Marek Řezanka: Občané versus vláda

Kabinet Petra Fialy vydal v posledním roce na „pomoc Ukrajincům“ v ČR minimálně 25 miliard korun. Tento údaj bude silně podhodnocen. Dalších minimálně pět miliard představuje cena vojenského materiálu darovaného Ukrajině.

K tomu připočtěme kolaps elektronického systému, jenž měl žádosti o dávky vyřizovat bez účasti lidského faktoru. Tento systém byl ale nastaven tak, že umožnil podvody minimálně v miliónech korun, a to určených na příspěvky na děti, sociální dávky či příspěvky na občany Ukrajiny. Opět berme hodnotu několika miliónů korun jako značně podhodnocenou sumu.

Fialův kabinet v březnu 2023 rozhodl o enormní půjčce od Evropské unie ve výši několika stovek miliard korun na projekty související s tzv. Green Dealem. Navíc vážně uvažuje o nákupu 24 stíhacích letounů F-35 za cca 100 miliard korun. Za pozornost by stálo vyčíslení, o kolik stát přijde na daních zrušením elektronické evidence tržeb.

Státní dluh k roku 2023 narostl
oproti minulému roku o cca 430 miliard korun

Jinými slovy, kabinet Petra Fialy si počíná jako zadlužený člověk, který si vezme další půjčku, kterou nemá, jak splácet. Takové jednání lze ohodnotit různými adjektivy, jen slovo „zodpovědné“ mezi nimi chybí.

Vláda Petra Fialy na jedné straně občany přesvědčuje, že musí šetřit, na straně druhé ale rozbíhá projekty, které budou na výdaje nesmírně náročné. Nejenže se tedy na obzoru nerýsuje zastavení růstu dluhu, ale ani jeho zpomalení. Jenom řada občanů na vlastní kůži pocítí zhoršení své ekonomické a sociální situace – a pro některá odvětví bude vládní politika přímo likvidační – na mysli mám zejména rušení nezbytných dotací pro český průmysl a české zemědělství, které již nyní kvůli vládním opatřením čelí nekonkurenceschopnosti, jelikož jejich náklady na energie jsou nesrovnatelně vyšší než kdekoli jinde v Evropě.

Daniel Prokop, člen Národní ekonomické rady vlády, uvedl, na koho mohou vládní opatření dopadnout velmi bolestivě:

Například na zaměstnance, kterému se zvýší nemocenská, přijde o slevu na nepracující manželku či školku, a navíc může mít významnou spotřebu v některých oblastech, které se přesunou do dvanáctiprocentní sazby DPH z desetiprocentní, třeba léky.

Již nyní existují minimálně 4 % nízkopříjmových domácností (opět je třeba počítat s reálně vyšším číslem), jejichž měsíční výdaje pravidelně překračují příjmovou stránku. Tento trend nemůže dlouhodobě vydržet – neboť spěje k jedinému: K bankrotu.

V tomto kontextu působí tragikomicky, že ministr financí žongluje s daní z přidané hodnoty u denních tiskovin a u méně pravidelně vycházejících časopisů. Celkově „vládní balíček“ působí žalostně nekoncepčně, bezradně a chaoticky.

Neschopnost Fialova kabinetu dosahuje svého vrcholu – a ohrožuje jakýkoli sociální smír a konsensus ve společnosti. Ústředním tématem je potom hrozivá podoba takzvané vládní penzijní reformy, která je ze své podstaty neudržitelná.

Takzvaný expert na dezinformace, František Vrábel, se evidentně vzhlédl v povídkách Šimka a Grossmanna a jejich mottu „Nechci slevu zadarmo“, když s vážnou tváří pronesl: „Fake news už je v podstatě lidová slovesnost. Často dochází k nepochopení toho problému, protože nejlepší dezinformace je buď zcela pravdivá, nebo obsahuje velkou většinu pravdivých informací. Jde totiž o to výsledné vyznění, přetočení narativu na konci informace.“

I mistr Jan Hus by potvrdil, že pravda byla pro inkvizici tou nejzhoubnější „dezinformací“. Pokud totiž něco analyzujeme na základě faktů, potom se „nebezpečným narativům“ jednoduše neubráníme.

Z hlediska řadového občana vnímám situaci následovně: Buď kabinet Petra Fialy, nebo zájmy většiny občanů České republiky. Už jen s přihlédnutím k tomu, koho je výrazně více, by bylo žádoucí, aby se co nejdříve poroučel onen kabinet.


Vládní šlichta

Vláda žádá více zbraní,
ale nemá na ně.
Tak peníze všude shání,
a zvyšuje daně.

Na válku být zkrátka musí,
kdyby krachlo všechno.
Lidem bere drobky z pusy,
občané ať zdechnou.

Na stíhačky, na munici
je prý peněz třeba.
Tahle vláda umí říci,
že nám zdraží chleba.

Platy klesnou – všechno zdraží,
vzroste cena piva.
Mnozí lidé už jsou v ráži,
další začnou plivat.

Stanjura teď hlavně řeší,
co jsou časopisy.
Noviny nám zdraží, Češi,
ty už sotva vzkřísí.

Zlevní porno – Janda jásá,
že se pokrok šíří.
Pornem je též – jaká krása,
Forum dvacet čtyři.

K životu to tady není,
k bankrotu se chýlí.
Někdo se dal na modlení,
jiný sbírá síly.

Když kočička s pejskem pekla
dort, co má sto chutí,
neupekla produkt z Pekla,
jenž nám vláda nutí…

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *