Dr. Ogňan Tuleškov: Představy některých představitelů spojeneckých států o vysídlení Němců

Již v době války probíhala mezi představiteli některých spojeneckých států diskuse o tom, jak vysídlit německé obyvatelstvo. Ve stručnosti uvádíme některé představy spojeneckých státníků.

Co si o transferu Němců myslel
jeden z nejpřednějších britských politiků:

W. Churchill k možné bezprostředně poválečné situaci řekl:

… Hned po válce poteče mnoho krve. U vás i jinde bude mnoho Němců vybito – to jinak nejde a já s tím souhlasím. Po pár měsících my prohlásíme „teď dost“ a pak začneme mírovou práci. Transfer bude nutný! … Dá se jim krátká lhůta, ať si vezmou to nejnutnější a jdou.

(Z rozhovoru Winstona Churchilla s prezidentem Edvardem Benešem ze 3.4.1943, který zaznamenal Jan Masaryk, in Dalibor Plichta, Nesmířenost a nesmiřitelnost německé politiky, Praha, Fenix, 1996, str. 20).

Slyšeli jste, že by Němci si na tyto představy W. Churchilla ztěžovali? Nic o tom nevíme.

Armija Krajowa o vysídlení Němců z Polska

Představa velení této protiněmecké odbojové organizace o přesídlení Němců byla jasná:

Po osvobození Polska bude následovat krátká vlna krajního teroru vůči německému, za války přistěhovalému i trvale usedlému obyvatelstvu, která je pohne k urychlenému „dobrovolnému“ vystěhování.

O tomto úmyslu informoval prezidenta F.D. Roosevelta zástupce polského hnutí odporu, Jan Karski. Pan prezident se k tomuto plánu souhlasně vyjádřil.
Z knihy „Rozumět dějinám“, str. 190, Gallery, 2002

Slyšeli jste, že by si Němci na prezidenta Roosevelta, který souhlasil s receptem Armii Krajowe na vysídlení Němců z Polska, Němci ztěžovali? Nic o tom nevíme.

Jak de Gaullovi Svobodní Francouzi stěhovali Němce?

De Gaullovi Svobodní Francouzi přesně aplikovali polský, Armií Krajowou roku 1943 deklarovaný model. Po vstupu do Alsaska postříleli na 8 000 tamních Němců, čímž dali podnět k „spontánnímu útěku nejen říšskoněmeckých válečných přistěhovalců , ale i části za nacismu zkompromitovaných německých starousedlíků. Většina bilingvního obyvatelstva poté jednoduše konvertovala zpět k francouzské identitě.
Z knihy „Rozumět dějinám“, Gallery 2002, str. 194-195

Slyšeli jste, že by Němci si na toto počínání Francouzů ztěžovali? Nikdo o tom nic neví. I když my jsme přesídlení německého obyvatelstva z republiky provedli podle představitelů spojeneckých mocností, amerického generála Claye a ruského generála Lukjančenka, výtečně a s pochvalou, snaží se nás neustále hrubě obviňovat z válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a dokonce i genocidy. Na Francouze a Angličany se prostě netroufnou, na nás lži kydají neustále. Kde je jejich hrdinství?


► Pozn. Naší Pravdy: podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *