Zločiny našich předků a mezinárodní ostuda prezidenta Pavla

Prezident Petr Pavel v neděli vystoupil s projevem na každoroční Terezínské tryzně u příležitosti 78. výročí ukončení druhé světové války. Jeho slova však vyvolala nepochopení a otazníky, někteří hovoří o bezprecedentním přepisování historie.

Zločiny, které páchali naši předkové. Přesně takové slovní spojení použil prezident Petr Pavel v projevu během Terezínské tryzny. Slova vyvolala nepochopení a otazníky.

V médiích se objevují slova o neobratnosti v projevu a také ostrá kritika ohledně překrucování historie. Prezident Petr Pavel v neděli vystoupil s projevem na každoroční Terezínské tryzně u příležitosti 78. výročí ukončení druhé světové války. Obsah prezidentského projevu se stal námětem vášnivých diskusí na sociálních sítích i kritiky ze strany řady politických představitelů. Důvodem je formulace hlavy státu o odpovědnosti za zločiny, které „páchali naši předkové“:

Na oběti našich historických chyb nesmíme zapomínat. Nesmíme zapomínat na rodiny ani jednotlivce, kteří šlapali pěšky, s těžkými zavazadly v rukách, z nádraží v Bohušovicích do Terezína, a domnívali se, že jedou za prací, a že se o víkendu vrátí domů. Domov, bohužel, už mnozí z nich nikdy nespatřili. Podle historiků každý čtvrtý vězeň v Terezíně zemřel. Téměř 90 tisíc osob odvezly transporty do vyhlazovacích táborů.

V další části své řeči pak přímo hovořil o zločinech, kterých se měli dopustit „naši předkové“. O tom, že architekty a pachateli zločinů v Terezíně byli nacisté v dané části projevu nic neřekl. „Odpovědnost za zločiny, které páchali naši předkové, musíme přijmout, a poučit se z nich“, řekl doslova prezident Pavel, který zároveň zdůraznil nutnost nadále pomáhat Ukrajině ve snaze porazit Rusko. Podle jeho slov totiž jedině připomínání historické zkušenosti a souvislost s dnešní situací může vést k tomu, že se vyhneme opakování chyb minulosti.

Jedním z prvních, kdo se ohradil proti slovům prezidenta Pavla byl advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Vzápětí se k němu připojila řada dalších vrcholných politiků i osobností, kteří také mají s výrokem prezidenta problém.

Nezávislá senátorka Jana Zwyrtek Hamplová odmítá filozofii, na základě které bychom z neznámých důvodů měli přebírali odpovědnost za zločiny nacistů:

Neneseme žádnou vinu na zvěrstvech, která páchali, a to mimo jiné i vůči slovanským národům. Co bych ale v této souvislosti ráda zmínila, je fakt, že evropské národy klidně přihlížely k tomuto rozdělování podle národnosti či rasy, pokud se to jich osobně nedotýkalo. Připomínám tím Mnichov, kterým prodali nás, a připomínám nenápadně vytvářenou selekci Židů až po hrůzy koncentračních táborů. Celá Evropa k tomu mlčela a připustila našívání žlutých degradačních hvězd. Všichni diktátoři a megalomani volí cestu rozděl a panuj, protože pak snadněji vítězí a ovládají, a to už se nikdy nesmí dít. Přesto jsme až neuvěřitelnou protiústavní diskriminaci opět připustili v době covidové. Důvody jiné, podstata stejná – protiprávní zásahy do lidských svobod, a dehonestace lidí vyslovující jiné než povolené ‚pravdy‘. Vždy, když si někdo privatizuje pravdu, končí to tragicky. Očekávala bych tedy od prezidenta spíše podobné zamyšlení. Odmítám tedy jakoukoli odpovědnost za zločinný německý režim, který se dnes raději nepřipomíná, stejně jako se skoro popírá, kdo nás od něj osvobodil. Obojí je nezdravé a nesprávné, protože křiví historii. A dnes – braňme svá základní lidská práva jako oko v hlavě. Už dlouho nebyla v takovém ohrožení.

„Vůbec tomu nerozumím. Asi mu to napsali přátelé po boku“, reagoval europoslanec Jan Zahradil z ODS v narážce na prezidentova poradce, lobbistu a „přítele po boku“ Petra Koláře.

Jeden den děkovat sudetským Němcům a druhý den řečnit v terezínském koncentráku, to umí asi jen náš pan generál. Mimochodem, George Orwell tomu říkal doublethink, uvedl Jaroslav Foldyna (SPD). Ve své reakci byl velmi razantní i Foldynův stranický boss a šéf opozičního hnutí SPD Tomio Okamura:

Asi největší počty obětí Čechů u nás zanechali fanatici a kariéristé, kteří se nalepili na poválečný režim. Tady pan Pavel zřejmě reflektoval vlastní minulost agenta rozvědky a kariérního komunisty. Pokud jde o holocaust, tak Češi byli také oběti plánované a prováděné genocidy ze strany Němců – počet zavražděných a umučených Čechů a Slováků bez židovských spoluobčanů se odhaduje na 70 až 80 tisíc. A to bez těch, co na následky věznění či mučení umřeli po válce. Statisíce jich bylo vězněno a další byli totálně nasazení na otrocké práce. Nezapomínejme, kdo válku a teror vyvolal a prováděl. Byli to Němci. Proto je tragické, že se na českých zbraních dodaných na Ukrajinu znovu objevily znaky hitlerovského wehrmachtu.

K prezidentovu výroku se vyjádřil
i předseda strany PRO JUDr. Jindřich Rajchl:

Jak si mnozí pamatujete, tak jsem tvrdě kritizoval projev prezidenta Petra Pavla u příležitosti oslav kapitulace nacistického Německa. To je ovšem nic ve srovnání s tím, co předvedl nyní při svém projevu v Terezíně. Říci v souvislosti s existencí koncentračních táborů, že musíme přijmout odpovědnost za zločiny, které spáchali NAŠI předkové, považuji buď za kardinální selhání (v tom lepším případě), či za neuvěřitelnou nehoráznost (v případě horším).

Každopádně očekávám od prezidenta veřejnou omluvu za tento ostudný a hrubě urážlivý výrok. Dluží ji nejenom nám, ale zejména obětem nacistického řádění v terezínském pekle, jakož i v ostatních koncentračních táborech.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Dějiny a současnost, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *