné osoby (non­ kombatanti).

Streľbou v Donecku bol spáchaný vojnový zločin. Za uvedený zločin nesú zodpovednosť aj osoby, ktoré umožnili jeho spáchanie dodávkou použitého streliva bez dostatočných záruk, že nebude použité na území, kde žijú civilné osoby. Rovnako osoby, ktoré umožnili dodávku a nevyužili právomoc na zamedzenie dodávky, ktorú im dáva zákon.

Zodpovednosť bude vyvodená, akonáhle to okolnosti umožnia. 

JUDr. Ján Čarnogurský
predseda Slovensko·ruskej spoločnosti

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *