Marek Řezanka: Co zpráva o extremismu nepodchycuje…

Kabinet Petra Fialy schválil zprávu o extremismu a „předsudečné nenávisti“ v České republice za rok 2022. Skupina lidí nespokojených s vládou a situací v ČR je podle resortu vnitra „silně ovlivněna konspiračními teoriemi a představuje snadno manipulovatelný cíl pro extremistické a xenofobní politiky, případně pro hybridní působení cizí moci“.

Podle ministerstva vnitra je dokonce potenciálem pro ohrožení demokratických základů v České republice. Policie loni stíhala za činy s údajně nenávistným podtextem 73 osob, přičemž 61 lidí bylo odsouzeno.

Pojďme se společně pozastavit nad tím, co ve zmíněné zprávě jaksi chybí – a co by tam podle mého přesvědčení zmíněno být mělo. Nikde si v této zprávě nepřečteme nic o znepokojivých tendencích týkajících se bagatelizace propagace nacistických symbolů, jakými jsou vlčí hák či černé slunce – ani o Bandera party v Plzni, kdy jméno válečného zločince v názvu této akce evidentně nevadilo.

Rovněž se v ní nedočteme nic o alarmujícím trendu, kdy je části občanům povoleno udávat jinou skupinu občanů – a to pouze na základě jejich názorů. Jako příklad extrémního projevu v rozporu s demokratickými principy uvedu soudní proces s učitelkou Martinou Bednářovou, které je de facto souzena za to, že učila děti přemýšlet jinak, než to předepisuje stávající vláda, ale i různé nevládní organizace a tzv. think-tanky.

Bavíme-li se o „předsudečné nenávisti“, jak to, že nejsou stíháni lidé, kteří veřejně schvalovali upalování (V. Bartuška), vyzývali k podřezání a spálení politických odpůrců (M. Lang) či útočili verbálně na své spoluobčany a vytvářeli tak atmosféru zášti (P. Novotný), který názorové odpůrce zve „ruskými kolaboranty“ – a dodává, že by je věšel?

V květnu 2002 vyzýval k násilí na veřejných sítích jistý Michal Dlouhý. Ten publikoval na Twitteru dne 3. května příspěvek, který otevřeně vybízí k vraždám politiků. Samozřejmě ne těch vládních, ale opozičních:

Kurnik, lidi, pojďme se už s těma proruskejma kurvama vypořádat. Potkáš Andreje Babiše … odděláš ho. Potkáš Jaroslava Foldynu … popravíš ho. Potkáš Tomia Okamuru … odflákneš ho. Potkáš Kateřinu Konečnou … zabiješ ji. Bez keců, bez soudů, prostě pro jejich morální kriplovství. Pojďme do toho!

Upozorňuji, že podobných výzev k likvidaci „dezolátů“, tedy kohokoli, kdo nesouhlasí s vládou, na veřejných sítích v roce 2023 přibylo, což pokládám za krajně nebezpečný trend. O to nebezpečnější, že toto jednání není evidentně postihováno – a naopak je přehlíženo. Je pochopitelné, že toto přehlížení šíření nenávisti u jedněch za současného stíhání nenávisti u druhých vede k radikalizaci celé společnosti, kdy vzájemná zášť „dezolátů“ a „libtardů“ narůstá a prohlubuje se. Za tuto situaci je ale přímo zodpovědná vláda Petra Fialy, neboť kriminalizuje jiné než oficiální smýšlení a svobodný projev.

Čím dál víc lidí se bojí sdělit, co si myslí. Bojí se postihů v zaměstnání, ale nově i trestního stíhání. Tomu z řad opozice čelí například J. Skála, L. Vrabel či T. Čermák. Tyto procesy mají odradit a zastrašit řadové občany – neboť když vidí, že jsou souzeni i jejich političtí lídři, jakou šanci mají asi oni sami?

Na jednu stranu jsou zde lidé popotahováni za dezinformace (údajné lži), na straně druhé premiérovi republiky prochází lež o tom, že jsme ve válce s Ruskem jako nevinná metafora. Forum 24, které téměř zásadně nepracuje s fakty, ale své články staví na štvavých kampaních a nepodložených pomluvách – za vše uvedu nehorázný článek Johany Hovorkové, nazvaný: „Fašisti z Václaváku nejsou silní. Bát se jich musí jen dva lidé“ z 16.4.2023 – by muselo za šíření předsudečné nenávisti komplet dřepět v base, až by zčernalo. Jednomu je dovoleno vše – druhý je okřikován za nic. Přesně tento mechanismus je nejrychlejším spouštěčem radikalizace. Když totiž vidíte, že spravedlnost nefunguje, přestáváte být konformním.

K radikalizaci společnosti přispívá rovněž snaha umlčet odborníky z řad opozice. Zmíním dvě jména: Petr Drulák a Miroslav Ševčík. Prvně jmenovaný byl v lednu 2023 propuštěn z postu seniorního výzkumníka v Ústavu mezinárodních vztahů. Druhý pak čelí snahám rektora Vysoké školy ekonomické, Petra Dvořáka, o odvolání z pozice děkana. Jen proto, že se objevil na protivládní demonstraci.

Útok na svobodu projevu již nemůže být hmatatelnější. Kabinet Petra Fialy se řídí heslem: Je proti nám, kdo není s námi – a takového člověka se snaží totálně odstavit z rozhodovacích funkcí. Ani tento vládní extremismus ovšem není ve zprávě podchycen.

Velmi důležitým aspektem, který vede k rozdělování a radikalizaci společnosti, je snaha rádoby elit hrát si na „všeználky“ a bagatelizovat hrozby jako projev „dezolátství“. Tohoto se dopouští například D. Drábová, která v rozporu s fakty tvrdí, že ukrajinská mouka je nezávadná. Na Slovensku přitom další test odhalil opak (výskyt pesticidu chlorpyrifosu). Dana Drábová uveřejnila 27. 4. 2023 na Twitteru následující status: „Ukrajinská pšenice je v pořádku. Toxické jsou leda bláboly, kterými pár nešťastníků přičinlivě kontaminuje sociální sítě.“ Pokud ukrajinské obilí neobsahuje jaderné záření, jsem přesvědčen, že Daně Drábové nepřísluší hodnotit jeho toxicitu, neboť to není její obor. O Džamile Stehlíkové a jejích vulgárních rozborech na dálku snad ani nemá cenu více pojednávat.

O exprezidentovi republiky bylo dovoleno hovořit jako o „pochcané mrtvole“ (primář Martin Straka), o prezidentovi Pavlovi se pomalu nesmí říct ani to, že je to Pávek (odkaz na jeho minulost). Jan Čížek pak musel na policii vysvětlovat, jak že to myslel, když napsal: „Petr Pavel je bezesporu krásný chlap. Má hezký vous. Sluší mu sako. To bezesporu. Problém je, že vše, co chce, je proti zájmům naší země.“

Analýza, kterou na základě zadání Rady ČT vypracoval mediální expert profesor Jan Jirák se svým týmem, uvádí, že hlavní předvolební prezidentské debaty České televize nebyly nestranné, a ve finálním duelu moderátor Martin Řezníček jasně nadržoval kandidátu Petrovi Pavlovi. To je přece zásadní pochybení média, které má být veřejnoprávním.

Týdeník The Spectator si všiml, že v České republice dochází k významnému omezení svobody slova a ke kriminalizaci názorů. Nyní si tedy jednotlivé střípky poskládejme:

  • 1) Vláda Petra Fialy prosazuje cenzuru a udávání za názory.
  • 2) Mainstreamová média straní vládě a Petrovi Pavlovi.
  • 3) Soudy stíhají jen nenávistné projevy proti vládě. Šíří-li nenávist vládní zastánce, odchází většinou od soudu bez trestu či není souzen vůbec.
  • 4) Občané, kteří s vládou nesouhlasí a hodlají demonstrovat, jsou nálepkováni jako „dezoláti“ či přímo „fašisti“.
  • 5) Čím dál více ve veřejném sektoru zaznívá, že ochrana demokracie znamená ochranu Fialovy vlády – a že jakákoli změna by vedla ke „katastrofě“. Jinými slovy, že Fialův kabinet má vládnout na věky věků – a opozice musí být zničena. Cokoli je vládní, je automaticky demokratické – a jakákoli kritika vlády je okamžitě zařazena pod nálepku „ruská propaganda“.

Zpráva o extremismu by přitom měla lapidárně konstatovat jediné:

Nejhorší extremistickou silou v České republice je kabinet Petra Fialy. Společnost radikalizuje svou nezodpovědnou finanční politikou, kdy dluh roste astronomicky a v rekordním čase, a svou energetickou politikou, kdy lidé nemají z čeho platit předražené energie – a premiér má tu drzost, že obviňuje Eurostat ze špatných údajů. Kabinet Petra Fialy radikalizuje českou společnost, neboť nechává podezřelého v kauze Dozimetr, aby si na své přišel i při prodeji pošt (například v Jindřišské ulici v Praze). Radikalizuje ji tím, že dovolí podezřelému v kauze Taxis, aby prosazoval Green Deal, aniž je k tomuto projektu přípustná diskuse. Radikalizuje ji tvrzením, že Česká republika je ve válce s Ruskem. Radikalizuje ji tím, že ministerstvo práce a sociálních věcí umožnilo podvody a rozkradení milionů korun určených na příspěvky na děti, humanitární dávky nebo příspěvky na Ukrajince. Radikalizuje ji tím, že ministr zdravotnictví nedokáže zajistit dostatek léků, a hned po operaci by hnal pacienta domů, ale zato má jasno, že: „Smlouva o obranné spolupráci s USA zajistí Česku lepší bezpečnost a upevní naši roli v NATO“ (Vlastimil Válek, Twitter, 26.4.2023). Radikalizuje ji právě snahou odevzdat zbytky naší suverenity pod patronaci USA. Radikalizuje ji tím, že na indexu nejvysmívanějších slov se objevil mír – tedy pro mě nejcennější z lidských hodnot (která evidentně nespadá do oboru takzvaných hodnot evropských či západních).

Bohužel tato fakta žádná zpráva zabývající se extremismem nepřináší. To vysvětluje, proč „boj proti extremismu“ je de facto bojem za hluboce rozdělenou a extrémně nenávistnou společnost, která spěje, metaforicky myšleno, k výbuchu.


Jasný radikál

Jak že se pozná strašný extremista?
Že žádá mír a nechce eskalaci:
Opět by na kříž přibili i Krista.
Opět se Temno v naší zemi vrací…

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *