Dohoda mezi ČR a USA o spolupráci v oblasti obrany

Z podepsané Dohody dne 23. května 2023 vyplývají dvě naprosto zásadní otázky. Odpověď na ně dává na srozuměnou, oč se jedná.

Česko-americkou dohodu o obranné spolupráci schválila česká vláda letos v dubnu. Usnadnit má případný pobyt amerických vojáků v Česku, upravuje především jejich právní postavení v případě, že by zde plnili úkol. Její součástí je také seznam vojenských zařízení a prostorů české armády, které budou moci ozbrojené síly USA za předem dohodnutých podmínek využívat.

Vpravo ministr obrany USA Lloyd Austin, vlevo ministryně obrany ČR Jana Černochová ve Washingtonu 23. května 2023.

Ministryně obrany ČR českým novinářům po podpisu smlouvy řekla:

Dnešní den bych přirovnala ke dnu, kdy Česká republika vstupovala do Severoatlantické aliance, nebo i do Evropské unie. Je to významný den pro zahraničně-obrannou politiku České republiky.

Uskladní USA na našem území
zbraně a vojenskou techniku?

Ano. DCA umožní americké straně při respektování suverenity a právních závazků ČR umisťovat a skladovat svůj obranný materiál na našem území. To ovšem musí být vždy předem oznámeno a s ČR koordinováno. Takový materiál bude moci být umístěn pouze v dohodnutých zařízeních a prostorech, kterými jsou české vojenské prostory.

Bude dohoda nad zákonem?

Ano. Ustanovení vycházející z dohody budou podle článku 10 Ústavy ČR po jejím vstupu v platnost přímo vykonatelná a budou mít přednost před zákonem. Stanoví-li tedy dohoda něco jiného než zákon, použije se ustanovení dohody.

Pozn. Naší Pravdy:
To je naprosto ZÁSADNÍ výrok. Komentáře nejsou zapotřebí.

ZDROJ (plný text Dohody)

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *