Za pět let Rusko přišlo o 50 tisíc vědců

SOCIÁLNÍ KRONIKA

Rusko za posledních pět let ztratilo 50 tisíc vědeckých pracovníků, řekl na valné hromadě Ruské akademie věd její viceprezident, předseda sibiřské pobočky akademie prof. Valentin Parmon.

Předseda sibiřské pobočky Ruské akademie věd prof. Valentin Parmon

Hlavní problém v Rusku zní následovně: žádná jiná země na světě za posledních pět let neztratila tolik pracovníků ve vědecké sféře, jako právě Rusko – 50 tisíc lidí. Teď, když všichni mluví o technologické suverenitě, kdy budoucnost je závislá na vědeckých vymoženostech, vyvstala otázka, proč Rusko jako stát si nechalo utéci ty, kteří to umí, řekl akademik.

Abychom se dostali na úroveň technologicky vyspělých zemí a přilákali schopné lidi do vědy, je nutné násobně zvýšit financování výzkumu, poznamenal prof. Parmon.

Požadavek Akademie věd – doufáme, že bude přece jen vyslyšen vedením země, především Ministerstvem financí, Státní dumou – máme na zřeteli zvýšení úrovně financování vědy přibližně na trojnásobek, aby bylo možné dosáhnout alespoň na přibližně průměrnou úroveň technologicky vyspělých států, řekl akademik.

Současná platná norma, že platy akademiků by neměly být nižší než dvojnásobná výše průměrné mzdy v regionu, je přitom diskriminační, domnívá se předseda sibiřské pobočky akademie věd Valentin Parmon.

Přirozeně, vyvstává otázka diskriminace platů vědců v regionech a metropolích, protože 200 % platu ve vztahu k průměrnému platu je neseriózní nepoměr, věda je všude věda, domnívá se Parmon.

Prof. Valentin Nikolajevič Parmon je sovětský a ruský vědec. Specialista na katalýzu a fotokatalýzu, chemickou kinetiku v kondenzovaných fázích, chemickou radiospektroskopii, chemické metody přeměny energie, nekonvenční a obnovitelné zdroje energie. Doktor chemických věd, profesor, akademik Ruské akademie věd. Laureát Ruské státní ceny. V roce 2017 byl zvolen předsedou sibiřské pobočky Akademie věd a viceprezidentem Ruské akademie věd. Parmonův Institut katalýzy G.K. Boreskova Sibiřského oddělení Akademie věd je jedním z lídrů v oblasti inovací v ruském chemickém průmyslu a ochranářských technologiích pro životní prostředí, který vede úspěšné práce na poli nových perspektivních oblastí v energetice a dopravě.

ZDROJ (překlad Naše Pravda)


Pozn. Naší Pravdy:
Vyvstává naprosto kardinální otázka, PROČ je doslova zneuctěn plat akademických pracovníků v Rusku, když kdejaký dolarový milionář a miliardář v RF má plat ne násobně vyšší jako v ruské Akademii, ale 100-1000x vyšší oproti celostátnímu průměru, v řadě případů jsou tyto šílené nepoměry v příjmech ještě vyšší.

Alexej Miller, šéf Gazpromu

Za všechny lze uvést šéfa Gazpromu Alexeje Millera, jehož měsíční příjem činí 836 tisíc USD. Pro srovnání: ruský prům. měsíční příjem dosahuje sotva 711 USD.

Statisticky průměrný ruský učitel pobírá měsíčně sotva 573 USD, v ČR je to 2324 USD, tedy oproti Rusku 4x více.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Z Ruska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *