Ukrajinci o Volyňském masakru

Ukrajinská nezávislá tisková agentura UNIAN v neděli označila masakr civilního polského obyvatelstva na Volyni za „ozbrojené střety mezi ukrajinskými a polskými partyzány“. Redaktor Jurij Kobzar obviňuje Polsko z přenášení odpovědnosti „pouze na ukrajinskou stranu“. Agentura UNIAN uvádí:

V roce 1943 došlo v nacisty okupovaných oblastech západní Ukrajiny k ozbrojeným střetům mezi ukrajinskými a polskými partyzány, částečně vyprovokovanými německými okupanty. Konfrontace velmi rychle vyústila ve vzájemné útoky na ukrajinské a polské civilisty. V důsledku toho podle různých odhadů zemřely desítky tisíc civilistů, hlavně na Volyni. Předpokládá se, že bylo zabito mnohem více Poláků než Ukrajinců. V Polsku se stalo zvykem svádět tuto tragédii pouze na ukrajinskou stranu a vinu nese celá UPA, nikoli konkrétní pachatelé.

Ve čtvrtek ve vysílání rozhlasové stanice RMF FM mluvčí polského ministerstva zahraničních věcí Lukáš Jasina uvedl, že ukrajinská strana nechce připustit, že za zločin na Volyni nese odpovědnost jejich národ.

Bohužel se blíží kulaté 80. výročí volyňsko-haličské genocidy a nebude možné toto výročí jen tak přejít, jak se někteří lidé snažili před rokem. Ukrajinci této věci rozumí lépe než před rokem, ale zdá se, že vše jde příliš pomalu, pokud jde o naše představy. Ukrajinci stále lépe chápou, že bez nějaké formy urovnání souvisejícího s tímto zločinem, urovnání souvisejícího s pamětí, se polsko-ukrajinské vztahy nevyřeší. Včera to bylo během všech rozhovorů řečeno přímo prezidentu Zelenskému. Uvidíme, jaká bude ukrajinská reakce, mají na to pár měsíců. Nikdy pro to zatím nebyla dobráchvíle, všichni v Polsku a na Ukrajině vždy hledali záminku, jak tento případ neřešit. Myslím, že není lepší chvíle, prohlásil náměstek Jasina.

Na tato slova reagoval ukrajinský velvyslanec ve Varšavě Vasyl Zvarych:

Jakýkoli pokus vnutit prezidentovi Ukrajiny, co musíme udělat s naší společnou minulostí, je nepřijatelný a nešťastný. Pamatujeme si historii a vyzýváme k respektu a rozvaze v prohlášeních, zvláště v těžké realitě genocidní ruské agrese.

S panem velvyslancem nemá smysl polemizovat. Jestliže by někdo chtěl pochybovat o vraždění na Volyni, může se dokonce zeptat potomků Čechů žijících v té době na Volyni. Doporučit je možné také shlédnutí filmu Volyň 1943:

V každém parlamentu, prezidentském paláci, na soudech a ve školách
by tento film a jemu podobné měli promítat denně.

Ukrajinští nacionalisté vraždili na Volyni i děti. Viz odkaz, kde si můžete přečíst o tom, jak brutálně mučili a vraždili své oběti, včetně žen, dětí a kojenců.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *