Evropská unie radí a vyhrožuje

Gruzie by si měla dát pozor na obcházení protiruských sankcí, napsal zástupce zahraniční služby EU Peter Stano, Tbilisi by podle rady Bruselu mělo zavést sankce na ruský letecký sektor. V případě Srbska potom Evropský parlament vyhrožuje, že rozhovory o vstupu Srbska do EU by měly pokračovat pouze v případě, že Bělehrad přistoupí na sankce proti Rusku.

Stano ve svém komentáři připomněl Gruzii status kandidáta členství v Evropské unii. „Nepovolujeme lety z Ruska, do Ruska a přes Rusko. EU vyzývá Gruzii, která se chce stát kandidátskou zemí EU, aby se k těmto sankcím připojila, a to i v oblasti letectví, a byla pozorná k obcházení stávajících sankcí,“ uvedl.

Připomeňme, že 10. května ruský prezident Vladimír Putin podepsal dekret o bezvízovém režimu pro občany Gruzie. Bez zvláštního povolení a dokladů mohou v zemi zůstat nejvýše 90 dní. Povoleno je také letecké spojení mezi oběma státy, které bylo omezeno od roku 2019.

V případě Srbska poslanci Evropského parlamentu ve své zprávě vyhrožují, že „vyjednávání s Bělehradem o vstupu do EU by měla pokračovat pouze v případě, že země přistoupí na sankce proti Rusku a dosáhne významného pokroku při přijímání reforem pro členství v EU„. Zpráva Evropského parlamentu však není právně závazná.

Srbsko je kandidátem na členství v EU od roku 2012. Srbský prezident Aleksandar Vučić již dříve prohlásil, že Bělehrad je pevně na cestě do EU, ale sankce, které sám snášel 10 let, nevnímá stejně jako ostatní. Navíc je otázka srbského vstupu do unie spojovaná s faktickou kapitulací Bělehradu v otázce tzv. Republiky Kosovo.

Gruzínský premiér Irakli Garibašvili ze strany Gruzínský sen na konci minulého týdne opětovně řekl, že zájmy gruzínských lidí jsou prioritou při rozhodování vlády. Proto byla odmítnuta snaha Ukrajiny zatáhnout Tbilisi do války vytvořením druhé fronty proti Rusku a vláda obratně lavíruje v otázce sankcí.

Opačně ovšem vystupuje prozápadní prezidentka Salome Zurabišviliová, která dokonce poslední dekrety V. Putina označila za provokaci. Podle analytiků ovšem těžko čekat jinou reakci od ve Francii narozeného potomka gruzínských emigrantů, francouzské diplomatky, prozápadně a rusofobně orientované političky. Její rozhořčení je přirozenou reakcí na pozici Bruselu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *