Marek Řezanka: Zasloužená budoucnost

Kabinet Petra Fialy již ani nijak nezastírá, že veškerou svou politiku orientuje směrem ke zbrojení Ukrajiny a k eskalaci tamního konfliktu. Premiér sice vykládá cosi o „uzdravování financí“, ale místo toho vidíme společnost na kapačkách. Dluh roste – do závratných výšin a děsivým tempem.

Co nyní vláda vybere od občanů navíc, bude opět směřováno do vojenské podpory Ukrajiny. To je začarovaný kruh, který nemá východisko, dokud se tohoto kabinetu nezbavíme.

K čemu přitom to neustále podporování vojenského konfliktu vede? Bachmut padl – a raději ani nepočítám mrtvé. O slavné protiruské ofenzívě se sice v mainstreamu hodně namluvilo, ale spíše máme šanci spatřit bílého jednorožce v lese. Proukrajinská propaganda je již tak žalostně ubohá, že jí snad nemohou věřit ani skalní fanoušci, kteří se dnes a denně přesvědčují, že Rusko nesmí vyhrát.

K tomu připočtěme neskutečnou míru korupce, která na Ukrajině dlouhodobě panuje. Ukrajinské státní firmy specializované na mezinárodní zbrojní zakázky získaly v roce 2022 miliardy hřiven na základě smluv od tamního ministerstva obrany o dodání zbraní, ale zbraně nedodaly a část získaných peněz vyvedly do zahraničí. Ministerstvo obrany krajiny na ně letos podalo žaloby k soudu. Informuje o tom Ukrajinská pravda. Americký vojenský expert Glenn Ignazio vyjádřil znepokojení nad způsobem, jakým se na Ukrajině distribuují zbraně a další vojenské vybavení. Darovaná pomoc nejen z USA údajně často končí na černém trhu, kde si musí Ukrajinci zboží kupovat.

Přesto se najdou zarytí fanatici, kteří budou naléhat na další dodávky zbraní. Těmto fanatikům by měly být předloženy následující údaje:

  • 1) Jakých úspěchů ukrajinská armáda díky dodaným zbraním dosáhla?
  • 2) Kolik mrtvých Ukrajinců si dosud boje vyžádaly – a kolik jich zahynulo jen v boji o Bachmut?
  • 3) Jaký podíl dodaných zbraní na Ukrajinu byl zničen?
  • 4) V jakém stavu jsou ukrajinská ekonomika, ukrajinský průmysl, ukrajinské zemědělství a ukrajinský sociální systém?
  • 5) Jaká je míra korupce na Ukrajině?

Tyto otázky pak vyústí ve finální dotaz: Jakou budoucnost má Ukrajina před sebou, nedojde-li již nyní k okamžitým mírovým jednáním? Může to v případě pokračujícího konfliktu dopadnout vůbec jinak, než že přestane jako stát existovat?

Vláda Petra Fialy neměla mandát k tomu, aby peníze našich občanů rozfofrovala ve válečném dobrodružství. V dobrodružství krajně krvavém, které jí nic pozitivního nepřinese – krom americké podpory, kdy se lidé jako Rakušan či Hladík již nebudou muset strachovat o svou roli v kauzách Dozimetr a Taxis.

Pro Českou republiku je ale nastolený kurs katastrofou. Kolabuje zdravotnictví, kdy nejsou k dostání základní léky – a ministr lidi vyzývá, aby je nekupovali – a nejlépe nechořeli. Kolabuje školství, kdy kapacita škol praská ve švech a s rostoucí kvantitou dětí upadají i zbytky kvality výuky. Dosud fungující průběžný důchodový systém je politikou vlády v ohrožení – a stojí rovněž před kolapsem. Průmysl a zemědělství jsou vinou vládní energetické politiky nekonkurenceschopné, což se negativně projeví – navíc jim vláda škrtne některé důležité dotace.

Jediné, co vláda umí, jsou zadlužování a represe za veřejně sdílené názory, které se Fialovu kabinetu nehodí.

Je nejvyšší čas, aby těmto praktikám byla učiněna přítrž. Nebuďme těmi, kdo se podílejí na pochování Ukrajiny. Nebuďme těmi, kdo dopustí nové politické procesy. A do třetice: Nebuďme těmi, kdo budou přihlížet totální devastaci našeho státu. Dokažme, že si svou budoucnost zasloužíme.


Smlouva s ďáblem

Jak že počíná si vláda,
pro jejíž dluh občan strádá?
Rozhazuje o sto šest.
Ano, mně to velmi vadí,
že kupuje harampádí,
když by náš stát mohl kvést.

Miliardy z okna letí
(hloupost bují po staletí).
Zbraní má být mnohem víc.
Rodná čísla brzy zmizí,
celý stát je jaksi v krizi.
Kde kdo se to bojí říct.

Také se vám chce již zvracet,
když stát nemá na dotace
průmyslu, což bude znát?
A tu naši bandu svatou
chránit bude přímo NATO:
Sebrali nám vše – i stát.

Zvací dopis je zas k mání:
Na smlouvě je podpis paní,
jíž sklon k válce vytýkám.
Na jazyk se mi teď vkrádá
jedno slovo – je to „zrada“:
Cizí vojska míří k nám…

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *